Linkuri accesibilitate

Premierul Vlad Filat respinge categoric demisia ministrului de externe Iurie Leancă


„Iurie Leancă are o apreciere foarte înaltă de la partenerii externi şi va avea contribuţii enorme în modernizarea statului.”


Iurie Leancă a anunțat că demisioneză pentru a-și onora angajamentul public pe care și l-a asumat anul trecut în cazul că până în ianuarie 2013 nu vor fi asigurate condiţiile necesare pentru ridicarea de către Uniunii Europene a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen.


„Iurie Leancă este un ministru bun. Am fost de foarte multe ori mândru de şeful diplomaţiei moldoveneşti. Iurie Leancă are o apreciere foarte înaltă de la partenerii externi şi va avea contribuţii enorme în modernizarea statului. Aş vrea ca şi alţi actori să aibă aşa aptitudini profesionale”, a spus Vlad Filat.

„Domeniul în care am avut progres incontestabil este politica externă. Eu apreciez gestul făcut de către ministrul Leancă, care presupune şi o calitate morală”, a mai afirmat premierul moldovean, adăugînd că în acest an Moldova a continuat politica sa externă foarte activă atât în vest, cât şi în est.

„Am avut o politică externă care este subordonată obiectivului nostru de transformare a Moldovei într-un stat modern, european, astfel încât beneficiile să fie resimţite de fiecare cetăţean. Or, scopul nostru strategic e să construim Europa la noi acasă, să construim împreună o democraţie europeană, cu poliţie europeană, cu şcoli europene, cu drumuri europene. Asta vrem să atingem ca obiectiv şi pentru asta suntem atât de activi în plan extern, pentru că anume cu sprijinul partenerilor noştri externi ne mişcăm spre atingerea acestor obiective”, spus primul ministru.

Vlad Filat a continuat spunînd că, în 2012, Republica Moldova a făcut un pas determinant în vederea finalizării negocierilor privind Acordul de Asociere şi crearea Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, iar acest acord va constitui un pas enorm spre integrarea în Uniunea Europeană. O altă realizare importantă, susține premierul, a fost şi apropierea Moldovei de liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană.

Reamintim că anul acesta Moldova a semnat mai multe documente importante, între care modificarea acordului privind facilitarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, acordul-cadru privind participarea la operaţiunile Uniunii Europene de gestionare a crizelor, acordul cu Uniunea Europeană privind protecţia indicaţiilor geografice, și acordul privind cooperarea în domeniul ştiinţei şi inovaţiei.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG