Linkuri accesibilitate

Boicot parlamentar în Bulgaria


Opoziția s-a unit pentru a protesta împotriva adoptării Codului electoral.


Într-o unitate fără precedent opoziția socialistă, cea de dreaptă și ultranaționaliștii din „Ataka” au boicotat Parlamentul în semn de protest față de modul în care este adoptat în cea de a două lectură noul Cod electoral. Guvernanții din partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” – GHERB - nu au acceptat până acum nici o propunere a opoziției.

Situația în sala Adunării populare a semănat în finele săptămânii trecute cu cea din Rada supremă. Nu s-a ajuns la palme și șuturi dar s-au auzit înjurături și amenințări.

Nemulțumirea opoziției a explodat după ce gherberiștii și aliații lor independenți au respins propunerea că președintele, vicepreșesinții și secretarul unei secții electorale să nu mai fie dintr-un singur partid sau coaliție. În acest mod, afirmă liderii opoziției, este deschisă calea spre fraudarea alegerilor, ce vor avea loc în iulie 2013. Există temerea că GHERB își va instala în secții aliații din partide satelit precum „Ordine, legitate și dreptate” și UFD.

A fost respinsă și propunerea ca ședințele Comisiei electorale centrale și celor raionale să fie publice.

Cei din Partidul socialist au amintit că transparența procesului electoral este una din recomandările de bază ale OSCE. Reprezentanți ai partidului turc au adăugat că guvernanții introduc transparență controlată care se va adauga la votul controlat în ghetourile de romi.

O altă modificare privește renunțarea la dreptul alegătorilor de a-și exprima preferința față de un anumit candidat în lista unui partid. S-a revenit la sistemul proporțional.

Partidul socialist a avertizat că va cere președintelui Rosen Plevneliev să-și impună veto-ul asupră noului Cod electoral. Daca aceasta nu se va întâmpla, va fi sesizată Curtea Constituțională, au promis și deputații din „Coaliția albastră” – dreapta tradițională.

Liderul socialist Serghei Stanișev, a calificat drept scandaloasa decizia prin care partidele nu vor mai avea dreptul de a primi copii de la protocoalele comisiilor electorale pentru a putea efectua numărări paralele. Pînă acum în noul cod nu a intrat nici-una din recomandările OSCE, a spus Stanișev.
Previous Next

XS
SM
MD
LG