Linkuri accesibilitate

Grecia: Explozie la sediul unui partid ultranaţionalist


Un susţinător al partidului Zorii aurii cu steagul formaţiunii
Un susţinător al partidului Zorii aurii cu steagul formaţiunii

ONU critică autoritățile elene pentru că nu fac aproape nimic pentru a reduce xenofobia în creștere.


O bombă de fabricație artizanală a explodat astăzi în preajma unui sediu al partidului grecesc ultranaționalist ”Zorii aurii”, formațiunea anti-imigraționistă care se bucură de o popularite fără precedent de la declanșarea crizei economice. Detalii are Mircea Țicudean.

Polițiștii eleni spun că bomba explodată astăzi dimineață la sediul partidului ”Zorii aurii” dintr-o periferie industrială a Atenei nu a rănit pe nimeni, dar a avariat serios parterul clădirii în care se află la etajul întâi birourile ultranaționaliștilor. Un oficial de poliție citat de Reuter sub condiția anonimatului a spus că atentatul de la Aspropyrgos pare să fi pus la cale de militanții de stânga și că poate fi calificat drept ”terorism intern”.

Polițiștii au izolat scena atacului, au fost chemați experți pirotehnici, iar presa l-a remarcat chiar pe purtătorul de cuvânt al partidului ”Zorii aurii”, Ilias Kasidiaris, alergând la fața locului îmbrăcat într-un costum de protecție alb.

Partidul anti-imigraționist ”Zorii aurii” , aproape necunoscut înaintea crizei economice, se află într-o ascensiune continuă de popularitate. La alegerile din iunie a obținut 7% din voturi cu tiradele sale împotriva austerității, a corupției și a străinilor. Iar cele mai recente sondaje de opinie, de luna trecută, arată că 14% dintre greci ar vota astăzi cu extremiștii de dreapta – ceea ce i-ar face al treilea cel mai puternic partid parlamentar.

Mai mulți activiști și politicieni, mai ales socialiști, au cerut în repetate rânduri interzicerea partidului, ai cărui membri au fost văzuți salutând în public în stil nazist și a cărui emblemă seamănă cu zvastica. Partidul neagă că ar avea înclinații naziste și acuză mereu presa că răstălmăcește declarațiile liderilor săi.

Partidul ”Zorii aurii” se pronunță pentru expulzarea tuturor străinilor din Grecia și a fost acuzat că ar fi pus la cale atacuri împotriva vânzătorilor stradali de origine străină, ba chiar că ar fi cerut liste de copii de imigranți care merg la grădinițe grecești.

Ascensiunea extremei-drepte este doar unul din pericolele cu care se confruntă imigranții într-o Grecie care va intra peste puțin timp în cel de-al șaselea an de recesiune economică.

Un raport al Națiunilor Unite publicat luni atrage atenția că ostilității sociale în creștere i se adaugă în Grecia starea deplorabilă cronică a sistemului de adăpostire și ajutorare a refugiaților.

Studiul ONU alcătuit de raportorul special Francois Crepeau spune că mulți dintre cei 130.000 de migranți africani și asiatici care încearcă anual să intre în Europa prin Grecia sunt ținuți în condiții mizere, cu hrană insuficientă, fără încălzire și fără apă caldă. Raportorul ONU spune că într-un centru pentru refugiați din apropierea graniței eleno-turce a văzut că în loc de paturi străinii erau siliți să doarmă pe dale de beton, în clădiri fără curent electric și cu toalete mizerabile.

Crepeau a mai spus că în baza unor noi reglementări poliția elenă arestează toate persoanele bănuite că ar fi intrat în țară ilegal, indiferent de vârsta lor, și a adăugat: ”E greu să vezi copii de trei, patru, cinci ani după gratii”.

Oficialul ONU a mai spus că autoritățile elene nu fac aproape nimic pentru a reduce xenofobia în creștere și că multe din victimele atacurilor nu se plâng poliției pentru că nu au actele în regulă. Printre cele mai cunoscute incidente violente au fost înjunghierea unui tânăr irakian la Atena în august, după ce în mai un albanez fusese ucis cu sabia de un motociclist.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG