Linkuri accesibilitate

„A face presiuni în continuare asupra Guvernului are rost...”


Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Alexandru Slusari: „noi nu suntem de acord cu mecanismul propus de restituire a TVA”.


Consiliul Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli (Uni agro protect) va avea o şedinţă la care va discuta viitoarele metode de protest faţă de politica fiscală din anul 2013. Alla Ceapai a stat de vorbă cu presedintele Uniunii Asociatiei Producatorilor Agricoli, Alexandru Slusari, despre rostul protestelor după ce bugetul Moldovei pentru 2013 a fost adoptat.

Alexandru Slusari: „Vom discuta şi posibilitatea protestelor şi poate proteste mai accentuate împotriva Ministerului Finanţelor. Noi propunem alt mecanism cu TVA şi introducerea impozitului unic.”

Europa Liberă: Domnule Slusari, ce rost mai au protestele dacă politica bugetar fiscală şi bugetul pentru 2013 au fost deja aprobate?

Alexandru Slusari: „Ele îşi au rostul. Întrebarea este dacă vom fi noi capabili până la finele anului să facem acest lucru. Toate variantele vor fi luate în calcul. Dar ele îşi au rostul, în primul rând pentru că bugetul va fi rectificat, eu bănuiesc că, la începutul anului 2013, pentru că ştim cu câte rezerve el a fost adoptat. În al doilea rând, politica fiscală şi ceea ce ţine de TVA noi mai avem timp, pentru că această problemă nu va apărea din ianuarie sau februarie deoarece mulţi agricultori au TVA în debit.

Această problemă va apărea în a doua jumătate a anului când se vor începe deja vânzările masive pentru producţia din anul viitor. Până atunci debitul de TVA care este acum la întreprinderi urmează a fi consumat şi noi mai avem oricum timp. Deocamdată eu nu vorbesc de proteste, dar consider că de a face presiuni în continuare asupra Guvernului are rost.”

Europa Liberă: Domnule Slusari, aţi organizat proteste şi astă vară şi v-aţi exprimat nemulţumirea faţă de mărirea TVA-ului de la 8 la 20%. Până la urmă producătorilor agricoli oricum li se va restituită diferenţa de 12%, de ce nu vă mulţumeşte acest lucru?

Alexandru Slusari: „Cu TVA noi nu suntem de acord, cu mecanismul propus de restituire. Categoric nu suntem de acord. Noi am propus o altă variantă, care, în opinia noastră, e mult mai logică şi mult mai bună atât pentru noi, cât şi pentru stat. Care presupune că TVA se va calcula la 20%, 8% - se achită, iar 12% vor rămâne din start la noi pe cont. Această idee nu a fost acceptată. La fel nu a fost acceptată şi propunerea privind introducerea impozitului unic. Deci, ambele propuneri au fost respinse.”

Europa Liberă: Şi credeţi că vocea dvs. va fi într-un final auzită?

Alexandru Slusari: „Eu ştiu un singur lucru, că problemele trebuie vociferate, dar va fi auzită sau nu, nu ştim. Dacă o dată, de două, de trei ori nu suntem auziţi facem concluzii şi însuşim nişte lecţii. Noi înţelegem atitudinea Ministerului Finanţelor faţă de propunerile agricultorilor. Cea mai mare problemă în domeniul politicii fiscale, în special în domeniu agricol ţine de poziţia distructivă a Ministerului Finanţelor.”

Europa Liberă: Dar de ce credeţi că e o poziţie distructivă, cum spuneţi dvs., dacă Ministerul Finanţelor vine cu argumentele că această cotă unică de TVA va asigura o echitate fiscală în agricultură?

Alexandru Slusari: „Dumnealor nu prea înţeleg cum trebuie de combătut economia tenebră, dumnealor au handicapul la administrare şi acolo unde este posibil de combătut economia tenebră, de exemplu, prin introducerea impozitului unic, ei nu ştiu cum să administreze acest impozit. Mi se pare că se tem de această inovaţie.

Dar acolo unde noi mergem spre economia tenebră prin introducerea mecanismului de restituire a TVA propus de Ministerul Finanţelor, acolo dumnealor sau îşi supraestimează eforturile şi posibilităţile proprii, sau este o altă idee la mijloc. Dar cum nu ai da varianta cu restituirea TVA nu aduce la alt ceva decât la decapitalizarea sectorului agricol, birocratizarea procedurii şi creşterea corupţiei.”
XS
SM
MD
LG