Linkuri accesibilitate

De ziua drepturilor omului, la Chișinău este popularizată legea egalităţii şanselor


Noua lege care interzice discriminarea, inclusiv pe criteriul orientării sexuale, va intra în vigoare peste trei săptămâni.

Cu mai puțin de o lună până la intrarea în vigoare a legii despre egalitatea șanselor, Coaliția Nediscriminare a organizat astăzi o manifestație la Chișinău ca să popularizeze prevederile acestei legi care interzice discriminarea, inclusiv pe criteriul orientării sexuale. Legea a fost votată vara trecută de Parlament pentru îndeplinirea unui angajament convenit cu Uniunea Europeană în vederea liberalizării vizelor. Așa cum vom auzi în relatarea Allei Ceapai, demonstrația de azi a organizațiilor neguvernamentale din Coaliția Nediscriminare se înscrie într-o serie de manifestări cu ocazia Zilei Internaționale a drepturilor omului.

Coaliţia Nediscriminare a ales o formă inedită de a consemna ziua internaţională a drepturilor omului. În pofida ploii, 30 de tineri au dansat în perechi, în scuarul liceului Gheorghe Asachi din centrul capitalei. Suntem diferiţi dar egali a fost sloganul manifestaţiei. Ana Furtună coordonator de proiecte la Coaliţia Nediscriminare îşi exprimă speranţă că odată intrată în vigoare în ianuarie legea privind egalitatea de şanse va fi scutul de protecţie pentru cei care se simt discriminaţi:

„Ne va ajuta cel puţin să putem să probăm discriminarea. De fiecare dată ni se reproşa de către judecători şi mulţi avocaţi că noi nu avem o legislaţie naţională şi din cauza faptului că nu ştiau să interpreteze legislaţia europeană la care Moldova este parte aveam probleme în a proba discriminarea şi încălcarea drepturilor omului. sperăm că odată având cadrul legal naţional acest lucru va fi mai simplu în a promova şi a proteja drepturile cetăţenilor. Sperăm că lumea va avea curajul să se adreseze atât în instanţele de drept, cât şi în consiliul pentru discriminare care urmează să fie creat, dar şi la instituţiile pentru drepturile omului ca să-şi apere drepturile.”

Avocaţii parlamentari de la Centru pentru drepturile omului au discutat azi între altele despre încălcările drepturilor copilului la o conferinţă de lucru. Avocata parlamentară spune că cel mai des minorilor le sunt încălcate dreptul la un trai decent, dreptul la familie şi la educaţie. Şi asta pentru că aceste drepturi sunt cam ultima prioritate pe agenda guvernanţilor spune Tamara Plămădeală:

Tamara Plămădeală
Tamara Plămădeală
„Avem în activitatea ombusmanilor foarte mari impedimente din partea autorităţilor centrale, din partea unor autorităţi publice locale, care nu vor să coopereze atunci când este vorba despre o încălcare a drepturilor omului sau foarte evaziv, superficial se implică în soluţionarea problemelor.”

Ziua internaţională a drepturilor omului a fost consemnată şi pe malul stâng al Nistrului. Vasile Calico avocatul parlamentar de la Tiraspol le-a spus jurnaliştilor la o conferinţă de presă că numărul celor care semnalează că le sunt încălcate drepturile a rămas cam acelaşi ca şi acum un an, pe vremea regimului smirnovist. Jurnalistul Grigori Volovoi directorul televiziunii Dnestr TV e de părere că cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu încălcări similare ale drepturilor omului. Însă iată care drepturi sunt cel mai des încălcate în stânga Nistrului:

Grigori Volovoi
Grigori Volovoi
„Problema primirii salariilor la timp. Avocatul parlamentar din regiune a spus că de mai mulţi ani locuitorii transnistreni se plâng regulat că nu primesc la timp salariu. O altă problemă este libertatea cultelor religioase, dar şi discriminării în bază de gen. Avocatul parlamentar a adus multe exemple despre cum trebuie respectate drepturile bărbaţilor. În legislaţia din Transnistria acest lucru nu se regăseşte.”

Natalia Chirtoca, directorul unui ONG din stânga Nistrului care acordă asistenţă victimelor traficului şi violenţei în familie a ţinut să menţioneze cât e de dificil apărarea drepturilor acestor categorii. Şi asta pentru că în stânga Nistrului nu există o lege privind violenţa.

Suita de evenimente legate de ziua internaţională a drepturilor omului nu s-a încheiat nici la această oră. PNUD organizează tradiţionala gală de premii în domeniul drepturilor omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG