Linkuri accesibilitate

Cum se minte poporul cu televizorul: când presa română o manipulează pe cea belgiană


Josy Dubié: „Oamenii cred că la TV nu poți trișa, dar minciuna în direct e o tradiție la români, dacă ne gândim la precedentul Revoluției.”


Televiziunile din România, mai ales aşa numitele Antene ale conservatorului Dan Voiculescu, se implică pe deplin în propaganda electorală, inclusiv încercând să reinterpreteze trecutul comunist apropiat, să implice fie şi indirect în actuala campanie, puţinele din figurile cunoscute ale disidenţei din anii ceauşismului, cum ar fi Doina Cornea. Despre o astfel de tentativă de manipulare la Antena 3, relatează Dan Alexe:

In plină campanie electorală, pus pe recuperarea memoriei rezistenței anticomuniste, postul de televiziune Antena 3 al magnatului, - fost colaborator dovedit al Securității, - Dan Voiculescu, a căutat sa se folosească de filmul documentar Le Désastre Rouge (Belgia, 1988) al regizorului belgian Josy Dubié, care la vremea lui a denunțat in occident regimul lui Ceaușescu si a făcut cunoscută figura disidentei Doina Cornea.

Documentarul lui Dubié a reprezentat o dată marcantă in jurnalismul de investigație al ultimelor decenii. Filmat in bună parte cu o cameră ascunsă in România totalitară si paranoică a sfarsitului de regim, filmul a modificat definitiv imaginea lui Ceaușescu de despot luminat si deschis spre exterior si a dat o nouă dimensiune documentarului prin implicarea regizorului in subiect.

Invitat sa participe la emisiunea Secvențial a Antenei 3, de la București, duminică 25 noiembrie, Josy Dubié și-a argumentat refuzul prin aceea că televiziunea respectivă, Antena 3, reprezintă astăzi exact ceea ce filmul lui de atunci denunța: naționalismul demagogic si agresiv, populismul izolaționist, anti-europeanismul manipulator:

Josy Dubié
Josy Dubié
„Sînt foarte dezamăgit de evoluția României. Dezamăgit, dar nu mirat. De fapt, nu mă uimește deloc atitudinea și evoluția așa-numitelor Antene și nici faptul că opinia publică română e fasonată de manipulările de acolo. Este prelungirea logică a nașterii societății române de astăzi, dintr-o mizanscenă care a avut loc acum 23 de ani și în care falși revoluționari au învinși falși teroriști.

E logic ca oameni care s-au îmbogățit și au devenit puternici grație manipularii și redistriburii rolurilor în politică și în economie să fie influenți în peisajul mediatic de astăzi. De aceea am refuzat să particip la emisiune și am refuzat să le permit proiectarea de fragmente din film: acel film era dirijat împotriva a tot ceea ce reprezintă acest imperiu mediatic al Antenelor de astăzi. Atitudinea românilor e de altfel azi urmarea logică a celei dinainte. N-am mai văzut niciodată o cultură în care oamenii să se teamă atât să vorbească.“

Cu toate astea, si in ciuda refuzului lui Josy Dubié de a permite Antenei 3 să difuzeze imagini din film, realizatorii de la Antena 3 l-au contactat pe unul din foștii colegi lui Dubié, Jean-Jacques Péché, astăzi la pensie, carui i-au ascuns faptul ca autorul filmului refuzase sa participe la emisiune, lăsând de înțeles in același timp, pentru spectatori, printr-o traducere simultana deturnată, că Jean-Jacques Péché ar fi autorul filmului.

Iată ce spune Jean-Jacques Péché:

„Oameni care uzurpă o identitate, care păcălesc pe cineva facându-l să se preteze unui joc în care nu știe că va fi prezentat drept altcineva comit ceva absolut inacceptabil, care se situează dincolo de criteriile presei așa cum o știm. Nu mă așteptam să fiu prins în jocul unei mașinării ideologice, al unei mașinării de război. M-au tras pe sfoara. Mă simt acum ca și cum aș fi fost violat.”

Concluzia e dată de Josy Dubié:

„Odata cu evoluția tehnicii, cu transmisiile prin satelit și toate celelalte, multă lume își închipuie că azi nu mai poți trișa, pentru că ești în direct. Mare eroare, după cum am văzut. Aș zice că minciuna în direct e deja o tradiție la români, dacă ne gândim la precedentul Revoluției. Aș spune chiar că acum se poate manipula mai mult decât înainte.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG