Linkuri accesibilitate

Amintirea lui Havel...


Vaclav Havel vorbind la Radio Europa Liberă, în 2009
Vaclav Havel vorbind la Radio Europa Liberă, în 2009

Mereu prezentă în Cehia și în lume, un an după dispariția lui.


Astăzi se împlinește un an de la moartea dramaturgului și politicianului ceh Vaclav Havel, unul din simbolurile recunoscute la scară globală ale luptei pentru drepturile omului, ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al statului ceh independent. Detalii, în relatarea lui Mircea Țicudean.

La Praga vor avea loc timp de o săptămână întruniri, concerte și expoziții în memoria lui Vaclav Havel, care a murit în urmă cu un an, la vârsta de 75 de ani.

Începând de la ora opt dimineață, când s-au deschis porțile cimitirului Vinohrady, oamenii s-au perindat pe la cripta familiei Havel, oprindu-se să aprindă lumânări și să mediteze o clipă în fața pietrei de mormânt pe care scrie simplu „Vaclav Havel” - asta la cererea expresă a fostului președinte, care nu a dorit să fie imortalizat cu nici un titlu, ci numai cu numele.

Diseară oamenii se vor în piața Vaclav din centrul Pragăi, urmând să plece în procesiune prin Orașul Vechi și peste podul Carol spre Castelul din cartierul Hradcany, unde și-a avut biroul Havel cât a fost ultimul președinte al Cehoslovaciei și primul președinte al Cehiei.

Tot astăzi, va fi dezvăluită o placă comemorativă în memoria lui Havel la teatrul Na Zabradli din Praga, care în anii 60 l-a angajat ca mașinist, dar i-a pus în scenă primele piese de teatru.

Vaclav Havel s-a născut în 1936 într-o familie cehă prosperă, de intelectuali și oameni de afaceri – un amănunt biografic care le-a servit comuniștilor ca argument pentru a-l împiedica să studieze la vreo facultate umanistă, în anii 50 ai secolului trecut. În anii 60, când în Cehoslovacia au început reforme limitate, Havel a început să publice texte filosofice și piese de teatru, devenind cunoscut ca scriitor și pe plan internațional.

După invazia sovietică din 1968, urmată de un proces de restalinizare, Havel și alți intelectuali cunoscuți pentru convingerile lor liberale au fost marginalizați și dați afară din orice funcții și posturi mai înalte, fiind obligați să-și câștige existența prin munci necalificate. Havel, de pildă, a lucrat o vreme într-o fabrică de bere.

În 1977 Havel și alți dizidenți au lansat primul manifest pro-democrație numit „Carta 77”. De atunci și până la căderea comunismului a fost permanent urmărit și hărțuit de poliția secretă comunistă, StB, fiind întemnițat de mai multe ori, pe o durată totală de aproximativ cinci ani. În același timp, Havel devenea tot mai cunoscut în lumea liberă, inclusiv grație interviurilor secrete pe care le dădea, când nu se afla în închisoare, posturilor de radio „Europa Liberă”, „Vocea Americii” și BBC.

În zilele revoluției din toamna anului 1989, Havel a devenit unul din fondatorii „Forumului Cetățenesc”, mișcarea care a forțat partidul comunist să împartă puterea și a deschis calea reformelor democratice. În 1990 dizidentul Vaclav Havel a fost ales președintele țării de către parlamentul comunist, pregătind primele alegeri libere, câștigate de „Forumul Cetățenesc”. Havel și-a dat demisia înaintea iminentei dezmembrări a Cehoslovaciei, devenită realitate la 1 ianuarie 1993 și a avut apoi două mandate de președinte al Cehiei independente.

După ce nu a mai fost președinte Havel s-a consacrat mai ales scrisului, pe care fusese nevoit să-l abandoneze în anii politicii, încheind ceea ce avea să fie ultima sa piesă de teatru, „Plecarea”, ecranizată apoi în regia autorului.

Havel a suferit multă vreme de boli de plâmâni datorate detenției în condiții neprielnice și fumatului excesiv. Pe când era încă președinte medicii au fost nevoiți să-i extirpe o parte dintr-un plâmân pentru a-l feri de cancer, iar sănătatea i s-a șubrezit și mai mult cu înaintarea în vârstă. Vaclav Havel a murit în dimineața zilei de 18 decembrie 2011, la casa lui de la țară, din nordul Cehiei, vegheat de călugărițe, în așteptarea soției sale, actrița Dagmar Havlova, cu care urma să petreacă Crăciunul.

Ultima apariție publică a lui Havel a fost prilejuită de o vizită la Praga a unuia din cei mai dragi prieteni străini ai săi, liderul spiritual exilat al Tibetului, Dalai Lama.

Prima aniversare a morții lui Havel este comemorată și la Bruxelles, unde o imensă inimă de neon împodobește intrarea în Parlamentul European. Instalația creată de artistul ceh Jiri David este replica uneia mai vechi ridicată tot de el pe castelul de la Praga la încheierea președinției lui Havel și amintește obiceiul marelui dispărut de a desena o inimioară de culoare roșie ori de câte ori dădea un autograf.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG