Linkuri accesibilitate

„Nu mai este timp pentru a face reforme fundamentale...”


Ion Sturza: „Nimic nu există prestabilit într-o ţară în care doctrina politică sau viziunile nu contează.”


Partea a doua a unui interviu acordat pentru Europa Liberă, Valentinei Ursu, de către fostul premier, om de afaceri, Ion Sturza, despre starea de spirit și evoluțiile din R. Moldova. Prima parte, consacrată relațiilor moldo-române la ora alegerilor parlamentare din România, poate fi ascultată aici:

Europa Liberă: De ce credeţi că tot mai multe voci apar acuma, care să-i sugereze liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, să se retragă din fruntea formaţiunii?

Ion Sturza: „Odată cu retragerea lui Voronin, Partidul Comuniştilor, pur şi simplu, se va dizolva, îşi va pierde existenţa.”

Europa Liberă: Şi electoratul?

Ion Sturza: „Nu, electoratul se va dispersa. Poate că cineva îl va prelua. Ştiţi care e toată problema? Că nu-l vor prelua acei care visează să-l preia. Acest partid extrem de centralizat, construit pe autoritarismul şi carisma lui Voronin riscă foarte mult, atunci când acest simbol (care demult nu mai este funcţional, sincer să vă spun, şi este contraproductiv) va dispărea. De aceea unii se ţin cu disperare de acest simbol. Alţii încearcă să distrugă acest simbol. Este o luptă foarte şi foarte importantă practic pentru toate forţele politice de la Chişinău, poate mai puţin pentru cei din extrema dreaptă.”

Europa Liberă: Şi ce va face domnul Voronin? Va abandona PCRM-ul? Va pleca din fruntea partidului?

Ion Sturza: „Nu, nu, nu. Niciodată. Eu cred că dumnealui va merge până la capăt. El a fost destul de mult umilit, deşi poate că şi merita (pentru că, la rândul lui, a făcut-o cu alţi politicieni în Moldova). A fost umilit în ultimii ani, pentru ca el să se lase aşa simplu dus de la conducerea Partidului Comuniştilor. El visează la o revanşă. Visează şi tinerii lui haiduci. Dar este puţin probabilă revenirea lor, aşa cum au revenit, la începutul anilor 2000.”

Europa Liberă: Fracţiunea PCRM va mai fi abandonată şi de alţi deputaţi?

Ion Sturza: „Cred că da. Până la urmă, ei sunt destul de oportunişti, acolo în interior. Mulţi au venit pe valul interesului de a avea o parte din caşcavalul puterii. Atâţia ani fără de putere şi fără de accesul la resurse şi la influenţă îi fac pe unii să fie mai pragmatici. Şi cu cât vor fi ai aproape alegerile, cu atât mişcările acestea vor fi mai active, dar vreau să vă spun că nu numai din Partidul Comuniştilor. După câte eu înţeleg, şi în alte partide care sunt astăzi la guvernare mulţi se gândesc cum să se repoziţioneze în următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Mulţi consilieri locali aderă la Partidul Democrat.

Ion Sturza: „Partidul Democrat acuma are o strategie sau o tactică foarte agresivă de racolare a consilierilor locali. Bineînţeles că argumentul este altul decât cel ideologic. Este unul pur economic sau financiar. Este o luptă dintre partidele din interiorul Alianţei, o luptă în care, din păcate, sunt antrenaţi, cum v-am mai pus şi mai înainte, toţi: şi investitorii străini, şi organele de stat, şi ministerele, şi departamentele. Acel bec roşu şi acel bec verde, care se aprinde, în fiecare zi, în faţa oamenilor şi face ca să primească o decizie cu cine e el. Fiecare vrea să demonstreze cine este real la putere şi cine soluţionează problemele în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi cine le soluţionează?

Ion Sturza: „Din păcate, suntem ostatici ai acestor ambiţii care sunt legate de conducerea celor două partide.”

Europa Liberă: Vă referiţi la PD şi PLDM?

Ion Sturza: „Da, pentru că PL-ul chiar nu contează.”

Europa Liberă: Şi cine e cu mai mare şansă să fie mai influent: PD-ul sau PLDM-ul? Liderii lor?

Ion Sturza: „Până la urmă, problemele le soluţionează, în Republica Moldova, Vlad Filat.”

Europa Liberă: La ce ne aşteptăm, domnule Sturza?

Ion Sturza: „Păi ne aşteptăm că campania electorală care, din păcate, nu a fost stopată niciun minut în Republica Moldova, pentru că permanent actorii politici s-au gândit, s-au repoziţionat în lupta lor politică, să ia amploare. Nu mai este timp pentru a face reforme fundamentale, care pot să aibă un impact serios asupra ţării, din simplul motiv că cei de la guvernare nu vor risca, în eventualele alegeri sau în alegerile care vin. Şi deci noi, cu orice lună, orice zi ne apropiem, şi din punct de vedere cronologic, dar şi mental de alegeri. Şi de aici lucrurile nu se vor schimba fundamental pe plan intern. Această luptă între două grupări economice şi politice se va intensifica foarte mult şi va domina viaţa politică în următorii doi ani.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci se întreabă dacă cumva fostul premier Ion Sturza ar putea să revină în politică.

Ion Sturza: „Numele meu a mai fost vehiculat şi utilizat în crearea altor partide şi în alte campanii electorale. Vă spun cu certitudine că acest lucru nu se va întâmpla, măcar din simplul motiv că de politică trebuie să se ocupe politicienii. Oamenii de afaceri trebuie să se ocupe de afaceri. Este imposibil, cu experienţa şi cu cunoştinţele pe care le ai din afaceri să vii să încerci să domini viaţa publică şi viaţa politică. Experienţa liderilor actuali din Republica Moldova a arătat că deprinderile din business nu sunt cele care pot sau ar trebui să fie folosite în viaţa publică. Încă un om de afaceri în politică ar fi prea mult pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi în apariţia unei a treia forţe?

Ion Sturza: „Nu neapărat de anvergura Partidului Liberal Democrat, acum cinci ani. Dar lucrurile se întâmplă. Nimic nu există prestabilit într-o ţară în care doctrina politică sau viziunile nu contează. Contează liderii, contează conjunctura. Mai ales că performanţele celor de la guvernare, celor din opoziţie sunt destul de modeste. Şi atunci oamenii vor schimbare şi e posibil să apară şi a treia forţă. Dar să nu aibă iluzii cei care au trecut prin toate partidele, care s-au erodat, pe parcursul anilor, că ei sunt cei care aşteptaţi astăzi de electorat.”

Europa Liberă: Cât de prietenos e mediul de afaceri în Moldova?

Ion Sturza: „Deşi deja de mult timp nu se mai vorbeşte nici despre raider, nici despre monopoluri, dar lucrurile nu s-au schimbat esenţial. Cred că există o problemă foarte mare în companiile de stat, aşa cum se putea de anticipat. Unele sunt nişte bombe sub economie, cum ar fi, spre exemplu, Banca de Economii. Ultimele iniţiative de reforme care vin pe linia guvernamentală sau pe linia Parlamentului, sincer să vă spun, dacă te uiţi dintr-o parte şi mai cunoşti năravurile de la Chişinău, sunt cusute cu aţă albă. Pentru că menirea lor este să creeze probleme celuilalt concurent politic.

Ultimele scandaluri legate de marii investitori care sunt nişte investitori de vitrină şi sunt foarte importanţi pentru imaginea Republicii Moldova, arată că factorul politic în continuare domină, atunci când se iau nişte decizii economice. Îmi pare rău că se întâmplă lucrurile acestea. Dar, în acelaşi timp, îmi pare bine că au apărut în discuţiile publice, au apărut pe agenda de discuţii a publicului de la Chişinău. Şi developează o situaţia reală destul de complicată în economia ţării.”
XS
SM
MD
LG