Linkuri accesibilitate

Internetul și libertatea de expresie în debatere la Dubai


(Foto: Blaise Alleyne (Flickr.com)
(Foto: Blaise Alleyne (Flickr.com)

Scopul conferinței este să dezbată un nou set de reglementări internaționale în telecomunicații.


La Dubai, în Emiratele Arabe Unite începe astăzi o conferință internațională de 12 zile a Uniunii Internaționale de Telecomunicații. Unele țări ar dori ca această agenție a Națiunilor Unite să preia funcțiile firmei americane ICANN care coordonează aspectele tehnice. Dar cererea ridică semne de întrebare asupra libertății Internetului.

Hamadoun Toure, secretarul General al Uniunii Internaționale de Telecomunicații spune că scopul conferinței de la Dubai este să actualizeze un tratat internațional care reglementează interacțiunea transfrontalieră a companiilor de telecomunicații.

„Lumea are șansa să pornească pe calea către societatea globală bazată pe cunoștințe. La Dubai se întâlnesc peste 1500 de delegați între care reprezentanți ai guvernelor, ai industriei și activiști ai societății civile. Scopul este să dezbată un nou set de reglementări internaționale în telecomunicații”.

Unele țări doresc să reducă puterile corporației americane ICANN care deține licența Departamentului pentru Comerț al Statelor Unite pentru a coordona aspectele tehnice ale internetului ca sistemul de domenii, DNS și adrese, IP. Aceste țări doresc ca funcțiile firmei americane să fie preluate de Uniunea Internațională de Telecomunicații, agenția ONU care a avut până acum rolul de a coordona sistemul internațional de telefonie.

În această tabără se regăsesc guverne care vor să impoziteze firmele cum este Google pentru transmisiunile de date peste graniță din și în țările lor, precum și regimuri autoritare care vor să exercite un control mai mare asupra internetului.

De exemplu, un proiect al propunerilor rusești scurs în presă cere ca fiecare țară să aibă dreptul să „reglementeze segmentul național al Internetului”. O propunere înaintată de 17 țări arabe cere schimbări tehnice care să împiedice anonimitatea pe internet.

În tabăra celor care se opun unor restricții noi se află Statele Unite, Uniunea Europeană și companii precum Google.

Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea Surrey din Marea Britanie spune că dezbaterile de la Dubai despre guvernarea Internetului sunt cruciale pentru ca el să rămână o rețea liberă și globală.

„Prin guvernare nu avem în vedere cine adoptă lege. Dar este esențial cine stabilește standardele tehnice cum ar fi convențiile despre adrese. S-ar părea că aceste lucruri n-au importanță. Însă unul din motivele grație cărora Internetul funcționează pe bază globală e acela că există o singură entitate care stabilește aceste convenții, firma ICANN. Dacă asta s-ar separa pe țări și fiecare ar face cum îl duce capul, ne-am pomeni cu o fragmentare a Internetului”.

Din motive evidente, sunt împotriva fragmentării cei ca firma Google care și-au construit modelul de afacere pe faptul că Internetul este o rețea globală. Unul din părinții internetului, Vint Cerf care a lucrat și la Google și la ICANN a atras atenția că, la Dubai, conferința începută astăzi poate avea un impact direct asupra felului cu funcționează și se dezvoltă internetul.

„Internetul este atacat în multe feluri diferite. Multe țări îl consideră o amenințare, mai ales acelea care sunt deranjate de libertatea de expresie. Peste 40 de țări din lume cenzurează astăzi un aspect sau altul al internetului”.

Cerf spune că înseși conferința de la Dubai ar trebui să fie mai deschisă și mai transparentă. Avocații libertății pe internet sunt îngrijorați că dezbaterile vor avea loc iar deciziile vor fi luate într-un cadru strict interguvernamental, fără ca industria din telecomunicații, tehnicienii și activiștii societății civile să-și poată face vocea auzită.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG