Linkuri accesibilitate

Nevoia de lideri civici temeinici (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


Rolul politicienilor de prima linie în 2013 (Hotnews).



Peste 50% dintre romani considera ca desemnarea lui Victor Ponta ca prim ministru de catre presedintele Traian Basescu este cel mai important eveniment al anului care a trecut. Asa rezulta dintr-un sondaj realizat in perioada Anului Nou de site-ul ziare.com, si la care au raspuns 6548 de persoane. Respondentii au plasat pe locul doi in topul evenimentelor politice condamnarea la inchisoare pentru coruptie a fostului premier Adrian Nastase, cu 16,5% dintre optiuni, si abia pe locul trei suspendarea presedintelui Basescu si referendumul organizat in vara. Alegerile parlamentare din decembrie n-au interesat electoratul, drept care au obtinut extrem de putine voturi, mai precizeaza ziare.com.

Analistii politici isi formuleaza asteptarile fata de 2013. Laurentiu Mihu, de la Romania libera, crede ca cel mai necesar lucru ar fi aparitia unei noi formatiuni politice la dreapta, de preferat alcatuita in jurul unor oameni de afaceri care nu s-au imbogatit din contracte cu statul. Patru ani ar fi suficienti, spune comentatorul, ca aceasta structura politica sa convinga electoratul mult mai bine decat a facut-o Alianta Romania Dreapta.

In acelasi cotidian, Alina Mungiu-Pippidi sustine ca aparitia unor lideri civici temeinici ar fi cheia iesirii din stagnare. Semne ar fi, chiar din 2012, de la iesirea spontana in strada, acum un an, in favoarea lui Raed Arafat, medicul care a intemeiat SMURD, si pana la cei 150.000 de voluntari din programul de ecologizare Let’s do it, Romania. Daca presa a avut in 2012 un an foarte prost, Alina Mungiu-Pippidi crede ca presa locala poate totusi scoate la lumina multi ziaristi curajosi si profesionisti. Dar chiar cateva nume legate de mari campanii si dezvaluiri precum fraudele cu certificate de handicapat sau afacerile baronilor locali. In sfarsit, acest articol din Romania libera aduce un omagiu magistratilor curajosi, care au decis anul trecut condamnarea unor demnitari patati si au confirmat la Inalta Curte de Casatie si Justitie condamnarea lui Adrian Nastase.

Care va fi, in acest an, rolul politicienilor de prima linie, se intreaba Dan Tapalaga intr-o analiza publicata de Hotnews. Pornind de la scurtul mesaj adresat romanilor in prag de An Nou de presedintele Traian Basescu, Tapalaga ajunge la concluzia ca seful statului si-a ales strategia si a distribuit deja rolurile: domnia sa trebuie sa nu mai fie tapul ispasitor, pentru ca intreaga putere se afla acum in mainile Uniunii Social-Liberale. Va sta deci cu ochii pe guvernarea Ponta si va reaminti românilor, ca un ceas desteptator, spune Tapalaga, ca guvernul a facut mari promisiuni, pe care trebuie sa le respecte.
XS
SM
MD
LG