Linkuri accesibilitate

Încălțăminte de iarnă pentru copii uitați de părinții lor


Ambasadorul american William H. Moser încălțînd copii la Școala internat nr. 5 din Chişinău.
Ambasadorul american William H. Moser încălțînd copii la Școala internat nr. 5 din Chişinău.

„Mulţumesc acestor oameni că ne-au adus o mare bucurie, această încălţăminte pe care o vom purta cu mare drag.”


Ambasadorul american la Chisinău, William Moser, alături de 55 de voluntari americani au vizitat astăzi Școala internat nr. 5 din Chişinău, unde au donat încălţăminte de iarnă pentru copii. Este un proiect al organizaţiei de binefacere Children's Emergency Relief International, pe scurt CERI, în cadrul căruia va fi donată încălţăminte de iarnă copiilor din internatele și din şcolile internat din Moldova. Detalii are Alla Ceapai.

Organizaţia americană de caritate CERI organizează de 15 ani Caravana de Crăciun. Ea este specializată pe un singur tip de daruri, extrem de importante. Este vorba de încălţăminte de iarnă donată anual copiilor din orfelinate şi şcoli internat din Moldova, inclusiv celor din stânga Nistrului. Preşedinta filialei din Moldova a organizaţiei Constanţa Belciug spune că ideea de a dărui copiilor exclusiv încălţăminte de iarnă aparţine unor voluntari americani:

„Cu 15 ani în urmă o echipă din SUA a vizitat un internat din Nordul RM şi au observat pe mâinile şi picioarele copiilor urme de îngheţ. În acel moment s-a născut acest proiect de distribuţie a încălţămintei de iarnă şi de atunci până acum fundaţia CERI distribuie încălţăminte de iarnă pentru copii din şcolile internat pentru a le proteja picioarele de îngheţ.”

Constanţa Belciug spune că în acest an 7300 de copii din peste 45 de instituţii rezidenţiale vor primi în dar cizme de iarnă:

„Absolut toţi copiii vor primi încălţăminte. Fiecare picioruş va fi măsurat. Li se vor da ciorapi noi, încălţăminte nouă exact după mărimea necesară fiecăruia. 55 de voluntari din statele unite s-au împărţit în trei echipe pentru a dona încălţăminte fiecărui copil din instituţiile de tip rezidenţial din Republica Moldova.”

Astăzi voluntarii americani alături de Ambasadorul SUA William Moser au mers la şcoala internat nr.5 din capitală. Fiecare din cei 79 de copii de aici era ajutat să-şi aleagă perechea de cizme şi să o probeze. Dan în vârstă de 15 ani spune că se simte foarte mândru că a fost ajutat să încalţe cizmele de chiar ambasadorul american:

„Sunt fericit că în sfârşit o să am încălţăminte de iarnă. Este foarte frumoasă şi călduroasă. Are blană înăuntru şi e foarte cald în ea.”

Iată ce mi-a spus o altă elevă Olga de 18 ani:

„Mulţumesc acestor oameni că ne-au adus o mare bucurie, această încălţăminte pe care o vom purta cu mare drag şi ne vom aminti de aceste clipe mici dar frumoase.”

Directorul adjunct al şcolii internat Parascovia Melnic spune că toţi copiii au nevoie stringentă de încălţăminte de iarnă, pentru că majoritatea sunt din familii social vulnerabile:

„Este mai sensibilă în ultimul timp societatea faţă de problemele acestor copii. Sunt copii din familii vulnerabile, cu probleme de sănătate. Şi nu întotdeauna au părinţii mijloace să le asigure cu tot ce trebuie. Mulţi dintre dânşii sunt din familii numeroase, din familii monoparentale, cu părinţi plecaţi peste hotare. Sunt nişte copii care nu au tot de ce se pot bucura alţi copii. avem o mare bucurie în şcoală că au venit la noi oaspeţi în ajun de Crăciun cu cadouri pentru copii. Au venit cu un cadou călduţ tocmai că a căzut şi zăpada, au venit cu încălţăminte.”

Ambasadorul SUA William Moser a insistat asupra faptului că pentru prima dată încălţămintea de iarnă donată copiilor este de producţie autohtonă, de la fabrica Zorile:

„Mă bucur pentru că această companie din Moldova este una dintre cele care au fost ajutate de SUA să-şi dezvolte capacitatea. Vreau să mulţumesc voluntarilor americani care au venit aici şi au ajutat la realizarea acestui proiect de caritate. Este un exemplu de generozitate a cetăţenilor americani faţă de populaţia vulnerabilă din Moldova.”
Valoarea donaţiei se ridică la peste 200 de mii de dolari, bani donaţi în mare parte de cetăţeni americani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG