Linkuri accesibilitate

Replica parlamentarilor ruși la Legea Magnițki adoptată în SUA


La o demonstrație a opoziției la St Petersburg
La o demonstrație a opoziției la St Petersburg

Proiectul înregistrat în Duma de Stat se întitulează „Legea despre măsuri împotriva persoanelor complice la violarea drepturilor cetățenilor Federației Ruse”.


Deputații ruși au înregistrat luni la Duma de Stat un proiect de lege care va reprezenta replica Moscovei la legea americană Magnițki: va impune sancțiuni în Rusia cetățenilor americani acuzați de încălcarea drepturilor omului. Legea rusească va fi dezbătură în prima lectură săptămâna aceasta și există puține îndoieli că va fi adoptată. Alexandru Eftode are detalii:

Proiectul înregistrat în Duma de Stat se întitulează „Legea despre măsuri împotriva persoanelor complice la violarea drepturilor cetățenilor Federației Ruse”. Ea va impune restricții de călătorie în Rusia și înghețarea conturilor cetățenilor americani despre care autoritățile ruse vor crede că încălcă drepturilor omului în cazul cetățenilor ruși.

Autorii proiectului spun că în ciuda titlului lung, legea va fi mult mai scurtă și precisă decât omoloaga ei americană, Legea Magnițki. Legea americană poartă numele avocatului rus Serghei Magnițki. El a decedat în detenție preventivă în Rusia în 2009 după ce descoperise presupuse fraude comise de oficiali ruși împotriva unei firme americane.

Legea Magnițki a fost votată de Senatul american la 6 decembrie, o dată cu anularea restricțiilor comerciale americane pentru Rusia și Moldova rămase din vremea Războiului Rece. Introducerea sancțiunilor țintite împotriva oficialilor ruși care încalcă drepturile omului a substituit vechile restricții comerciale americane în cazul Rusiei.

Și senatorii republicani, și cei democrați au spus că legea Magnițki oferă un instrument puternic pentru promovarea drepturilor omului în Rusia și că ea va fi benefică cetățenilor ruși.

Dar Moscova nu împărtășește acest punct de vedere. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus că legea Magnițky „servește intereselor naționale ale Americii” și reprezintă un amestec în treburile Rusiei. Lavrov a cerut deputaților din Duma de Stat să dea dovadă de „unitate multipartinică” săptămâna aceasta când vor dezbate replica dată Statelor Unite.

Luni, la puțin timp de la înregistrarea proiectului de lege în Duma de Stat, conducerea Consiliului Federației a anunțat că inițiativa va fi aprobată de camera superioară a parlamentului rus după ce o votează camera inferioară la ședința plănuită pentru vineri.

Însă sancțiunile rusești sunt văzute mai curând drept un gest simbolic, fără valoare practică. În timp ce numeroși oficiali ruși călătoresc frecvent în Statele Unite iar unii au acolo conturi, Rusia nu este o destinație predilectă a americanilor.

Comentând pentru agenția Itar Tass această situație, vicepreședintele Consiliului Federației, Alexandr Torșin a spus că viața se schimbă și că „americanii vor regreta ceea ce au făcut, dacă nu generația actuală, măcar următoarea”.

Despre timpul prezent Torșin a mai spus că Legea Magnițki a avut în Rusia urmări colaterale celor așteptate. „Fie că și-au dorit asta sau nu, americanii ne-au unit pentru că legea Magnițki este injustă”, a spus oficialul rus.

Declarația sa a fost însă pusă la îndoială de un lider al opoziției ruse, fostul premier Mihail Kasianov. El a declarat presei ruse că este „dezamăgit” de reacția Moscovei. În contrast cu autoritățile ruse, Kasianov a spus despre legea Magnițki că este un act „important despre violarea drepturilor omului”, nu o „inițiativă antirusească”, după cum a calificat-o ministerul rus de externe.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG