Linkuri accesibilitate

Cine și de ce nu vrea ca lefurile judecătorilor moldoveni să fie mărite...


...pentru a fi astfel feriți de corupție?



Președintele Nicolae Timofti a spus săptămâna aceasta că judecătorii vor trebui să fie plătiți mult mai bine, ca să nu fie tentați „să caute surse de existență în altă parte” - cu alte cuvinte, să nu fie coruptibili. Declarația lui Timofti, care vorbea de un salariu de 10.000 de lei pe lună pentru un judecător începător, față de 3.000 în prezent, i-a iritat pe unii adversari politici ai președintelui, care și-au adus aminte că el însuși e de profesie jurist. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Preşedintele Nicolae Timofte nu a luat până acum vreo decizie pentru care ar fi putut fi suspectat că ar vrea să-şi păstreze prietenia foştilor săi colegi de breaslă. Dimpotrivă, mai întâi el a respins câteva avansări ale unor magistraţi bănuiţi că ar deţine averi nemotivate, iar apoi a promulgat chiar o decizie care i-a lăsat pe magistraţi parţial fără imunitate, măcar că criticase anterior această iniţiativă a ministrului justiţiei, Oleg Efrim. Zilele trecute, şeful statului a anunţat însă că va iniţia o majorare de salarii pentru magistraţi, fapt pentru care şi-a atras imediat această bănuială.

Iată cum au apreciat anunţul preşedintelui socialiştii în frunte cu Igor Dodon:

„Este cinic să vorbim despre majorarea salariilor la judecători, atunci când sunt sute de mii de persoane la limita sărăciei, când pensionarii şi invalizii nu au compensaţii. Dle Timofte, avem dreptul moral şi politic să vă învinuim de protecţionism în favoarea judecătorilor. Sunteţi preşedinte al ţării, nu al judecătorilor. În aceste luni nu am auzit nici o iniţiativă din partea dvs. de majorare a pensiilor, a indemnizaţiilor, a compensaţiilor, da tot vorbiţi de majorarea salariilor judecătorilor.”

Replica şefului statului făcută publică astăzi de purtătorul de cuvânt prezidenţial, Vlad Ţurcanu, este că prin această atitudine deputatul Dodon demonstrează că nu înţelege esenţa proceselor de modernizare ce au loc în Republica Moldova în acest moment:

„Formarea unei justiții corecte cuprinde o serie de măsuri legislative, de procedură și administrative care în final vor repune sistemul judecătoresc pe o bază solidă, care să-i permită să funcționeze exclusiv în favoarea legii și a cetățenilor. Majorarea treptată a salariilor judecătorilor este doar una dintre măsurile desfășurate în vederea atingerii acestui obiectiv. Scoaterea voită din context a acestei măsuri este de ordin speculativ…”

Corupţia din justiţie este în acest moment una din problemele principale care se invocă în procesul de negociere cu Uniunii Europene. Numai că, aşa cum cred socialiştii şi anumiţi experţi, majorarea salariilor nu va ajuta cu nimic. L-am întrebat pe un magistrat de la Bălţi, Adrian Cerbu, ce crede despre această controversă:

„Poate dintr-o parte se văd doar judecătorii care au case cu două-trei etaje, automobile de lux. Dar mulţi dintre noi trăiesc la cămin, tinerii circulă tur-retur, aşa ca mine, de la Chişinău la Bălţi şi am nişte cheltuieli pe care nu mi le acoperă nimeni. A fost alegerea mea, dar eu lucrez pentru stat. Pe timpuri se acordau locuinţe de serviciu, acum aceste facilităţi au fost anulate. Şi este o inegalitate aici. Ca să fiu înţeles corect, eu nu spun că nu trebuie să se majoreze la medici, profesori etc. Dar aceasta este o chestiune care ţine de ce crede statul că e mai prioritar în acest moment.”

Şeful statului a promis să-şi trimită iniţiativa în parlament cel târziu săptămâna viitoare. Nu se ştie însă deocamdată ce majorare se are în vedere. Potrivit unei strategii de reformare a justiţiei adoptată anul trecut, acestea ar trebui să crească în câteva etape şi să se tripleze spre finalul anului 2016.
Previous Next

XS
SM
MD
LG