Linkuri accesibilitate

Palida campanie electorală (ziare.com)


Traian Băsescu și noul premier post-alegeri (Adevărul).


Propunerile ministrului justitiei pentru posturile de procuror general al Romaniei si respectiv procuror sef anticoruptie au primit saptamana trecuta aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii. Toata povestea a fost, spune Lucian Lumezeanu intr-un comentariu pe site-ul ziare.com – o sceneta, ceva ce trebuia jucat ca sa para ca procedurile chiar merg inainte. Titulara de la justitie, Mona Pivniceru, ar fi stiut foarte bine ca cei doi vor fi respinsi de CSM. Nu erau destul de buni, s-a castigat insa timp pana la alegeri. Daca ar fi ales o procedura cu adevarat transparenta, in stil european, exista riscul sa castige fostii titulari, Codruta Kovesi si Daniel Morar, iar acesta ar fi fost un pericol mortal Uniunea Social Liberala. Lucian Lumezeanu estimeaza ce poate urma: cel mai probabil, ministrul Pivniceru va renunta la propunerile facute si va demara o noua procedura de selectie, care insa se va finaliza mult dupa alegeri, adica atunci cand USL va tine toate firele intr-o singura mana, se arata in acest comentariu postat pe ziare.com.

Pana la alegeri este insa campania electorala, pe care Ioana Ene, comentator de la ziare.com, o considera incredibil de palida, de neispirata si de obosita pe partea opozitiei. Alianta Romania Dreapta, dominata de Partidul Democrat Liberal, pare impartita intre doua atitudini la fel de paguboase: disponibilitatea la intelegeri – la blaturi, cum se spune in fotbal - cu USL, pentru ca primarii PDL se tem ca nu vor mai vedea niciun ban din partea unui guvern USL, sau pur si simplu campania la pierdere. „Ma tem ca ne indreptam catre o victorie zdrobitoare a USL, din care liderilor ARD sa le ramana prada individuala din blaturile electorale”, spune Ioana Ene. Ea explica de ce o pondere doua treimi din fotoliile de parlamentar ar transforma USL (de fapt, orice formatiune politica); intr-un pericol pentru democratie. Atunci cand poti trece prin Parlament orice lege, pentru ca opozitia aproape nu exista, cand poti modifica pana si Constitutia, e loc de deerapaje majore.

Ce mutare va face insa presedintele Traian Basescu dupa alegeri, dupa ce a anuntat ca va numi un premier care sa raspunda interesului national. Cu alte cuvinte, au tradus cei mai multi, Constitutia nu il obliga sa aseze la guvernare forta politica cu cel mai bun scor electoral. Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Alina Mungiu-Pippidi spune ca, intr-o asemenea situatie, USL ar avea primul motiv tare de suspendare a sefului statului. Nu exclude insa si varianta pasnica, a unui premier din partea primului clasat, respectiv USL.
XS
SM
MD
LG