Linkuri accesibilitate

Rogozin și capitalismul (România liberă)


„Traseişti, vânzători de voturi, sforari transpartinici, şantajişti, escroci şi hoţi” (Evenimentul zilei).


Romania libera consemnaza noul episod din serialul declaratiilor lui Dmitri Rogozin pe tema Transistriei. Vicepremierul rus readuce in discutie problema datoriilor la gaze ale Republicii Moldova, pe ideea ca o Moldova unitara inseamna și asumarea unitară a datoriilor, inclusiv a celor contractate de Transnistria. „Acum trăim în capitalism, fie că unora le place sau nu. Capitalismul este însă vorace, de aceea trebuie să fim pragmatici. Republica Moldova a ales calea integrării europene, deci modul capitalist de dezvoltare, astfel încât ne purtăm şi noi cu ea precum cu un capitalist ”, a spus Rogozin, citat de Romania libera.

Site-ul ziare.com publica un interviu cu Eugen Tomac, candidat pentru colegiul 2 Diaspora in alegerile parlamentare din 9 decembrie. Consilierul pentru românii de pretutindeni al președintelui Traian Băsescu a intrat în campanie în numele Alianței pentru Romania Dreapta. În acest interviu, isi prezinta programul: sustine votul prin corespondenta, ca o cale de exprimare a romanilor din afara granitelor. Militeaza pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, pentru o educatie de calitate oferita tinerilor basarabeni si pentru accesul pe piata muncii din Romania pentru toti etnicii romani. Sustinerea culturii, a spiritualității și a societății civile din Basarabia, precum și protejarea limbii române sunt de asemenea priorități pentru Eugen Tomac.

Ovidiu Marincea critica in Adevarul schimbul de replici dintre premierul roman Victor Ponta si presedintele Traian Băsescu, pe tema prezenței celui din urmă la Consiliul European, săptămâna viitoare. La Bruxelles urmează se va vota bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Premierul Ponta spune de pe acum ca președintele trebuie să opună veto proiectului, înturcât urmează să aloce mai puțini bani fiecărei țări, inclusiv României. Șeful statului a replicat, numai că în stilul unei glume „de autobaza”, consideră comentatorul de la Adevărul. El crede că „România nu merită aceşti bani, pentru că niciun guvern nu a fost în stare să atragă fondurile puse la dispoziţie de UE”, iar vinovaţi sunt și Boc, şi Băsescu, şi Ponta”.

Referindu-se la același schimb de replici, Mircea Mihăieș e de altă părere în articolul său din Evenimentul zilei. Comentariul se oprește la alt aspect din declarația președintelui, și anume la acuzația adusă în bloc clasei politice de a nu fi susținut, sub niciun guvern, reforma statului, lupta împotriva corupției și pariul nord-atlantic. Președintele face tot ce se mai putea face: își exprimă frustrarea, își „delimitează teritoriul”, avertizează. Din păcate, pozițiile sale nu par să mai aibă ecou în societate. Cităm din articolul lui Mihăieș: „jocurile sunt făcute”, „politrucii îşi văd de ale lor, electoratul a pus deja ştampila pe viitorii incompatibili, traseişti, vânzători de voturi, sforari transpartinici, şantajişti, escroci şi hoţi.”
XS
SM
MD
LG