Linkuri accesibilitate

Diferența culturală și de dezvoltare dintre Regat și Transilvania este vizibilă cu ochiul liber (România liberă)


Schița de program de guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu (ziare.com).


Politicienii români isi neglijeaza una dintre indatoririle fundamentale, cea faţă de unitatea naţională, spune Cristian Campeanu intr-un comentariu scris pentru Romania libera. In opinia sa, cea mai batjocorită şi neglijată dintre provinciile istorice este chiar perla coroanei, Transilvania. Diferenta culturala si de dezvoltare dintre Regat si Transilvania este vizibila cu ochiul liber, spune Campeanu. Dincolo de Carpati, oamenii sunt mai amabili, mai politicosi, mai buni gospodari, orasele mai „europene” decat in restul României. Cele mai multe investitiile straine s-au facut in Transilvania, exceptie facand doar Bucurestiul.

Autorul noteaza si ca Uniunea Social-Liberala, aflata la putere, nu are nici acum majoritate in aceasta parte a tarii, chiar daca si-a mai consolidat pozitia. Nici USL, si nici guvernarile anterioare nu s-au preocupat sa finanteze bugetele judetelor din Transilvania pe masura aportului lor la buget. Toate partidele practica in campanie electorala discursul nationalist, dar nu exista politici inteligente pentru asigurarea coeziunii interne a Romaniei. Descentralizarea ca va veni, vrand nevrand, ca o consecinta a aderarii la Uniunea Europeana, ar putea favoriza dorinta transilvanenilor, fie ei maghiari sau romani, de a se desprinde de restul tarii, se mai arata in acest articol din Romania libera.

Alegerile legislative care vor avea loc in 9 decembrie vor fi calme si vor confirma directia in care duce Romania actuala putere, arata Mircea Cartarescu in Evenimentul zilei. El crede ca totul vine din saracirea romanilor in ultimii ani, si la care masurile de austeritate luate de guvernarea democrat-liberala au contribuit in mod fatal. Desi corecte din punct de vedere economic, pentru ca s-a reusit pastrarea echilibrelor macroeconomice, aceasta s-a facut cu pretul unui dezastru politic, considera Mircea Cartarescu.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene comenteaza recenta iesire la rampa a fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu. El a prezentat o schita de program de guvernare imediat dupa ce presedintele Traian Basescu a spus explicit la televizor ca nu-l va nominaliza din nou pe Victor Ponta sa formeze viitorul cabinet, dupa alegeri. Tariceanu se distanteaza astfel o data mai mult de linia liderului liberal Crin Antonescu si de liderul din umbra bal USL, conservatorul Dan Voiculescu.

In acelasi timp, Tariceanu este o varianta inconfortabila pentru presedintele Traian Basescu. Conflictul prelungit dintre cei doi, in perioada 2004-2008, a dus la ruperea Partidului National Liberal de democrat-liberali si la actuala alianta cu social-democratii. Seful statului nu are insa de ales de aceasta date, mai arata Ioana Ene.
XS
SM
MD
LG