Linkuri accesibilitate

În favoarea calităţii serviciilor medicale


Opinii la Forumul Național pentru Sănătate, deschis la Chișinău.


La Chișinău a început primul Forum Naţional pentru sănătate, organizat de guvern în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Delegaţia Uniunii Europene. O prioritate pentru Republica Moldova, enunţată în prima zi a forumului, este asigurarea cetăţenilor cu un sistem de ocrotire al sănătăţii performant. Cum ar trebui să arate el a încercat să afle, printre participanții la Forum, Tamara Grejdeanu:

Pentru ca serviciile medicale să corespundă cu aşteptările, necesităţile şi posibilităţile cetăţeanului, sistemul de ocrotire a sănătăţii trebuie să facă faţă mai multor provocări, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, nevoia de tehnologii medicale tot mai costisitoare şi cererea sporită a serviciilor
Ministrul Andrei Usatîi
Ministrul Andrei Usatîi
medicale. Ministrul sănătăţii, Andrei Usatâi este de părere că numărul pacienţilor şi îmbolnăvirilor s-ar diminua, în primul rând prin promovarea unei culturi sanitare :

„Promovarea sănătăţii pe toate căile existente, activitate fizică, alimentare corectă, oraşe sănătoase, străzi curate, familii îngrijite, cu alte cuvinte acestea sunt obiectivele de bază, iar profilaxia maladiilor este unul care ţine de activitatea personalului medical, celor care sunt competenţi în această activitate.”

Pe de altă, pentru a asigura populaţia cu servicii medicale de calitate Moldova are nevoie de specialişti or, sistemul sănătăţii duce lipsă de cadre medicale bine pregătite şi tineri specialişti. Lilia Scurtu, directoarea centrului medicilor de familie din Ungheni spune că instituţia ar avea nevoie de cel puţin 20 de medici de familie, de aceea ea susţine ideea ca asistentele medicale să aibă studii superioare:

„În lipsa medicului de familie, o asistentă medicală cu studii superioare ar aduce un aport esenţial, o adaptare mai rapidă la reformele care ne apasă din urmă. În special în sectorul rural este foarte important pregătirea iniţială şi cât mai rapidă a acestor asistente dat fiind că fluxul medicilor de familie în mediul rural nu-i şi nici nu se prea observă să se mărească.”

Una din carenţele sistemului de sănătate ar fi plăţile neformale care în opinia lui Stanislav Gropa, profesor universitar, medic neurolog depind direct de salarizarea şi statutul doctorului în societate:

„Dacă acum mai mulţi ani în urmă cozi erau pentru a depune cererile la universitatea de medicină astăzi s-a diminuat, din ce considerente, pe de o parte salarizarea, responsabilitatea, munca asiduă, deci integrativ trebuie de analizat şi de susţinut medicii, şi prin poziţionare în societate, şi prin salarizare şi prin atribuirea unor responsabilităţi majore.”

Despre cum ar putea fi apreciat sistemul de sănătate din Republica Moldova şi-a expus opinia şi reprezentantul organizaţiei mondiale a sănătăţii, Jarno Habicht:

„Ultimul raport disponibil este din anul 2008, acum suntem în 2012 şi, prin urmare, putem vedea dacă s-a schimbat ceva. Uneori ne simţim frustraţi, ne spunem că nimic nu se va schimba şi nimic nu se întâmplă. Chiar şi eu devin frustrat din când în când, dar cineva mi-a spus că Republica Moldova este ca o oală care fierbe, unde mereu se întâmpla ceva, şi atunci când eşti în interiorul acestei fierberi nu îţi dai seama dacă se schimbă ceva cu adevărat. Deci, este o bună modalitate de a reflecta şi de a ne uita dacă ceva se mişcă pe o cale mai bună.”

În favoarea calităţii serviciilor medicale a fost recomandată şi necesitatea reorganizării centrelor medicilor de familie, în locul lor să apară centre de sănătate autonome care să îşi asume responsabilitatea pentru organizarea şi prestarea serviciilor medicale cetăţenilor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG