Linkuri accesibilitate

Cinovnicul, mass-media şi amenda


Ceea ce dă de gîndit e că în R. Moldova, care zice-se are o legislaţie bună, multe legi merituoase apar cu mare întîrziere.


Zice-se că Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege revoluţionar. Conform acestuia, funcţionarii şi demnitarii care vor împiedica deliberat activitatea mass-mediei şi care vor intimida sau agresa jurnaliştii vor fi pedepsiţi penal.

Ce să spun? Măi să fie. Mi se pare că era nevoie demult de o asemenea lege într-o ţară în care gestul grobian şi bădărănia sînt la ele acasă. Unde mai pui că au existat de-a lungul anilor încercări de intimidare a presei din partea cinovnicilor şi conducătorilor. E nevoie cu adevărat de un asemenea proiect pentru că nu toţi guvernanţii şi funcţionarii autohtoni au înţeles că muncesc pentru popor şi că în mod normal trebuie să se comporte frumos cu presa care informează poporul.

Aflu însă că deputatul democrat Dumitru Diacov, un veteran al parlamentarismului moldovenesc, e nemulţumit de faptul că proiectul nu prevede şi amenzi pentru jurnalişti. „Avem cazuri cînd presa se bagă în viaţa privată a oamenilor. Presa tot trebuie să răspundă. Avem nevoie de un document echilibrat, pentru că noi dorim să fim binevoitori şi populişti doar cu o parte” a spus Dumitru Diacov.

Mi se pare că şi dl Diacov are perfectă dreptate. Şi ziariştii trebuie amendaţi şi pedepsiţi dacă intimidează şi agresează alţi oameni. Asta mi se pare de domeniul evidenţei. Eu bunăoară i-aş amenda pe cei care intimidează cu întrebări stupide rudele răposaţilor la înmormîntări, pe cei ale căror camere de filmat coboară în mormînt împreună cu sicriul. Există şi în lumea ziariştilor imoralitate şi lipsă de bun-simţ. Şi acestea trebuie pedepsite.

E regretabil în acest sens că dl Diacov nu a reuşit să-şi convingă colegii de parlament de necesitatea amenzilor pentru jurnalişti. Păi, dacă el, în calitatea lui de deputat, nu poate s-o facă, ar trebui ziariştii să ceară să fie amendaţi pentru brutalitate?

Ceea ce dă de gîndit e că în Republica Moldova, care zice-se are o legislaţie bună, multe legi merituoase apar cu mare întîrziere. Legea sus-pomenită bunăoară e mai mult decît oportună. Şi de ce nu a apărut mai înainte? De ce nu a fost adoptată prin anii '90? Şi cîte mai sînt ele, legile despre a căror necesitate ne dăm seama doar în clipa apariţiei lor?
XS
SM
MD
LG