Linkuri accesibilitate

Lupta cu corupţia în justiţie - o poveste veche


Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Nicolae Andronic: Reformele în Republica Moldova merg mai mult sub presiunea organismelor internaţionale.


Nicolae Andronic ar putea fi considerat unul din iniţiatorii reformelor în justiţie: în 1993-1994 activează în calitate de președinte al comisiei pentru reforma judiciară și de drept și vicepreședinte al comisiei de redactare a noii constituții. După o serie de funcţii de răspundere în guvernele Ciubuc şi Sturza, Andronic a preluat din 2005 conducerea partidului Popular Republican, partid extra-parlamentar. Despre reforma sistemului de justiţie, cu Nicolae Andronic a stat de vorbă Valentina Ursu:

Nicolae Andronic: „Reformele în Republica Moldova merg mai mult sub presiunea organismelor internaţionale. Regretabil, dar guvernarea, poate din frică că vin alegerile, nu e preocupată de problema desfăşurării reformelor. A fost anunţată reformarea Ministerului de Interne. S-a terminat numai cu darea afară a 700 de oameni, dar în loc – nimic, nicio schimbare în metodele de lucru...”

Europa Liberă: De ce atât de greu se reformează Procuratura?

Nicolae Andronic: „Ceea ce ţine de reforma Procuraturii... Ea demult trebuia reformată. În principiu, şi reforma Procuraturii este legată, ca şi reforma Ministerului de Interne şi a multor alte organe de drept, pe care le aşteaptă Uniunea Europeană de la noi...”

Europa Liberă: Nu e voinţă politică, ca să fie reformată Procuratura sau din interiorul instituţiei nu se doreşte?

Nicolae Andronic: „Măsurile enunţate, de reformare a Procuraturii, nu duc la nimic. Trebuie determinat rolul Procuraturii în sistemul judiciar: procurorii devin magistraţi şi se duc în consiliul magistraturii ori ei rămân acolo unde sunt astăzi. Atunci se schimbă şi funcţiile Procuraturii.”

Europa Liberă: În aceasta constă reforma?

Nicolae Andronic: „În aceasta constă reformarea Procuraturii. Şi atunci se schimbă şi împuternicirile acestei Procuraturi. Dar eu cred că reforma nu merge mai departe, deoarece nimeni nu ştie cu ce se va termina numirea procurorului general. Şi într-un caz, şi în altul procurorul general trebuie să fie numit din nou. Şi nimeni nu vrea să dea din mâinile sale pârghiile de influenţă pe care le are în Procuratură.”

Europa Liberă: De 20 de ani, se vorbeşte că se încearcă această luptă cu corupţia, însă aproape nesesizabile sunt aceste eforturi de a stârpi fenomenul din societatea moldavă. Pe de altă parte, aceste încercări de a se lupta cu corupţia ar trebui să aibă şi o finalitate. De ce nu există dosare să se demonstreze foarte clar cine sunt vinovaţi de corupţie şi în ce constau aceste cazuri de corupţie?

Nicolae Andronic: „Ţinând cont de experienţa de integrare în Schengen a României şi Bulgariei, vedem că problemele cele mai importante care sunt un impediment în faţa intrării şi deschiderii Europei faţă de România şi Bulgaria rămâne lupta cu corupţia şi situaţia dezastruoasă din sistemul judiciar. Or, guvernanţii de astăzi din Republica Moldova nu înţelege că în ultimul timp asupra acesteia planează titulatura de guvernare care acoperă corupţia şi foarte mulţi demnitari de stat sunt implicaţi în corupţie.”

Europa Liberă: Cine constată acest lucru?

Nicolae Andronic: „Aceasta o constată populaţia care zi de zi se întâlneşte cu coruperea judecătorilor. Aceasta o constată business-ul mic, care regretă că a plecat Voronin, deoarece controalele, care se termină numai cu estorcare de bani, s-au înteţit. Tot business-ul mic spune că în ţară este foarte multă contrabandă şi producţia autohtonă devine neconcurenţială. Eu vorbesc despre faptul că investitorii vin la ministere şi, ca să câştige nişte licitaţii, li se pune condiţia că „anume de acolo trebuie să cumperi marfa şi atâta trebuie să ne dai”. Şi nimeni nu reacţionează.”

Europa Liberă: Aveţi o vagă impresie cam câte dosare de corupţie ar fi pe rafturile procurorului?

Nicolae Andronic: „Ştiu numai că procurorul a venit vara în Parlament şi a spus că el va comunica societăţii şi Parlamentului despre faptele de corupţie din partea deputaţilor, atunci când se punea problema demiterii procurorului. L-aţi mai văzut să vină? Eu, ca deputat, aveam să-l chem să vină măcar să-şi onoreze promisiunile. Dacă nu – să demisioneze. Aţi văzut alte sfârşituri de dosare de corupere? Nimici. Şi nici nu veţi vedea, cât timp reprezentanţii acestor organe vor îndeplini voinţa politică a formaţiunilor care i-au delegat acolo.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să execuţi voinţa politică?

Nicolae Andronic: „Aceasta înseamnă că nu ai voie să-i atingi pe ai tăi, care te-au împuternicit să conduci acest organ de drept. Aceasta înseamnă să nu-i atingi pe acei care sunt din alt partid, dar ar putea să trădeze, la un moment, partidul acela şi să treacă în alt partid. Aceasta înseamnă spălare de mâini totală în cadrul Republicii Moldova.”
XS
SM
MD
LG