Linkuri accesibilitate

Evenimente cu și fără efect asupra cetățenilor de rînd


Retrospectiva săptămânii.



Fracțiunea parlamentară a comuniștilor părăsită de încă un deputat săptămâna aceasta a pierdut puterea de a bloca modificarea Constituției în Parlament, dacă majoritatea parlamentară și-ar dori asta. Plecarea deputatului Sergiu Sârbu din PCRM lăsând fracțiunea cu doar 34 de deputați este unul din evenimentele săptămânii politice trecute în revistă de Alla Ceapai cu ajutorul altor două jurnaliste.

În opinia Nataliei Uzun, redactor şef la „Moldavskie Vedemosti”, plecarea deputatului Sergiu Sârbu din rândul comuniştilor este un semnal nu atât al destrămării PCRM, cât al reconfigurării spectrului politic din legislativ:

Natalia Uzun
Natalia Uzun
„Argumentele pe care le-a enunţat Sârbu, ne face să credem că a fost o decizie bine gândită şi care ne ajută să analizăm evoluţia proceselor politice din Moldova. Este evident că PCRM va continua să se destrame, iar alte partide vor folosi acest lucru. Va demara un agiotaj nesănătos în jurul electoratului comuniştilor. Interesant e şi faptul că practic nu mai avem o opoziţie puternică care ar putea asigura un echilibru sănătos în procesul decizional. Republica Moldova a intrat într-un proces bolnăvicios de reconfigurare a spectrului politic. Acum putem spune cu certitudine că la viitoarele alegeri parlamentare va fi un alt raport de forţe pe eşichierul de stânga şi de centru-stânga. Nu exclud că însăşi PCRM se va scinda în două tabere: una conservatoare şi extremistă şi cea de-a doua care va încerca să păstreze ceea ce e sănătos în acest partid. Însă cum va reuşi acest lucru e greu de spus, din moment ce chiar Sârbu a declarat că partidul este măcinat de neînţelegeri multiple pe interior.”

În opinia directoarei „Ziarului de Gardă”, Alina Radu, plecarea deputatului Sergiu Sîrbu din PCRM ar fi mai degrabă un fals eveniment al acestei săptămâni:

„Cred că asemenea plecări erau un adevărat eveniment politic dacă aveau loc începând cu luna aprilie 2009. Un non-eveniment mi s-a părut şi dezvelirea unui monument pentru Nazarbaiev la Comrat. Sau cel puţin nu văd care ar fi beneficiul cetăţeanului de rând din Găgăuzia.”

Din suita de evenimente politice ale săptămânii Alina Radu a selectat şi câteva care în opinia ei au repercusiuni sesizabile asupra cetăţenilor:

Alina Radu
Alina Radu
„Cred că e un eveniment vizita premierului la Bruxelles pentru că s-a întâlnit cu câţiva comisari europeni şi aceştia din nou au oferit un credit şi au declarat că Moldova are şanse să se asocieze nu neapărat la UE, dar la rigorile UE care ar face bine şi cetăţenilor de rând. un alt eveniment cred că ar fi comunicarea cu Gazprom şi posibila nescumpire a gazelor ruseşti, cel puţin pentru această iarnă. Încă un eveniment ar fi condamnarea a doi poliţişti pe cauzele din 7 aprilie. E un eveniment foarte tardiv, dar este totuşi un eveniment care a fost aşteptat mult de victimele torturii din Republica Moldova,” a fost opinia jurnalistei Alina Radu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG