Linkuri accesibilitate

Scepticism la Washington în privința unui acord în Congres


U.S. -- U.S. President Barack Obama delivers remarks at the White House in Washington, 28Nov2012
U.S. -- U.S. President Barack Obama delivers remarks at the White House in Washington, 28Nov2012

Președintele Obama face o ultimă tentativă de evitare a crizei fiscale.


Cu doar citeva zile inainte de termenul pina la care partidele americane trebuie sa se inteleaga cu privire la reforma fiscala, nu prea mai exista voci optimiste. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Atit presedintele Obama cit si Senatul au revenit la Washington, intr-o ultima incercare de a se intelege pina la expirarea termenului. Din Hawaii, unde a fost in vacanta, presedintele a vorbit la telefon cu liderii din Congres, democrati si republicani.

Astazi, presedintele se va intilni cu acestia la Casa Alba. Sa reamintim ca, in conformitate cu intelegerea anterioara, care a creat temenul, daca nu se va ajunge la un acord atunci automat vor intra in vigoare reduceri de cheltuieli guvernamentale de 500 de miliarde de dolari si majorari substantiale de impozite.

Senatorul Harry Reid
Senatorul Harry Reid
Liderul democrat din Senat, Harry Reid l-a acuzat pe presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner ca conduce forul legislativ cu o mina de fier, dar ca, pe de alta parte nu e in stare sa obtina voturile necesare de la republicani, pentru initiativele sale. Republicanii continua sa spuna ca democratii nu au prezentat un plan in legatura cu care sa se poata vota. Reid l-a invinuit pe Boehner ca nu a readus membrii Camerei la Washington, in ciuda faptului ca atit presedintele cit si Senatul sint aici.

Liderul democrat a spus ca solutia temporara ar fi ca Boehner sa ceara Camerei Reprezentantilor sa adopte o masura votata de Senat in vara, care prevede mentinerea nivelului actual de impozite pentru familiiile care cistiga mai putin de 250 de mii de
John Boehner adresîndu-se presei pe tema crizei fiscale
John Boehner adresîndu-se presei pe tema crizei fiscale
dolari pe an. Boehner vrea insa ca Senatul sa voteze un proiect adoptat de Camera, in vara, care mentine actualele rate ale impozitelor pentru toti americanii, indiferent de venit. Boehner are o problema in interiorul propriului grup parlamentar, in conditiile in care un numar de ultra-conservatori resping orice majorare de impozite. Or, acei republicani vor vota atunci cind Boehner candideaza din nou pentru presedintia Camerei Reprezentantilor.

De asemenea, membrii republicani se simt in pericol, in preliminariile de peste doi ani, daca voteaza pentru mariri de impozite. Harry Reid, liderul democrat din Senat, este sceptic ca se va ajunge la un acord pina la sfirsitul anului. Multi cred ca cheia problemei este la liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell. Daca aceste trece peste interese politice si accepta un compromis-spun acele voci-poate obtine suficient sprijin, in ambele camere.
XS
SM
MD
LG