Linkuri accesibilitate

Cum să devenim „fake": catehismul supraviețuirii sociale


„Lumea aparține mincinoșilor în serie, experților in cacealmale, profesioniștilor dezinformării.”


Cine a lucrat vreodată într-un birou, sau în orice fel de structură administrativă ierarhică, știe că într-un asemenea univers trebuie să faci parte dintre prădători pentru a supraviețui.

Evident, bănuiam cu toții că duplicitatea nu e un dar natural, ci că ea se învață prin sudoare și eșec. Cariera de rechin nu se improvizeaza, nu e ceva de făcut de mântuială. N-aveam însă un manual destinat șovăielnicilor și amatorilor ce dau înapoi în fața umilințelor ascensiunii administrative. Aceștia au acum la dispoziție o hartă a răzbitului.

Corinne Maier, celebra psihanalistă elvetiană care trăiește la Bruxelles, capitala bluffului planetar, tocmai a publicat (la Flammarion în Franța) un manual destinat perdanților autoculpabilizatori: „Ghidul arivistului desăvârșit (de citit fără scrupule)”.

(Corinne Maier a mai scris „Bonjour Paresse” (2004), cartea care m-a deculpabilizat definitiv de lene și, printre altele, „No Kid, 40 de justificări pentru a nu avea copii“ (2007).)

Coperta, roșie precum cărticica lui Mao (cum a remarcat-o presa de calitate) si figurând un rechin ce înoata intr-o mare de sânge, ascunde, în 40 de lectii, 180 de pagini de sfaturi fără preț: cum să fii un arivist perfect, cum să devii „fake“ și convingător.

Corinne Maier o spune de la început: „Secolul al XXI-lea va fi ipocrit sau nu va fi. Minciuna e viața. Patronii își manipuleaza angajații, băncile își mint clienții, jurnaliștii inventează informațiile, laboratoarele experimentează pe cobai umani trași pe sfoară. Lumea aparține mincinoșilor in serie, experților in cacealmale, profesioniștilor dezinformării.”

Amatorilor care sîntem mai toți, Corinne Maier le aruncă șfichiuitor: „Un mitoman doarme in fiecare din voi - deșteptați-l. Deveniti o bestie postmodernă totală.”

Sfaturile pentru a deveni „fake“ si eficace sînt extrem de concrete. De pildă - Rețeaua: Rețineți odată pentru totdeauna că NU aveți prieteni. Prietenii sint pentru luzeri. Voi „cultivați dinamica rețelelor”.

La fel, din perspectiva rețelei, orice bluffeur ține un blog. De acolo predici și îți lărgești rețeaua. Tot așa, cînd vă regăsiți fără bani si fără slujbă, în realitate vă „montați propria structură”.

Aura :
Niciodată, cînd ești sunat, nu răspunzi „zac in cadă si citesc ultimul roman al lui cutare”... ci: „acum urc in avion” (mă rog, asta știam și eu fără să dau 20 de euro pe broșura ei).

Cultura: trebuie reținute noțiuni magice, de plasat în conversație, precum „Bienala de la Veneția”, sau enervantul artist conceptual chinez Ai Wei Wei... L-aș adăuga pe Slavoj Žižek, filosoful provocator al stângii totalitare, care trebuie citat azi obligatoriu în orice conversație de nivel înalt.

Moralul: trebuie sa pari natural și niciodată descurajat (lucru foarte obositor, desigur, cu toate că și să fii prost e obositor, doar că acolo nu o simți).

Ce nu spune cartea însă, care nu arată nicio urmă de compătimire pentru „bestia postmodernă totală”, e faptul ca prin jocul si simularea permanentă, inclusiv în fața familiei, iubitelor și copiilor, acest om este un ascet total. Doar asceții arivismului urcă ierarhiile celeste, devenind arhonți și paznici ai vămilor interne, iar ulterior îngeri ronțăitori și îngeri digeratori.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG