Linkuri accesibilitate

Atuurile unei majorități parlamentare (Adevărul, România liberă)


Cariera politică a președintelui intrată în impas (Revista 22).



Mai multi comentatori sunt astazi de acord ca o majoritate parlamentara rezultata direct din alegeri este, in principiu, un lucru bun. Dacă raspunderea guvernarii ar cadea in sarcina unui partid, si nu a unei aliante, arata Gavril Dejeu, intr-un articol publicat de cotidianul Adevarul.

Fostul ministru de interne taranist evocă esecurile inregistrate in politica româneasca atunci cand la guvernare s-au gasit coalitii de partide. Pana duminica, cel mai dureros a fost considerat esecul Conventiei Democratice, care a guvernat in perioada 1996-2000, la prima schimbare de putere postdecembrista. Dupa parlamentarele din 9 decembrie, si aliantele cu care a guvernat Partidul Democrat-Liberal intra in topul esecurilor. Iar acum – arata Dejeu – totul este lasat in seama Uniunii Social-Liberale, o coalitie de partide cu orientare doctrinara contradictorie (stanga-dreapta). Al doilea motiv de ingrijorare este, in opinia sa, sustinerea reala cu care ajunge USL la putere: 60% din 40% care s-au prezentat la vot, deci, in cifre absolute, doar 24%. Lipsita de simtul valorii morale, democratia romaneasca se afla intr-o profunda deruta, scrie fostul ministru taranist Gavril Dejeu.

Pentru Alina Mungiu-Pippidi, tocmai asocierea stanga-dreapta este un atu al majoritatii care va guverna dupa aceste alegeri. Comentariul sau din Romania libera aduce un elogiu actualului sistem de vot uninominal, chiar daca a reusit strania performanta de a aduce in bancile Parlamentului cu o suta de alesi mai mult decat in 2008. „România avea mare nevoie de o majoritate solidă în aceşti ani de criză, care să se menţină la guvernare şi să poată guverna nu prin alocaţii bugetare personalizate, deci prin clientelism, ci programatic”. Pana acum, spune Alina Mungiu, niciun guvern nu putea ramane in picioare fara sa satisfaca pretentiile baronilor locali. Cea mai abrupta dovada a fost caderea guvernului PDL condus de Mihai Razvan Ungureanu, care a incercat o alocare obiectiva a resurselor. Viitorul guvern USL are sansa sa schimbe lucrurile, crede comentatoarea, dar le atrage atentia uselistilor ca trebuie sa renunte la obsesia luptei cu Traian Basescu si ca nu trebuie sa modifice Constitutia doar pentru a slabi acele institutii ale statului aflate in prezent sub controlul presedintelui Basescu.

Oricum am lua-o, cariera politica a lui Traian Basescu s-a cam incheiat – arata Andreea Pora in revista 22. Rezultatul alegerilor nu-i lasa nicio marja de manevra presedintelui. O singura iesire ar fi, dar nici autoarea articolului nu crede in ea, de vreme ce a fost sugerata pe canale necredibile, precum postul de radio Vocea Rusiei: anume, sa se poata dovedi ca Victor Ponta este agent al unui serviciu secret, ceea ce l-ar face incompatibil cu functia de premier. Dincolo de o asemenea ipoteza hazardata, pentru presedintele Traian Basescu mai exista o iesire onorabila, spune Pora: demisia.
XS
SM
MD
LG