Linkuri accesibilitate

Bulgaria: „Gherberizarea” Uniunii Forțelor Democratice


Fostul premier Ivan Kostov
Fostul premier Ivan Kostov

Analiştii prevăd apariţia unui nou partid de dreapta ce va participa la alegeri în coaliție cu formațiunea lui Ivan Kostov.


În Bulgaria, până la alegeri mai sunt peste șapte luni. Dar premierul de centru-dreapta, Boiko Borisov, este acuzat că-și prelucrează de pe acum adversarii și că ar fi reușit să neutralizeze un rival de pe dreapta, Uniunea Forțelor Democratice. Relatează de la Sofia corespondentul nostru Petio Petkov:

Un scandal început cu două săptămâni în urmă prin încercarea premierului și lider al partidului GHERB, Boiko Borisov, de a impune alegerea la Curtea constituţională a unei judecătoare compromise, a avut ca efect scindarea Uniunii Forţelor Democratice – principalul partid parlamentar de dreaptă.

Ca multe alte decizii ale lui Borisov şi desemnarea judecătoarei Markovska a fost votată în Parlament fără dezbateri, în pofidă reacţiei opoziţiei. A intervenit însă Comisia Europeană care a avertizat că impunerea candidatei pătate va putea avea drept consecinţă elaborarea unui raport intermediar, de genul celui „promis” României. Un raport critic în ajunul alegerilor viitoare ar echivala cu un dezastru. În aceste condiţii, Borisov a convins-o pe Markovska să se retragă. Premierul a transferat responsabilitatea desemnării unui nou candidat liderului proaspăt ales al UFD, Emil Kabaivanov.

Așa a apărut ex-preşedintele Petăr Stoianov al cărui frate este deputat în Parlamentul de la Strasbourg, ales pe lista partidului lui Borisov. Decizia nu a fost luată prin consultare cu grupul parlamentar UFD, care şi-a acuzat liderul că face jocul premierului. Celelalte partide de opoziţie au avertizat că nu vor participa la vot.

Liderul Partidului socialist, Stanişev, a luat apărearea dreptei avertizând că Borisov urmăreşte subordonarea UFD așa cum a făcut cu partidele parlamentare „Ataka” și cu „Ordine, legitate și dreptate”.

Deputaţii dreptei au avertizat că nu vor introduce un candidat convenit în secret cu Borisov şi prin aceasta şi-au semnat demisiile. Câteva organizaţii judeţene au ieşit din UFD. Partidul a rămas fără deputat european după ce ex-şefa diplomaţiei, Mihailova, s-a solidarizat cu colegii din parlamentul bulgar.

Analiştii prevăd apariţia unui nou partid de dreapta ce va participa la alegerile din vara viitoare în coaliţie cu formațiunea ex-premierului Ivan Kostov. În acest mod se va menţine în viaţa, în pofidă contradicţiilor interne, „Coaliţia albastră”. Evenimentele din ultimele săptămâni însă vor face imposibilă colaborarea între „albaştrii” şi formaţiunea lui Borisov – GHERB - în pofidă apartenenţei comune la Partidul Popular European.
XS
SM
MD
LG