Linkuri accesibilitate

Scriitorul faţă cu concertul vedetei


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Şi textele scriitorilor autohtoni apar uneori pe alte meridiane la fel ca şlagărele vedetelor autohtone.



Un amic, care munceşte în sfera muzicală, mi-a propus nu demult să mergem la concertul unei vedete recente. „Va fi o distracţie pe cinste! Merită să mergem! Vedeta are o voce magnifică!” mi-a spus cu convingere amicul.
Am înălţat din umeri, am întrebat cît costă biletul, şi preţul era mărişor, am reflectat cîteva clipe şi... i-am sugerat amicului să-şi găsească un alt coechipier pentru concert.

Sînt deja ani buni de cînd nu mai merg la concertele vedetelor autohtone, stimaţi ascultători. Şi nu pentru că nu m-ar seduce vocile lor catifelate. Acestea sînt eclatante, fără doar şi poate. Există însă mai multe lucruri care mă împiedică.

În primul rînd, sînt cam ocupat, am multe de făcut chiar şi la ora desfăşurării concertelor. Apoi am îmbătrînit niţel şi nu mă mai pot deplasa pretutindeni. Trebuie deci să fiu selectiv. Şi tocmai pentru că sînt scriitor, dau întîietate lansărilor de carte, nu concertelor cu vedete. Iar pentru că am pomenit lansările de carte, aş mai face o precizare-mărturisire.

Am remarcat de-a lungul anilor, stimaţi ascultători, că la lansările de carte ale scriitorilor moldoveni aproape că nu vin vedetele autohtone. Înţeleg că scriitorul nu poate egala vedeta recentă ca pondere socială. Totuşi, şi scriitorul e un om important al cetăţii, chiar dacă multă lume nu înţelege asta. Şi textele scriitorilor autohtoni apar uneori pe alte meridiane la fel ca şlagărele vedetelor autohtone. Însă vedetele nu vor să vină la lansările de carte. De ce? Pentru că habar nu au de viaţa literară, pentru că nu citesc, pentru că nu cred că aici cineva poate să scrie ceva notabil.

Şi tocmai pentru că am remarcat faptul acesta, a crescut în mine un soi de suspiciune în raport cu vedetele eclatante. Şi m-am gîndit că - tot aşa cum vedetele pot trăi fără textele scriitorilor autohtoni – ar putea şi condierii de aici să trăiască fără concertele vedetelor autohtone. Eu unul nu mai merg ani de zile la aceste concerte. Mă interesează concertul vedetei exact în măsura în care ea e interesată de lansările de carte ale scriitorilor.

Şi vă spun sincer că se poate trăi şi aşa. Ocupaţii frumoase există şi aşa cu duiumul. Şi timp mai mult pentru lectură am. Şi nici vedeta nu are în esenţă de suferit. Pentru că la concertele ei lumea oricum vine cu mic, cu mare. Asta e situaţiunea...
XS
SM
MD
LG