Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Jose Manuel Barroso (Adevărul)


„Investitorii nu se simt protejați” (Timpul).


Presa de la Chişinău se ocupă astăzi de valenţele vizitei pe care şi-a început-o ieri seara la Chişinău preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Dar doar ziarul „Adevărul” a reuşit să-i şi ia demnitarului un interviu. „Un semn de încurajare pentru reformele impresionante” pe care le fac autorităţile „şi cele care urmează”, şi-a comentat demnitarul venirea în Moldova. În acelaşi timp, José Manuel Barroso a atenţionat că UE aşteaptă acţiuni mai hotărâte în ceea ce priveşte reformele economice, susţinerea investitorilor şi, mai ales, „combaterea corupţiei la toate nivelurile, care pare a fi o problemă adânc înrădăcinată şi care, dacă nu este abordată decisiv, poate diminua încrederea oamenilor în sistemul democratic”
.
Editorialistul Petru Bogatul de la „Jurnal de Chişinău” crede că această vizita are loc într-un context extrem de favorabil pentru premierul moldovean, Vladimir Filat şi guvernul său. În primul rând datorită neînţelegerilor între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Fedetaţiei Ruse Vladimir Putin. „De ce spun că situaţia ne avantajează? Pentru că în relaţia Europei cu Rusia suflă un vânt nou care ne poate aduce mai aproape de UE”, explică editorialistul.

Svetlana Romanţova de la „Moldavskie Vedomosti” se referă la scandalul investiţional ce serveşte drept fundal pentru această vizită. După ce investitorul german „Draexlmaier Automotive” a fost amendat de către Serviciul Fiscal de Stat cu aproximativ 25 mln lei pentru eschivarea de la achitarea impozitelor, urmat de anunţul companiei că nu va investi bani în cea de-a treia fabrică din Bălţi, funcţionarii de rang înalt se acuză reciproc şi încercă fiecare să iasă basma curată. Jurnalista scrie că în loc să găsească soluţii, Serviciul Fiscal îşi apără punctul de vedere, iar ministrul economiei, acuză structurile Fiscului din oraşul Bălţi şi Chişinău că ar fi pronunţat două decizii diferite pe marginea aceleiaşi cauze, iar în urma acestui scandal va avea de suferit imaginea Republicii Moldova.

Iulian Bercu scrie în „Timpul” că atragerea investițiilor, crearea unor locuri de muncă și asigurarea unor salarii mari de către Guvern, rămân, se pare, a fi doar niște lozinci electorale sau teme de discuții cu diplomații străini, în pauzele dintre analizarea posibilităților de a mai democratiza sau a mai integra societatea moldovenească. Iată cum explică autorul această concluzie: „Investitorii nu se simt protejați și, fără prea mare gălăgie, decid mai degrabă să plece, decât să-și caute dreptatea. [...] E un semnal pentru toată comunitatea investitorilor din ţară și de peste hotare, nemaivorbind de lovitura adusă economiei și imaginii Republica Moldova”.
XS
SM
MD
LG