Linkuri accesibilitate

„Acolo împușcă...”


De două zile încoace televiziunile americane vuiesc încontinuu cu relatări despre masacrul săvîrșit la scoala Sandy Hook din orașul Newtown, statul Connecticut.

Deci, scenariu este deja cunoscut, pentru că au mai fost astfel de cazuri aici în Statele Unite cînd cineva aflîndu-se într-o stare morală necunoscută descinde într-o universitate, scoală sau alt loc public și, fiind înarmat, împușcă pe toți la nimereală fără cruțare. În cazul acesta au avut de suferit 20 de micuți din clasa întîi, iar moartea de care au avut parte a fost una groaznică, pentru că potrivit medicului principal care i-a cercetat - fiecare din ei aveau mai mult decît un glonț încasat. A fost omorîtă directoarea, psihologul școlii și alți profesori. Agresorul și-a împușcat pînă și mama.

Asemenea incidente desigur că au loc datorită accesului prea mare la arme pe care îl au americanii și cred că acum poate fi pusă serios întrebarea de a restricționa vînzarea armelor în masă. Însă, în Congresul american, republicanii sunt cei care dintotdeauna se vor opune unor astfel de măsuri. Vînzarea armelor este un business destul de profitabil atît în interiorul Statelor Unite cît și peste hotare țării la care cu greu se poate renunța. Paradoxal este, spunea un specialist care a vorbit azi la CNN, că de obicei după astfel de tragedii primul instinct pe care îl au 44% din americani este să-și cumpere o armă.

Părerea mea este că armă trebuie să dețină doar cei care sunt bine instruiți cum s-o mînuiască și care poartă o mare responsabilitate atunci cînd o folosesc: aceștia nu pot fi altcineva decît polițiștii. Problema este că în vestul „sălbatec” și sudul Americii există acest cult și tradiție a armelor preferînd să-și facă singuri dreptate cînd sunt atacați. Acest lucru dacă este să privim în ansamblu își are aportul său la securitatea publică, la securitatea proprietății private, iar cel care se pornește la furat numaidecăt ia în calcul riscul la care se expune și poate că de multe ori din această cauză și renunță. Pentru că natura omenească este aceeași peste tot fie omul pe continent european sau american.

Îmi aduc aminte aici de discuția pe care am avut-o la Praga cu o tînără cehoaică de etnie romă, care îmi spunea de ce co-„naționalii” ei romi au revenit din Canada unde emigraseră folosindu-se de regimul fără viza de care s-a bucurat o vreme republica Cehă. „Acolo împușcă...” - aceasta a fost explicația ei. Canada a reintrodus regimul de viză cu Cehia din cauza romilor care probabil că nu se puteau împăca cu gîndul că nu o să mai poată fura.

Ordinea și respectarea legii după cum ne putem convinge nu se datorează într-un mod abstract culturii lumii occidentale; această cultură este cultivată generos în sînul societății, cît nu ar părea de straniu, cu ajutorul armelor care induc o frică generală și care exclude din start o astfel de abordare în rezolvarea problemelor financiare apelînd la furt. Respectiv, mă îndoiesc că degrabă societatea americană se va dezice de arme chiar dacă oricînd există riscul ca asemenea masacre „teroriste” să se mai repete. Cei care își pierd viața în asemenea mod penibil sunt indirect sacrificiul adus de către societate securității și bunăstării celorlalți americani.
XS
SM
MD
LG