Linkuri accesibilitate

Acord fragil de încetare a ostilităților între Israel și organizația Hamas


Membrii ai brigăzilor palestiniene Ezzedine al-Qassam serbează armistițiul drpt o victorie într-o tabără de refugiați din Fîșia Gaza
Membrii ai brigăzilor palestiniene Ezzedine al-Qassam serbează armistițiul drpt o victorie într-o tabără de refugiați din Fîșia Gaza

Administraţia Obama consideră înţelegerea drept un succes al diplomaţiei americane.


Înţelegerea de încetare a ostilităţilor dintre Israel şi gruparea Hamas, care controlează Fîşia Gaza a a fost salutată de Consiliul de Securitate ONU, de Statele Unite, Uniunea Europeană, de Rusia si China. Potrivit acordului, mediat de preşedintele egiptean Muhamed Morsi şi de secretarul de stat american, doamna Hillary Clinton palestinienii şi israelienii vor înceta complet atacurile, iar Israelul va permite un acces mai mare in si din Fîşia Gaza. O sinteză a analizelor agentiilor internaţionale de presă de la Oana Serafim:

In ciuda distrugerilor şi victimelor - 162 de partea palestinienilor - locuitorii Fîşiei Gaza au sărbatorit ajungerea la aceasta întelegere, considerînd-o o victorie a luptei de rezistenţă. Multimile purtau steaguri ale miscării Hamas cit şi ale grupării rivale Fatah, a preşedintelui Autorităţii Palestinene Mahmud Abbas.

Cele două forţe au opinii foarte diferite despre relaţia cu Israelul. Hamas, care este o mişcare islamistă, respinge dreptul la existenţă al statului Israel si considera violenţa singura modalitate de a se ajunge la un stat palestinian. Fatah a îmbrăţişat o abordare non violentă a conflictului cu Israelul, considerînd - o singura cale ce ar putea duce la crearea statului palestinian in Gaza, Cistordania şi Ierusalimul de Răsărit.

Hamas promite că în perioada imediat următoare se va concentra pe efortul de reconstructie, dar că va continua să fie pregatit pentru eventuale noi atacuri, daca Israelul ar intenţiona să încalce înţelegerea. Purtatorul de cuvînt al grupării Sami Abu Zuhri este citat de agenţia Reuter cu declaratia „Am câştigat prin rezistenţă şi am ajuns la o nouă formulă; daca isaelienii ţintesc obiective din Gaza, noi vom ţinti Tel Aviv-ul şi chiar mai departe”.

Pagubele din cele opt zile de confruntări sunt estimate de un economist local la 250 de milioane de dolari, dar Hamas speră că va beneficia de ajutorul ţărilor bogate din regiune, precum Quatarul şi Turcia. Astazi, gruparea Hamas a decretat sărbatoare naţională în Fişia Gaza.

Potrivit declaratiilor liderilor isarelieni, înţelegerea la care s-a ajuns cu medierea Egiptului este in avantajul său, dacă într-adevăr palestinenii nu vor mai ataca cu rachete Israelul.
Administraţia Obama, scrie agenţia Associated Press, consideră înţelegerea la care s-a ajuns drept un succes al diplomaţiei americane şi o şansă reală de a întari parteneriatul care a existat intre Statele Unite si Egipt şi care părea să fie pus sub semnul întrebării după îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak.

Statele Unite continuă să considere organizaţia Hamas drept o organizaţie teroristă, astfel încit singura modalitate de negociere a fost noul preşedinte egiptean. Preşedintele Obama l-a felicitat pe liderul de la Cairo pentru succesul obţinut, dar desigur, înţelegerea va fi cu atît mai importantă cu căt va fi şi de durată.

Intr-o convorbire telefonică cu premierul conservator israelian Beniamin Netanyahu, preşedintele american a căutat să restabilească datele triunghiului Egipt-Israel-Statele Unite, care a funcţionat cu anume succes in perioada preşedinţiei lui Mubarak. Preşedintele american a apreciat dorinţa premierului de a colabora cu Egiptul şi i-a recomandat să accepte propunerea venita dinspre Cairo, scrie agenţia Associated Press. Statele Unite au repetat că sprijină cu tările dreptul statului Israel la apărare şi au promis mărirea fondurilor pentru programele militare comune israelo-americane, precum scutul anti-rachetă denumit „Cupola de Fier”.

Dacă înţelegerea va fi într-adevar de durată, scrie agenţia Associated Press, atunci Statele Unite ar putea obţine şi încetarea operaţiunilor de furnizare de arme iraniene grupării Hamas, ceea ce ar putea slăbi influenţa in regiune a regimului de la Teheran. Poate că ţelul de a se obţine un stat independent palestinian este în continuare îndepărtat, dar el ar fi imposibil dacă gruparea Hamas ar continua să tragă proiectile asupra statului Israel şi dacă puterile arabe conduse de Egipt nu ar fi implicate în acest proces.

Astazi atit premierul israelian cît şi liderul Hamas au fost precauţi în ceea ce priveste viitorul:

„Suntem pregătiţi să acţionăm, dacă înţelegerea va fi incălcată. Ceea ce ne-am propus noi in această operaţiune, am dobîndit. Stiu că sunt cetățeni care se aşteaptă la o ripostă mai fermă. Suntem pregătiţi pentru ea. Noi alegem cind, împotriva cui şi cum vom acţiona, aşa cum am făcut şi acum. Dar în acest moment dăm o şansă încetării ostilităţilor.”

Acelaşi ton şi in declaraţia liderului Hamas, Ismail Hanieh:

„Rezistenţa a schimbat regulile jocului din ocupaţie şi a impiedicat calculele lor militare si de securitate. Le spun celor din Gaza, din Cisiordania şi de oriunde, întregii lumi arabe şi islamice, după această victorie, ideea de a se invada Gaza nu mai există şi, cu ajutorul lui Alah, nici nu va mai reveni vreodată…”
XS
SM
MD
LG