Linkuri accesibilitate

bloguvern.md: Scopul nostru central este să ajutăm omul


Anastasia Primov: „Ceea ce face Bloguvernul este analiza bazată pe fapte, date concrete şi reforme care au fost făcute”.


Bloguvern.md” este un site care și-a propus să explice pe înţelesul tuturor activitatea instituţiilor statului. Echipa din spatele site-ului este formată preponderent din tineri care monitorizează ministerele și-și publică analizele pe internet. Pentru al doilea an la rând, astăzi, tinerii analiști vor organiza un eveniment public, serile Bloguvern, ca să-și popularizeze concluziile nu doar în lumea virtuală, ci și în cea reală. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Anastasia Primov, coordonatoarea proiectului:

Anastasia Primov: „În această ediţie a serilor Bloguvern noi punem în discuţie două subiecte. Raportăm activitatea Ministerului Educaţiei, aşa cum am văzut noi activitatea acestui minister, şi vorbim despre activitatea Ministerului Tineretului. Ceea ce noi punem în prim plan în discuţie este Codul Educaţiei.

Anastasia Primov
Anastasia Primov
Punem în discuţie necesitatea Codului Educaţiei, dacă sunt posibile reforme fără existenţa acestuia şi ce reforme s-au făcut până în prezent. Pentru ca să discutăm împreună într-un final dacă Codul Educaţiei este sau nu un ultimatum pentru reforme. Inclusiv vom atinge şi subiectul Codului Ştiinţei şi Inovaţiei, încurcă el sau nu adoptării Codului. Discursurile speaker-ilor care vor vorbi despre asta vor fi centrate pe două linii, raportăm activitatea ministerelor şi vedem unde mai trebuie de lucrat şi ce putem face pentru a îmbunătăţi lucru în vederea reformei eficiente.”

Europa Liberă: Dacă e să vorbim despre unul din aspecte şi anume despre activitatea Ministerului Educaţiei. Ce aprecieri i-aţi da?

Anastasia Primov:
„În mare parte noi nu facem judecăţi de valoare. Ceea ce face Bloguvernul este analiza bazată pe fapte, date concrete şi reforme care au fost făcute. Ceea ce noi vom prezenta astăzi. există locuri unde s-ar putea de lucrat mai bine. Şi atunci noi atenţionăm asupra lor şi punem în discuţie acele lipsuri care există, fie acele pseudo-lipsuri care se invocă.

Există situaţii în care totul este bine, dar din inerţie continuăm să credem că reformele nu se fac. Pentru că despre ele se scrie puţin, pentru că puţină presă monitorizează politicile publice care sunt adoptate. Rolul nostru este să arătăm oamenilor ce se face realmente în ministerele noastre, inclusiv în Ministerul Educaţiei, despre care vom vorbi astăzi.”

Europa Liberă: Şi la ce concluzie aţi ajuns , ce se face bine şi unde mai e de lucrat?

Anastasia Primov:
„Noi am ajuns la concluzia că reformele se fac şi fără Codul Educaţiei, că pe alocuri Codul Educaţiei s-a transformat într-un pseudo-ultimatum pentru realizarea reformelor. Vom prezenta date şi cifre care demonstrează faptul că reformele se fac fără existenţa Codului.”

Europa Liberă: E pentru a doua oară când organizaţi aceste discuţii. Ştii că invitaţi inclusiv şi autorităţile, adică reprezentanţii ministerelor. Aţi remarcat vreun impact a discuţiilor voastre? Vocea acestor tineri care vin şi discută despre probleme destul de sensibile este auzită de către autorităţi, sa fac anumite acţiuni?

Anastasia Primov:
„Din precedentul care l-am avut, data trecută am vorbit despre reforma TRM şi Academiei de Ştiinţe, am avut reprezentanţi de la TRM, a fost foarte benefică prezenţa lor pentru că au putut să dea replică. După participare noi am avut încă o întâlnire la care am mai adus sugestii despre performanţa care poate fi făcută. Impact evaluabil cantitativ putem doar să-l presupunem. Asta sunt sugestii care se iau, fie nu în consideraţie şi sunt păreri şi opinii care apar la cei care sunt prezenţi la eveniment.”

Europa Liberă: Dar de ce e important să monitorizaţi activitatea ministerelor, instituţiilor publice?

Anastasia Primov:
„Activitatea ministerelor este puţin cunoscută. Se fac multe lucruri, pe alocuri s-ar putea face şi mai mult, dar oamenii nu prea ştiu. Mass-media merge pe formatul de şocant, pe ştire de o singură noapte, pe neconsecvenţa monitorizării reformelor care privesc pe fiecare cetăţean. Şi atunci, scopul nostru central este să ia în seamă omul simplu care ne citeşte că lui i se întâmplă anumite lucruri prin politici publice.

Încă un scop al Bloguvernului este ca Ministerele pe care noi le monitorizăm să ia în calcul anumite recomandări pe care le facem. Dar noi ne focusăm, target grupul nostru central este omul de rând căruia i se aplică acea politică publică. Şi dacă o anumită lege este scrisă într-un limbaj complicat, lucru nostru este să simplificăm limbajul şi să-i explicăm omului cum asta îi schimbă viaţa, spre bine, fie spre rău, în dependenţă de lege. Scopul nostru central este să ajutăm omul să intre în contact cu ministerele prin intermediul analizelor noastre.”

Europa Liberă: Dar de ce este necesară această legătură între omul de rând şi un minister. Şi cum poate fi asigurată această relaţie?

Anastasia Primov:
„Prin claritatea mesajului şi prin informare, pentru că la moment nu se cunoaşte, asta este problema. Se fac multe lucruri, dar nu se cunoaşte reformele făcute per minister.”

Europa Liberă: Şi faptul că omul nu vrea să cunoască, sau nu îşi dă interesul să cunoască ce reforme au loc în ministere, e o problemă de mentalitate?

Anastasia Primov:
„Eu cred că asta e o accepţie foarte comodă şi un clişeu că asta e o problemă de mentalitate. Nu există problemă de mentalitate, precum nu există problemă de naţionalitate. Există problemă de comunicare. Atunci când comunicarea eşuează între guvernare şi cetăţean, responsabilitatea acestui eşec se pune pe umerii celui care iniţiază dialogul. De obicei, asta sunt ministerele, pentru că ele iniţiază dialogul prin comunicate de presă pe care le fac. Aici nu putem să găsim un vinovat, să ne liniştim şi să zicem – păi asta-i mentalitatea de vină. Este argumentul ca şi absenţa banilor, adică este absenţa argumentului.

Problema necunoaşterii este, pe de o parte, în absenţa interesului care îl are omul condiţionat de un precedent în care instituţiile statului nu comunicau clar cu cetăţenii. Şi atunci noi putem să lucrăm întru schimbarea ambelor. Pe de o parte, să învăţăm ministerele să comunice mai clar cu cetăţeanul, iar pe de altă parte, să învăţăm cetăţeanul că lui îi pot fi interesante politicile, pentru că ele îl privesc. Iar atunci când noi dăm argument că mentalitatea este de vină, este primul pas spre a nu dori să rezolvăm problema. ”
XS
SM
MD
LG