Linkuri accesibilitate

Iconografia revoluţiei


La Timișoara în zilele revoluției cu lt.col. Damian și maiorul Viorel Oancea (Foto: Bernd Markowsky)
La Timișoara în zilele revoluției cu lt.col. Damian și maiorul Viorel Oancea (Foto: Bernd Markowsky)

Fotografiile inedite ale lui Bernd Markowsky din Timişoara şi alte localităţi bănăţene.


În aceste zile se comemorează revoluţia din 1989 contra regimului ceauşist, izbucnită la Timişoara. De curînd am primit 75 de fotografii de la un coleg, fotoreporter, care m-a însoţit în cursul primei mele călătorii în România, după prăbuşirea dictaturii.

La începutul lui ianuarie 1990, în România totul era în derută. Oamenilor încă nu le venea să creadă că acel coşmar politic şi economic al ultimilor ani s-a terminat.

Afiș de Bernd Markowsky
Afiș de Bernd Markowsky
Peste tot se mai vedeau urmele masacrului, victimele erau prezente în toate discuţiile, în spitale erau răniţi, pe stradă patrulau detaşamente ale armatei, peste tot se făceau controale pentru a depista eventualii susţinători ai fostului regim.

În această atmosferă tensionată, încărcată de suspiciuni, de teamă, dar şi de o imensă bucurie am ajuns la Timişoara, de unde am mai făcut nişte deplasări la Arad şi în cîteva comune bănăţene.

Fotoreporterul Bernd Markowsky, care m-a însoţit în acele zile, a încercat să fotografieze tot ce credea el că ar putea documenta credibil acele momente istorice, atmosfera extraordinară a acelor zile.

Din toate fotografiile realizate atunci a fost publicată una singură, cea care ilustra interviul meu cu doi ofiţeri ai armatei, lt. col. Dumitru Damian şi mr. Viorel Oancea, care au povestit despre refuzul lor de a participa la reprimarea manifestanţilor. Interviul a avut loc într-un birou al fostului Comitet Judeţean de Partid, în care fotografia lui Ceauşescu era dată jos de pe perete şi pusă în spatele scaunelor pe care erau aşezaţi cei doi ofiţeri. („Generalul m-a făcut tîmpit”, RFE, 17.12. 2009)

Impresionante mai sunt şi fotografiile pe care le-a făcut în faţa sediului miliţiei, unde sute de oameni aşteptau să depună cererile lor de plecare definitivă, sau cozile interminabile care se formau acolo unde soseau primele transporturi cu ajutoare din străinătate.

Fotografii inedite - Revoluția română la Timișoara
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Nu lipsesc nici imaginile din cimitirul sărăcilor unde, în mod eronat, se credea că ar fi fost schingiuţi şi ucişi unii participanţi la răscoala populară.
Cunoşteam cimitirul din perioada cînd mai locuiam la Timişoara şi ştiam că acolo sunt ţinuţi într-o clădire improvizată cadavrele unor persoane neidentificate. Mai ştiam că în acest cimitir sunt înmormîntaţi deţinuţi fără rude, descoperind acolo, în 1986, şi mormîntul unei persoane, despre care autorităţile susţineau că mi-ar fi spart locuinţa. Spargerea a fost, de fapt, rezultatul unei operaţiuni secrete a Securităţii.

Bernd Markowsky a fotografiat atunci şi penitenciarul, cît şi procuratura militară, soldaţii înarmaţi şi staţionaţi peste tot în oraş, inclusiv în spitale unde îi păzeau pe răniţii internaţi, dar şi interiorul vilei în care locuia Ceauşescu cînd venea în vizită la Timişoara.

Bernd Markowsky, născut în anul 1951, este originar din Germania răsăriteană. A activat în cadrul unor grupuri contestatare din Jena, unde, în 1976, a fost arestat pentru că a protestat contra expulzării disidentului Wolf Biermann. Un an mai tîrziu a fost expulzat şi el. S-a stabilit în Berlinul occidental. A publicat numeroase fotografii în revista Stern şi-n ziarul Die Tageszeitung (taz).

În calitate de membru al Comitetului pentru Drepturile Omului din România (din cadrul Fundaţiei „Heinrich Böll”), Markowsky a participat, în noiembrie 1988 şi 1989, la „Ziua internaţională de Acţiune România” – realizînd, cu acest prilej, şi nişte afişe. În prezent, Markowsky trăieşte în Portugalia, unde, în 2002, a înfiinţat mişcarea ecologistă, „Terra Queimada”.

Fotografiile inedite din Timişoara ale lui Bernd Markowsky îmbogăţesc iconografia revoluţiei şi sunt mărturii vizuale ale începutului de eră politică nouă din România.
Previous Next

XS
SM
MD
LG