Linkuri accesibilitate

70 de ani de la nașterea lui Jimi Hendrix


Un poster cu Jimi Hendrix la clubul Marquee din Londra.
Un poster cu Jimi Hendrix la clubul Marquee din Londra.

Ghitara electrică nu a mai sunat niciodată la fel după Jimi Hendrix.



Dacă ar fi trăit, marele ghitarist american Jimi Hendrix ar fi împlinit azi, 27 noiembrie, 70 de ani. Lucian Ștefănescu cu o filă specială a Dicționarului de sunete.

Jimi Hendrix a avut o viață scurtă (a murit la 28 de ani, în septembrie 1970), a avut o carieră în lumina reflectoarelor și mai scurtă (de doar 4 ani), dar este considerat cel mai mare ghitarist electric din istoria muzicii pop, și unul din cei mai creativi și influenți muzicieni ai secolului 20.

Prima sa trupă s-a numit The Jimi Hendrix Experience, și din ea făceau parte Noel Redding la bass și Mitch Mitchell la tobe.

Grupul a fost înființat în 1966 la Londra, unde a avut un succes ieșit din comun, într-o perioadă în care rock-ul începea să-și facă loc în preferințele tinerilor, din ce în ce mai puțin dispuși să accepte valorile convenționale ale societății în care trăiau.

Muzica pe care Hendrix a creat-o între 1966 - 1970 a fost poate expresia cea mai elocventă a unei epoci de contestare și de revoltă, epoca mișcării hippy.

A fost și o muzică de pionierat, pentru că sunetul cu totul nou al lui Jimi Hendrix și elaboratele sale solo-uri au făcut ca ghitara electrică să nu mai sune niciodată cum suna înainte de apariția sa pe scena muzicală a acelor ani.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG