Linkuri accesibilitate

Guvernantul şi paşaportul diplomatic


Un istoric pașaport diplomatic...
Un istoric pașaport diplomatic...

E mare lucru totuşi să ajungi în culoarele puterii moldoveneşti!



Parlamentul a votat, în prima lectură, proiectul de lege privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte. A fost modificat un articol pentru a li se da paşapoarte diplomatice secretarului general al aparatului preşedintelui ţării şi secretarului-adjunct al aparatului şefului statului.

Comuniştii au criticat proiectul de lege, susţinînd că astfel va fi mărită cohorta birocraţilor care au asemenea acte. Iar iniţiatorul proiectului, deputatul PLDM Valeriu Streleţ, a precizat că şi în perioada comunistă li s-au dat multora paşapoarte diplomatice.

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că adoptarea acestui proiect mi-a provocat sentimente amestecate. Fireşte, cînd e vorba de un fost şef de stat sau de un fost premier, nu prea poţi avea reproşuri, chiar dacă prestaţia lor a fost deseori dezolantă. E normal ca un preşedinte de ţară şi un premier să aibă paşapoarte diplomatice. Nu sînt însă la fel de sigur că secretarii aparatului trebuie să le aibă. Chiar nu ştiu ce să spun. Sînt într-atît de importanţi pentru ţară secretarii aceştia, încît patria trebuie să le asigure paşapoarte diplomatice? Sînt într-o mare dilemă.

În altă ordine de idei, ar trebui să remarcăm iată ce. Într-o ţară săracă, plină de probleme cronice, cum este Moldova, dorinţa oamenilor de a călători, de a ieşi din ţarcul sufocant, e arzătoare. Şi ce să facă bietul om ca să poată călători prin Europa? Să obţină invitaţii din străinătate şi să meargă după vize la ambasade? Păi, asta nu e la îndemîna oricui. Ar mai fi o chestiune. Să-ţi faci cetăţenie românească. Dar şi pe asta nu au puterea să şi-o facă toţi. Ce ar mai fi? Că doar n-o să aştepţi o veşnicie liberalizarea regimului de vize cu UE!?

Şi iată aşa ajungi încet-încet la ideea că pentru a putea călători nestingherit prin lume trebuie să intri în politica autohtonă şi să devii mare conducător sau guvernant. Iar acum e şi mai simplu. E suficient să fii secretar în mirificul aparat prezidenţial. Măi să fie! E mare lucru totuşi să ajungi în culoarele puterii moldoveneşti!
XS
SM
MD
LG