Linkuri accesibilitate

Un judecător pe niște scări


Ion Muruianu (mijloc) la o adunare a judecătorilor.
Ion Muruianu (mijloc) la o adunare a judecătorilor.

Drumul lui Ion Muruianu de la CSJ la Curtea de Apel Chișinău.



După luni de frământări, fostul președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu a luat joi o decizie - a acceptat să fie transferat de la 1 ianuarie la Curtea de Apel Chișinău în loc să renunțe de tot la calitatea de judecător. Demis în 2010 din fruntea CSJ pentru că ar fi blocat reforma justiției, Muruianu și-a pierdut și funcția de judecător simplu la instanța supremă anul acesta când postul său a fost desființat de noua conducerea a înaltei instanțe. Liliana Barbăroșie, care reconstituie traseul domnului Muruianu, a aflat că fără Curtea de Apel cariera magistratului nici n-ar fi fost completă, pentru că în trecut el sărise peste această treaptă, ajungând, în perioada guvernării comuniste de la o instanță inferioară direct la Curtea Supremă.


De fapt, fostul şef pe justiţie, acum simplu magistrat, Ion Muruianu, nici nu a avut prea multe opţiuni. El putea fie să accepte funcţia de judecător la o instanţă inferioară, fie să plece în demisie, ceea ce puţini şi-au imaginat că va face după cariera fulminantă pe care şi-o construise pe timpul guvernării comuniste.

Dar mai ales după îndârjirea cu care făcuse uz de toate posibilitățile oferite de normele legale ca să îşi păstreze funcția.

Mai întâi, înfuriată pe criticile pe care le adusese presei în cadrul unui forum judecătoresc, asemuind jurnaliştii care scriu despre corupţia din sistemul judecătoresc cu „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”, majoritatea parlamentară a încercat fără succes timp de doi ani sa-l demită, imputându-i un număr prea mare de condamnări la CEDO şi faptul că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu. Ambele demiteri votate de parlamentari au fost invalidate însă de Curtea Constituţională care constatase în ambele cazuri abateri de procedură.

Iar mai apoi, când mandatul de preşedinte al CSJ i-a expirat, magistraţii nu au putut timp de aproape un an să-l înlocuiască.

Nenumăratele amânări ale concursului, la care de altfel a participat şi Muruianu, dar şi o presupusă includere a acestei funcţii în algoritmul de partajare politică care ieşise la iveală în urma certurilor de la vârful arcului de guvernare, au generat la un moment suspiciunea că politicul ar vrea să-l păstreze în funcţia din vârful justiţiei.

Într-un sfârşit, Muruianu a fost totuşi înlocuit cu un respectat magistrat, Mihai Poalelungi, care a judecat în ultimii ani din partea Moldovei la CEDO.

Substituirea a fost apreciată de majoritatea experţilor ca un nou început în justiţia moldovenească, un început în care se pare că Muruianu nu mai are loc.

Aşa că fostul şef al Curții Supreme va trebui acum să judece într-o Curte de Apel, instanţă pe care o ocolit-o atunci când a ajunsde la judecătoria Buiucani direct la CSJ, în 2004.
Previous Next

XS
SM
MD
LG