Linkuri accesibilitate

România: scenarii post-electorale


Traian Basescu
Traian Basescu

O a treia suspendare a preşedintelui de către USL va fi un deja-vu stânjenitor pentru ambele părţi.

Ministrul roman de Externe se asteapta la stabilitate dupa alegerile care vor avea loc duminica si crede ca preseditnele Traian Basescu il va re-numi in functie pe actualul premier socialist Victor Ponta. Daca va refuza sa-l desemneze, USL, Uniunea Social-Liberala il va suspenda din nou pe Traian Basescu, dupa cum lasa sa se inteleaga chiar seful diplomatiei romane, care explica pentru cotidianul austriac Der Standard ca de data aceasta presedintele nu va mai primi ajutor extern. Ipoteza suspendarii a fost explicata si de liderul liberalilor Crin Antonescu, precizind ca de data aceasta comunicarea cu exteriorul va functiona mult mai bine.

Traian Basescu ar vrea sa exploateze o ambiguitate din Constitutia Romaniei, care nu ia in calcul candidatura premierului din partea unei aliante, ci vorbeste despre partidul care are „majoritatea absoluta in Parlament” sau daca nu exista o asemenea majoritate, premierul va fi desemnat din partidele reprezentate in legislativ. Oricum socialistii vor fi cei mai bine clasati, deci liderul lor, adica Victor Ponta ar trebui sa primeasca portofoliul de premier. Dar Traian Basescu nu are incredere in el, mai cu seama ca premierul a fost unul dintre artizanii demiterii sale de asta-vara, asa ca pare sa fie in cautarea altei solutii. Declaratiile sale de pina acum arata mai degraba ca nu vrea sa-l nominalizeze pe Victor Ponta la virful guvernului roman.

Multi dintre cei care-l cunosc bine pe Traian Basescu spun ca nu va ceda nici de data aceasta si ca il va refuza pe Victor Ponta cu riscul de a fi demis imediat. Traian Basescu isi face probabil o strategie de atac incercind sa dezmembreze Uniunea Social Liberala, fara sa tina cont de problemele economice pe care le are Romania si care se vor accentua in cazul suspendarii presedintelui roman.

Traian Basescu va explica pentru admiratorii sai, aflati acum la cota cea mai de jos, sub 10 la suta, ca o majoritate viciata, cum este USL ar pune sub semnul intrebarii principalele institutii ale justitiei si ar duce la castrarea procuraturii anticoruptie. Cu un pretext atit de serios il va bloca probabil pe Victor Ponta si va cauta un socialist prieten caruia sa-i dea guvernarea tarii.

De aici in jos urmeaza doua scenarii paralele, unul in care se intelege cu socialistii pentru un alt premier, care la o adica sa-i fie fidel si care sa formeze un guvern de stinga doar din oamenii PSD. Acest lucru ar insemna ruperea USL in favoarea PSD care dupa aceea isi va negocia sustinerea in parlament cu PDL si formatiunea maghiara. Celalalt scenariu include suspendarea lui Traian Basescu, inchiderea tarii pentru inca doua luni, in plina iarna si demiterea presedintelui roman, fiindca de aceasta data liderii USL vor a vea de partea lor toate instrumentele statului plus experienta de asta-vara.

In acest scop deja mesajele lor se indreapta spre exterior difuzind teza potrivit careia USL incearca prin toate mijloacele coabitarea, dar Traian Basescu nu vrea si nu este interesat de convietuierea cu un guvern USL. In aceasta situatie blocarea Romaniei este destul de riscanta, mai cu seama ca anul viitor va fi dificil din punct de vedere economic, in conditiile in care economia romaneasca se afla deja in scadere.

O a treia suspendare va fi un deja-vu stinjenitor pentru ambele parti, si pentru Traian Basescu si pentru fruntasii liberali si socialisti, de aceea scenariul corect ar fi o reconciliere pentru evitarea derapajelor economice majore. Totusi chiar in jurul presedintelui ideea suspendarii si demiterii sale a fost se pare analizata, iar Traian Basescu se asteapta la aceasta masura impotriva sa si nu este inca destul de convins sa le intinda mina oponentilor sai pentru a nu provoca o criza majora din care nu va avea nimeni de cistigat, poate doar liberalii si socialistii care se vor consolida la putere, fara sa aiba mijloace de reabilitare politica si economica.
XS
SM
MD
LG