Linkuri accesibilitate

Nu contează cine câştigă alegerile în România. Moldova rămâne o prioritate


Marius Lazurca
Marius Lazurca

Ambasadorul Marius Lazurca, în dialog cu Valentina Ursu.

În România au loc duminică alegeri generale la care pot participa, desigur, şi moldovenii cu dublă cetăţenie. O schimbare a majorităţii parlamentare va schimba şi relaţiile moldo-române? l-a întrebat Valentina Ursu pe Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău:

Europa Liberă: Să vorbim despre apropiatele alegeri parlamentare din România. În ce măsură poate câştiga relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău după acest scrutin parlamentar?

Marius Lazurca: „Cert este că România va considera Republica Moldova drept o prioritate a politicii sale externe, indiferent de cine va câştiga alegerile din 9 decembrie. Republica Moldova este prea importantă pentru România, pentru ca interesul nostru pentru ea să fluctueze în funcţiile de ciclurile electorale. Aşadar, estimarea mea este că nimic fundamental nu se va schimba în raporturile dintre noi, indiferent, repet, care vor fi rezultatele acestor alegeri.”

Europa Liberă: Câţiva politicieni încearcă să-i convingă pe cetăţenii români din Republica Moldova să le dea votul pentru scrutinul parlamentar din 9 decembrie. Miza e Camera Deputaţilor şi Senatul. Dumneavoastră cum vedeţi această campanie pentru parlamentarele din România care se desfăşoară în Moldova.?

Marius Lazurca: „E ceva firesc. În Republica Moldova există mulţi cetăţeni români.”

Europa Liberă: Câţi?

Marius Lazurca: „Eu nu am cifra exactă, fiindcă nu intră în competenţele ambasadei să ştie lucrurile acestea. Însă, fiindcă există un număr mare de cetăţeni români, care domiciliază sau îşi au reşedinţa în Republica Moldova, e firesc ca ei să facă obiectul campaniei electorale şi dorinţei politicienilor care candidează de a-i convinge de perspectivele programului pe care aceşti candidaţi îl prezintă. Aşadar, e un lucru firesc. Şi aş fi surprins mai curând ca el să nu se întâmple decât de faptul că el se petrece.”

Europa Liberă: Aceşti cetăţeni ai Republicii Moldova, care au şi cetăţenia României, cum îi găsiţi? Un pic reticenţi faţă de scrutin? Vin puţini la vot totuşi.

Marius Lazurca: „Mă aştept ca cifra celor care se vor prezenta la vot să fie similară cu cea din scrutinele precedente, adică undeva între 12000 şi 13000 de cetăţeni. De altfel, Ministerul de Externe a făcut eforturi mari pentru a da posibilitate cetăţenilor noştri, care trăiesc în afara României, să îşi exprime opţiunea de vot. La Chişinău, ambasada, la instrucţiunile Ministerului de Externe, a deschis 4 secţii de votare. Ele se adaogă altor 15 secţii care vor fi deschise în 9 decembrie, pentru cei care doresc să îşi exprime votul, practic în toate localităţile Republicii Moldova şi, daţi-mi voie, pentru beneficiul celor care ne ascultă, mai cu seamă din provincie, să spun unde se găsesc aceste secţii de votare. Spuneam aşadar că la Chişinău vom avea 4 secţii de votare. Vom deschide de asemenea secţii de votare la consulatele noastre generale din Cahul şi Bălţi şi în următoarele localităţi: în Ialoveni, în Orhei, la Nisporeni, Căuşeni, Hânceşti, Călăraşi, Ungheni, Soroca, Cimişlia, Cantemir, Teleneşti, Drochia şi Ştefan Vodă. Aşadar, cei care ne aud, dacă sunt în aceste localităţi, îi invit să se interese la autorităţile locale care sunt partenerii noştri, pentru a afla unde va fi secţia de votare şi care este orarul acestei secţii de votare. Îi îndemn să vină la vot.”

Europa Liberă: De ce pentru potenţialii alegători din Republica Moldova, care au dubla cetăţenie, este important să fie reprezentaţi de cineva în Parlamentul de la Bucureşti?

Marius Lazurca: „Începând cu alegerile precedente, în România s-au creat colegii uninominale de vot. Ceea ce înseamnă că fiecare cetăţean de pe un anumit teritoriu îşi votează propriul deputat şi propriul senator. Aceasta creează o legătură directă între alegători şi aleşi. Şi aceasta creează o responsabilizare mai mare a celor aleşi, în raport cu alegătorii. De aceea cred că exerciţiul de vot întăreşte această legătură şi îi responsabilizează pe senatorii sau deputaţii noştri în raport, în speţă cu cetăţenii români care locuiesc în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG