Linkuri accesibilitate

De ce descreşte economia Moldovei


Alexandru Muravschi
Alexandru Muravschi

Alexandru Muravschi: Remitenţele sunt sursa principală, sunt motorul economiei. Fără remitenţe noi am fi vorbit nu despre zero, ci despre minus 30 la PIB.

Economia Moldovei se află pe un trend descrescător şi avînd în vedere situaţia economică din zona euro, unde lucrează mulţi moldoveni, şansele ca remitenţele să mai salveze economia nu par prea mari, chiar dacă se apropie Crăciunul şi mii de moldoveni plecaţi la muncă în străinătate se vor întoarce pentru sărbători la baştină. Cea mai proastă evoluţie s-a înregistrat în agricultură, care este, într-un fel, „vinovată” de rezultatul negativ înregistrat de economia moldovenească în primele nouă luni ale anului 2012. În restul sectoarelor s-au înregistrat evoluţii pozitive, iar dacă am exclude impactul agriculturii, atunci PIB-ul ar fi în creştere cu 2,2%, constată specialiştii de la BNS. La diminuarea creşterii economice a contribuit şi seceta din acest an, care a redus drastic din producţia agricolă. Dacă tendinţa va continua, economia Moldovei va intra în recesiune, avertizează experţii. Alla Ceapai a stat de vorbă cu expertul Alexandru Muravschi despre actualele evoluţii ale economiei moldoveneşti şi eventualele prognoze pentru anul 2013.

Alexandru Muravschi: „Pe de o parte, toate economiile în Europa şi în spaţiul CSI şi-au încetinit creşterea. Consecinţele crizei care a avut loc practic nu s-au terminat, dar Moldova are o economie deschisă şi de aceea practic influenţa impactului crizei din Europa este foarte mare asupra economiei Republicii Moldova. prognozele care au fost făcute la mijlocul anului trecut au fost mai optimiste pentru că nimeni nu s-a aşteptat că criza va dura atât de mult. Un alt motiv este scăparea fluxului de investiţii în Republica Moldova. Pe de o parte, din cauza crizei, pe de altă parte, deşi sunt multe vorbe despre reforme, dar practic sistemul judiciar nu este reformat, Moldova rămâne în topul ţărilor cu cea mai mare corupţie. Ultimele cazuri care au avut loc cu unii investitori străini, cu
Investitorii nu se simt confortabil în Republica Moldova. Dar fără investiţii nu putem vorbi despre creşterea economiei...

compania Draexlmaier sau mai recent, cu centrul comercial chinez Megapolis. Toate acestea arată că investitorii nu se simt confortabil în Republica Moldova. Dar fără fluxul investiţiilor nu putem vorbi despre creşterea economiei. Al treilea motiv este seceta din acest an. Ținând cont de faptul că ponderea agriculturii în PIB este relativ mare, asta a influenţat asupra reducerii PIB-ului.”

Europa Liberă: Recesiunea economică este un pronostic făcut de guvernatorul Băncii Naţionale. E o recesiune economică în Moldova?

Alexandru Muravschi: „Practic la momentul dat este adevărat, pentru că noi nu avem creştere reală a economiei. Anul viitor situaţia trebuie să fie mai bună, pentru că nu cred că se va repeta seceta şi noi vom face comparaţie cu acest an. şi dacă în acest an vom avea zero sau minus la PID, anul viitor va fi cu semnul plus. Dar avem multe de făcut. vorbim foarte mult despre reformele din diferite sectoare, dar până acum nu există un progres care să fie simţit de populaţie. Dacă ne uităm la strategia Moldova 2020
Anul viitor situaţia trebuie să fie mai bună, pentru că nu cred să se repete seceta din acest an...

aprobată de Guvern, vedem că Guvernul prognozează ca ritmul mediu de creştere a PIB să fie de 4-5%. Însă dacă ne dezvoltăm cu ritmul actual, asta înseamnă că practic stăm pe loc.”

Europa Liberă: Şi unde greşeşte guvernarea?

Alexandru Muravschi: „Moldova are probleme nu atât în politica economică, cât în domenii care influenţează indirect economia. Este vorba de sectorul judiciar, corupţia, birocraţia. Pentru că dacă ne uităm la baza legală pentru economie, ea dă posibilitate de dezvoltare economică. Dacă comparăm situaţia care a fost în 2000, 2005, acum situaţia este mai bună la capitolul reglementări şi facilităţi. Procesul economic este debirocratizat din punctul de vedere a bazei legale, dar sunt probleme în alte sectoare.”

Europa Liberă: Remitențele rămân o salvare pentru economia Republicii Moldova?

Alexandru Muravschi: „Remitenţele sunt sursa principală, sunt motorul economiei. Fără remitenţe noi am fi vorbit nu despre zero, ci despre minus 30 la PIB. Remitenţele stimulează consumul intern, ceea ce stimulează importul şi soluţionează problemele
Fără remitenţe noi am fi vorbit nu despre zero, ci despre minus 30 la PIB...

bugetare. E cunoscut faptul că la momentul actual Moldova ocupă locul cinci în lume la indicatorul volumului remitenţelor comparativ cu PIB.”

Europa Liberă: Unii experţi spun că economia Moldovei a intrat în minus din cauza economiei tenebre. Totuşi cine evaluează şi la cât se evaluează economia tenebră?

Alexandru Muravschi: „Se fac multe declaraţii, unii spun că proporţia economiei tenebre este mai mult de 50 - 60 la sută. Eu nu ştiu cum ei au estimat, pentru că asta ar însemna că nu există economie oficială. Biroul Naţional de Statistică estimează în jur de 30 la sută proporţia economiei tenebră. Cum se estimează însă aceste cifre şi ce metodologie stă la bază nu ştiu.”
XS
SM
MD
LG