Linkuri accesibilitate

Cehia: un comunist din nou la conducerea unei regiuni


Voturile multe date candidaților comuniști la alegerile locale au fost mai ales gesturi de protest față de guvernul de centru-dreapta.


Pentru prima oară în istoria ei independentă, Cehia va avea un comunist la conducerea uneia din regiunile sale după ce stânga a obținut rezultate foarte bune la alegerile locale pe fondul măsurilor de austeritate impuse de guvernul de centru-dreapta. Detalii are Mircea Țicudean.

Comunistul Oldrich Bubenicek a devenit hejtman – un fel de prefect sau președinte de raion – într-una din cele mai sărace regiuni ale Cehiei, Ustecky Kraj, din nord-vestul țării, în urma alegerilor locale de luna trecută, care au adus victoria stângii în aproape toate regiunile cehești.

Performanța bună a social-democraților cehi nu a suprins pe nimeni, pentru că partidele de centru-dreapta aflate la guvernare se află în cădere de popularitate din cauza măsurilor de austeritate și a scandalurilor de corupție. Dar victoria comuniștilor în câteva regiuni și procentajul foarte bun pe care l-au obținut în aproape toate regiunile i-au făcut pe unii să se întrebe dacă nu asistăm cumva la un eșec al democrației instalate după revoluția de catifea din 1989.

După alegerile locale, când social-democrații au început să negocieze cu comuniștii componența guvernelor regionale, în câteva orașe au avut loc demonstrații de protest ale elevilor și studenților, nemulțumiți că funcționarii comuniști vor fi însărcinați în unele cazuri cu administrarea învățământului.

Ironia sorții a făcut ca victoria electorală a comuniștilor să vină cu câteva zile înaintea aniversării, la 17 noiembrie, a demonstrației studențești care a declanșat în 1989 proteste de masă, ducând la prăbușirea monopolului comunist asupra puterii în Cehoslovacia.

Cehia este singura dintre fostele țări socialiste unde partidul comunist nu a fost interzis, nu s-a destrămat și nu s-a reformat după 1989, schimbându-și doar simbolurile, care nu mai sunt secera și ciocanul, ci două cireșe. De două decenii, comuniștii primesc la alegerile naționale cam 10 până la 14% din voturi și sunt reprezentați în Parlament, unde sunt însă în general izolați.

În 1995, partidul social-democrat din Cehia (CSSD) a adoptat o hotărâre prin care se obliga să nu coopereze cu comuniștii la nivel guvernamental, rezistând din respect pentru democrație tentației de a crea un bloc puternic al stângii împotriva taberei de dreapta. Acea interdicție auto-asumată este însă pusă tot mai des sub semnul întrebării de social-democrați și în orice caz nu se aplică la guvernările locale.

Într-o primă declarație după ce a preluat conducerea regiunii Ustecky Kraj, comunistul Oldrich Bubenicek, în vârstă de 59 de ani, a spus că e momentul ca cehii să nu mai privească îndărăt, adică spre dictatura comunistă, ci înainte, sugerând că partidul său poate juca un rol constructiv într-o democrație.

Un sondaj de opinie publicat săptămâna aceasta arată că majoritatea cehilor nu sunt îngrijorați de faptul că în conducerile unor regiuni vor domina comuniștii.

Același sondaj mai sugerează că voturile multe date candidaților comuniști la alegerile locale au fost mai ales gesturi de protest față de guvernul de centru-dreapta al premierului Petr Necas, care aplică reforme pentru reducerea cheltuielilor bugetare, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG