Linkuri accesibilitate

Cum va trebui să arate viitorul premier al României


După descrierea făcută de Traian Băsescu, Victor Ponta nu are nici o şansă.



În ultima zi de campanie electorala, preşedintele României, Traian Băsescu a descris portretul viitorului premier, in asa fel incit sa se inteleaga cu actualul sef al guvernului de la Bucureşti Victor Ponta nu are nici o sansa sa primeasca un nou mandat.

Alegerile parlamentare care au loc duminica in România au ca miza fotoliul de prim-ministru, iar pronosticul dat de sociologi arata ca USL, Uniunea Social-Liberală, care il sustine pe Ponta pentru continuarea mandatului de premier, ar putea obtine peste 50 la suta de mandate. Chiar vineri, astazi fruntasul liberal Puiu Haşotti, care este ministru al culturii a declarat ca Traian Băsescu va fi suspendat in 24 de ore daca nu-l va accepta pe Victor Ponta ca premier.

Presedintele pare însa, incurajat de mesajele primite din afara pentru a face alte socoteli. Hillary Clinton, sefa diplomatie americane a vorbit joi la reuniunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) despre reculul democratiei în Ungaria şi a adus in discutie “provocările” de asta-vara de la Bucureşti la adresa “procesului constituţional”.

Este vorba despre suspendarea presedinelui Basescu prin mijloace la limita legalitatii, fiindca acum sase luni guvernarea socialistilor si liberalilor nu avea o sustinere suficienta. Dupa alegerile de duminica, USL ar putea obtine peste jumatate din voturile din parlament astfel incit o noua suspendare a lui Traian Basescu ar fi doar o formalitate.

Cu toate acestea presedintele roman joaca pe o singura carte si le sfatuieste pe partide sa propuna un premier “pro-european si pro-atlantist”, care sa nu excluda relatiile cu Rusia, dar care sa inteleaga ca “România isi construieste prosperitatea doar in Europa” fiindca “acolo sint interesele vitale ale Romaniei”.

Potrivit Constituţiei, în România presedintele desemneaza premierul din interiorul partidului care cistiga alegerile. In cazul de fata socialistii vor avea scorul cel mai mare. Daca persoana desemnata nu reuseste sa aiba votul majoritar in parlament, atunci presedintele desemneaza pe altcineva. Daca premierul este respins de doua ori, parlamentul se dizolva, iar alegerile se repeta.

E greu de crezut, totusi, ca se poate ajunge la noi alegeri, mai ales in conditiile in care parlamentarii alesi si-au achitat nu doar campania, ci si taxa ceruta de partid pentru a primi un colegiu cu sanse.

Traian Băsescu a mai aduagat la portretul viitorului premier o alta suma de lucruri: cineva care “sa puna interesul national deasupra intereselor de partid sau de grup”, inclusiv de “grup mediatic”, dupa cum a subliniat presedintele; cineva care “sa nu aiba vulnerabilitati”, “sa nu se fi prezentat ca fiind ceea ce nu este”, a mai punctat Basescu, referindu-se la faptul ca actualul premier Ponta si-a plagiat lucrarea de doctorat. Traian Basescu ar vrea un premier cu un CV “imbatabil”, “un politician care sa rupa filmul urît in care ne aflam” a spus plastic presedintele, adaugind ca este nevoie de un politician care “sa poata prezenta garantii ca in România nu se vor mai intimpla derapaje de la statul de drept” si nici modificari ale “orientarii” tarii. România are nevoie de un premier “care sa inspire incredere politicienilor euro-atlantici”, fiindca, dupa cum sugereaza Traian Basescu, in perioada dificila pe care o traverseaza tara exista riscul izolarii sau marginalizarii

Asadar Traian Basescu si-a transmis astazi ultimiul mesaj inainte de alegeri, lasandu-I pe români sa inteleaga de ce nu-l va putea numi din nou pe Victor Ponta in fruntea guvernului. Nu e clar deocamdata daca USL va accepta pe altcineva sau daca presedintele român are variante care sa nu arunce tara intr-o criza poltica majora.

Politigraf

XS
SM
MD
LG