Linkuri accesibilitate

Comentatorii Cornel Ciurea și Natalia Morari despre retragerea deputatului Sergiu Sîrbu din PCRM


Sergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu

Cornel Ciurea: „vechiul PCRM mai dispune de resurse pentru a rezista pe scena politică”.


Politologul Cornel Ciurea constată că episodul cu Sergiu Sîrbu este la fel ca şi puşca despre care Cehov spunea că trebuie să tragă, dacă tot e o piesă importantă de decor.

Cornel Ciurea: „Eu nu cred că există mari intrigi. Legătura dintre Reniţă şi Sîrbu poate fi întrezărită doar în sensul în care în PCRM există disensiuni acute, care sunt potenţate de transfugi, de foşti membri de partid. Şi aceste urzeli, aceste tentative de a tensiona spiritele sigur destabilizează situaţia şi cei mai slabi pleacă. Cred că plecarea domnului Sîrbu poate fi interpretată în aceşti termeni. Cei slabi nu rezistă povara aflării în opoziţie. Şi din această cauză cedează.”

Europa Liberă: Comuniştii acreditează ideea, prin Artur Reşetnicov, în special, că ar fi vorba iar de o corupere.

Cornel Ciurea: „Din informaţiile pe care le am, domnul Sîrbu, de mai mult timp, se simţea inconfortabil în interiorul PCRM-ului. Era un membru de partid care lucra mult. Şi, probabil, presiunea asupra lui era destul de mare. Nu sunt sigur că ar fi fost nişte acţiuni de corupere, cel puţin, a acestui membru. Deşi nu le putem exclude în totalitate. Aceste plecări care devin din ce în ce mai masive din PCRM nu se pot produce la întâmplare şi, cu siguranţă, şi acest lucru este subliniat de mai mulţi comentatori politici, cu siguranţă, sunt stimulate de către adversarii politici ai PCRM-ului.”

Europa Liberă: Stepaniuc Victor spune că pleacă adevăraţii stângişti din Partidul Comuniştilor. Şi trebuie salutat faptul că ei întăresc, de fapt, o alternativă de stânga. Într-adevăr există şansa acuma să apară o stângă de alternativă care să constituie o opoziţie durabilă?

Cornel Ciurea: „Eu cred că mari şanse ca să avem un nou partid influent de stânga nu prea sunt. Polii pe stânga sunt bine cunoscuţi. E vorba de PD, pe centru-stânga, e vorba de un potenţial pol care încă nu s-a consolidat, Partidul Socialiştilor şi ar putea să nu se consolideze deloc şi e vorba de vechiul PCRM care mai dispune de resurse pentru a rezista pe scena politică. Noi formaţiuni de stânga cu şanse în alegeri nu cred că pot să apară.

Europa Liberă: Adică dumneavoastră nu vă grăbiţi să-i cântaţi prohodul PCRM-ului?

Cornel Ciurea: „Nu, pentru că au câteva atuuri importante în continuare: rating, susţinere, lider şi depinde foarte mult de felul în care vor fi gestionate lucrurile în PCRM în această perioadă. Dacă vor reuşi să reziste acestor destabilizări, atunci cu siguranţă vom mai vedea PCRM-ul în alegeri şi în Parlament la viitoarele scrutine.”

Europa Liberă: Dar Valeriu Reniţă pretinde că tocmai schimbarea la vârf, radicală, adică retragerea lui Vladimir Voronin din poziţia de locomotivă i-ar asigura o perpetuare acestei formaţiuni.

Cornel Ciurea: „Eu nu văd pe ce s-ar baza aceste argumente ale domnului Reniţă. De foarte mult ori cei care destabilizează situaţia solicită în termeni presanţi retragerea liderului. Voronin este singurul din PCRM cu rating vizibil. Şi atunci aş vrea să ştiu şi eu argumentele pe care s-ar baza afirmaţiile că Voronin trebuie să se retragă. Personal nu văd motiv pentru ca un lider puternic, cu al doilea rating din ţară, să plece pentru ca să lase locul său liber şi nu se ştie cine îl va ocupa.”

***

Jurnalista Natalia Morari este de părere că, oricât e traumatizantă ar fi cea mai recentă lovitură, de imagine, întâi de toate, suportată de comunişti, PCRM va mai rămâne pe linia de plutire, dar într-un mediu concurenţial nu tocmai confortabil.

Natalia Morari: „Despre plecarea lui Sergiu Sîrbu se vorbea deja de mai mult timp. Personal presupuneam că se va întâmpla un pic mai târziu. Presupun că e legat şi de factorii interni, şi de factorii externi.”

Europa Liberă: Externi însemnând că într-adevăr a fost cumpărat, aşa cum sugerează Artur Reşetnicov?

Natalia Morari: „Eu nu am cum să spun că a fost cumpărat sau a fost intimidat, sau a fost şantajat, pentru că pentru aceasta e nevoie de anumite probe. Şi nu vreau să mă aventurez în astfel de presupuneri. Dar e cert că acum se negociază cu aproape toţi deputaţii PCRM care ar dori să plece din acest partid sau care, cel puţin, nu sunt mulţumiţi de starea lucrurilor din interiorul partidului. Pentru că această nemulţumire despre care a vorbit Valeriu Reniţă săptămâna trecută în scrisoarea sa, acele nemulţumiri despre care vorbeau Dodon, Greceanîi, Mişin şi toţi ceilalţi deputaţi care au plecat cândva din Partidul Comuniştilor, ea într-adevăr există. Şi nu putem să spunem că lucrurile în Partidul Comuniştilor stau foarte bine. Şi despre aceasta cunosc până şi experţii care sunt în afara partidului.”

Europa Liberă: Cu fiecare plecare se spune că acesta e ultimul cui în sicriul comuniştilor, dar ei supravieţuiesc.

Natalia Morari: „Nu cred că este ultimul cui în sicriul comuniştilor. Prea devreme lumea vrea să-i îngroape pe comunişti. Aşa cum a glumit cineva săptămâna trecută la o emisiune „Fabrica” atâta timp cât în Partidul Comuniştilor rămâne cel puţin un singur membru, Vladimir Voronin, acest partid încă mai are şanse şi e prea devreme să-l îngropăm. Eu sunt absolut convinsă că atâta timp cât Vladimir Voronin rămâne acolo, nu putem vorbi despre eşecul total al partidului, pentru că oricum lumea îl votează pe Vladimir Voronin, în primul rând. Şi nu pe Sergiu Sîrbu, nu pe Igor Dodon, nu pe Artur Reşetnicov sau oricine altcineva. Aceasta trebuie de recunoscut.

Însă oricum toate aceste plecări ar putea duce la formarea unui alt centru pe eşichierul de stânga. Ceea ce nu este neapărat foarte rău, pentru că demult se vorbeşte despre faptul că stânga în Republica Moldova este fie prea radicală sau fie prea periculoasă, din punctul de vedere al vectorului extern pe care îl promovează. Aici eu mă refer la Uniunea Vamală. În cazul în care va apărea un alt centru de stânga, care ar dori să devină o stângă europeană şi nu contează de cine va fi format, de Sîrbu, de Dodon, de Greceanîi, de alţi foşti membri PCRM sau noile forţe, aceasta nu contează. Ar fi nu atât de rău pentru întreaga ţară, cred eu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG