Linkuri accesibilitate

John Boehner reales președinte al Camerei Reprezentanților


John Boehner alături de președintele Obama în 2011
John Boehner alături de președintele Obama în 2011

John Boehner a sprijinit o variantă de compromis pentru depășirea așa-numitului „prag fiscal”.


John Boehner, deputat republican de Ohio, a fost reales presedinte al Camerei Reprezentantilor. Ce inseamna aceasta optiune in spatiul politic American? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Realegerea nu a fost lipsita de emotii dupa ce, la inceputul anului John Boehner a sprijinit o varianta de compromis pentru depasirea asa numitului „prag fiscal”, in timp ce majoritatea grupului sau parlamentar s-a opus. S-a opus de asemenea si liderul majoritatii republicane, care i-ar fi putut deveni un rival de temut. In cele din urma insa, John Boehner si-a mentinut functia, continuind se joace un rol de neinvidiat, in incercarea de a aduce la acelasi numitor un partid profund divizat.

Boehner le-a spus colegilor sai ca de-acum incolo nu va mai negocia direct cu presedintele Obama. O premiza nelinistitoare pentru ceea ce urmeaza in Congres, in lunile urmatoare. Ce e drept, John Boehner s-a angajat in negocieri directe in 2011 si 2012 dar toate aceste eforturi au esuat, izolindu-l pe presedintele Camerei in propriul sau partid. El a dat de inteles ca isi va schimba strategia, optind pentru procesul legislativ ca atare, proiecte de lege aprobate in Camera, asa cum majoritatea decide si supuse apoi aprobarii Senatului.

Un consilier al lui John Boehner a explicat ca acesta doreste ca forul legislativ sa fie cel care decide, nu negocieri directe intre lideri si Casa Alba. Tinind cont de cel mai recent vot, faptul ca John Boehner va lasa deputatii sa decida nu este o veste buna pentru compromisuri cu Barack Obama.

Pe agenda Congresului si a presedintelui se vor afla chestiuni controversate, intre care ridicarea plafonului datoriei, inlocuirea unor reduceri de cheltuieli care intra automat in vigoare in martie, reformarea sistemului de imigratie si a regimului de port-arma. Toate acestea, odata supuse filtrului Camerei Reprezentantilor, controlate de republicani pot crea conflicte politice majore cu Casa Alba si bloca procese decizionale. Dar ce va face cu-adevarat John Boehner va depinde si de conjunctura.

El a iesit mult slabit de pe urma celor intimplate la pragul dintre ani, in repetate rinduri nereusind sa-si mobilizeze membrii sa voteze in directia dorita de el. Apoi, demonstrativ a votat in favoarea proiectului Senatului desi presedintii de Camera de obicei nu voteaza.
XS
SM
MD
LG