Linkuri accesibilitate

Raporturile Moldova-UE înaintea vizitei la Chișinău a lui J. M. Barroso


Premierul Vlad Filat și președintele UE, Jose Manuel Barroso la întîlnirea de la Bruxelles, în februarie 2011
Premierul Vlad Filat și președintele UE, Jose Manuel Barroso la întîlnirea de la Bruxelles, în februarie 2011

Iurie Leancă: „o vizită care va însemna încă o dată un semnal de încurajare a procesului de reforme”.


Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, va efectua în perioada 29-30 noiembrie o vizită la Chişinău. In cadrul vizitei vor fi evaluate relaţiile R. Moldova-UE şi vor fi stabilite priorităţile pentru viitor. Aceasta va fi prima vizită a Preşedintelui Comisiei Europene în Republica Moldova. Seful diplomatiei moldave Iurie Leanca a vorbit intr-un interviu pentru Europa Libera despre importanta acestei vizite.

Europa Liberă: La Chişinău este aşteptat în vizită oficială domnul Barroso. A propos, a fost un mare efort să-l convingeţi să ajungă la Chişinău?

Iurie Leancă: „Este prima vizită a preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău. Pornind de la acest fapt, este o vizită plină de semnificaţie. În ceea ce priveşte câte eforturi a trebuit să depunem, pentru a organiza această vizită, nu cred că e vorba de anumite eforturi. Este vorba despre faptul că în ultimii trei ani şi ceva, din momentul în care a fost schimbată puterea în 2009 la Chişinău, relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles sunt pe o scară ascendentă.”

Europa Liberă: În ce constă această ascendenţă?

Iurie Leancă: „În aceşti ultimii trei ani, practic nu există niciun domeniu al activităţii politice, sociale, economice, care nu ar fi inclus şi nu ar fi acoperit de această cooperare, începând cu dialogul politic, cu dialogul pe drepturile omului, cu problema justiţiei şi interacţiunea, şi sprijinul financiar din partea Comisiei, terminând cu domeniul ştiinţei.”

Europa Liberă: Domnule vicepremier, ce semnale ar vrea, cu ocazia acestei vizite, să dea Chişinăul Bruxelles-ului şi cu ce mesaj aşteptaţi să vină domnul Barroso la Chişniău?

Iurie Leancă: „Trebuie să inversăm puţin problema, aşa cum o puneţi dumneavoastră: ce semnal doreşte să transmită Chişinăului Bruxelles-ul şi nu doar Chişinăului, este şi un mesaj pe plan regional. Şi, în primul rând, este o recunoaştere a progreselor obţinute. În al doilea rând, este o expresie a interesului preşedintelui Comisiei Europene, a Comisiei Europene, în ansamblu, pentru evoluţiile pozitive din Republica Moldova.

Este o vizită care va însemna încă o dată un semnal de încurajare a acestui proces de reforme. Şi bineînţeles că este o vizită care ne va permite să discutăm câteva subiecte pe care le avem astăzi pe agenda relaţiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, unde rolul Comisiei Europene este unul foarte şi formate important, cum ar fi finalizarea negocierilor pe Acordul de Asociere, cum ar fi finalizarea negocierilor pe partea integrantă a Acordului de Asociere, care este zona de liber schimb, cum ar fi îndeplinirea acestor condiţionalităţi pe planul de vize şi pregătirea rapoartelor de către misiunile de evaluare care vor fi trimise în următoarele luni de către Comisia Europeană. Astfel încât, la un moment dat, Comisia Europeană să poată prezenta un raport ţărilor membre despre faptul că Republica Moldova şi-a îndeplinit toate angajamentele.”

Europa Liberă: În cadrul aranjamentului regional Parteneriatul Estic, Bruxelles-ul, dar şi Moldova a vrut, până la urmă, să obţină acest statut de ţară de succes, poveste de succes, istorie de succes. E un succes?

Iurie Leancă: „Noi suntem un potenţial succes. Până la succes sigur că mai avem încă. Succes va fi atunci, când vom avea instituţii pe deplin funcţionale, când vom avea o economie mult mai dezvoltată. Fiind cel mai important, cetăţeanul din R. Moldova îşi va găsi rostul său şi, în special, pentru copiii lui aici, în Republica Moldova şi nu se va gândi la a-şi găsi o viaţă mult mai decentă şi mult mai confortabilă în afara R. Moldova. Aceasta înseamnă că mai trebuie să muncim, aceasta înseamnă că mai e încă loc pentru bine, astfel încât cetăţeanul să resimtă schimbările, avantajele acestor reforme pe buzunarul propriu, pe un salariu mai bun, pe locuri de muncă mai multe, pe un nivel de sănătate mai bun şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Cum să înţelegem aceste voci care acreditează ideea că Moldova ar putea să ajungă într-o zi poveste de succes, dar pentru că nu ar exista un alt stat cu mai multe performanţe?

Iurie Leancă: „Sigur că este adevărat faptul că totul se cunoaşte în comparaţie. Şi atunci când se face o anumită analiză a mersului lucrurilor în Republica Moldova, dar şi în alte ţări membre ale Parteneriatului Estic, acest element există, de o analiză comparativă. Pe de altă parte, suntem conştienţi că doar pentru o analiză comparativă şi, ca urmare a acestei analize, concluzia că noi suntem net nu superiori, ci diferiţi, în virtutea
Nu e suficient să fim mai buni doar prin comparaţie cu ţările din Parteneriatul Estic

unui alt sistem politic. Şi la noi este o ţară parlamentară, şi la noi este un guvern de coaliţie, diferiţi, ca urmare a faptului că promovăm altfel reformele, în beneficiul cetăţeanului şi aşa mai departe.

Nu e suficient să fim mai buni doar prin comparaţie cu ţările din Parteneriatul Estic. Atunci când Comisia Europeană va lua o decizie pe relaţiile de mai departe şi ne va atribui ceea ce ne dorim cel mai mult: perspectivă clară europeană, noi vom fi comparaţi cu ţările din Balcanii din Vest, cu ţările la vest de noi. În ce măsură am reuşit să creăm un sistem, de exemplu, judecătoresc independent, dar independent nu doar în senul că un judecător sau altul îşi permite luxul să facă ce îi trece prin cap, ci independent în sensul în care nu există influenţă al politicului în procesul de justiţie, dar şi justiţia acţionează doar în spiritul legii. Deci, noi suntem absolut conştienţi de faptul că, doar prin comparaţie pozitivă, ne va plasa în cu totul altă relaţie cu Uniunea Europeană, ne va plasa în cu totul alt context politic, geografic, dar şi în ansamblul geopolitic. ”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar acum acest optimism privind eurointegrarea nu mai e unul exagerat?

Iurie Leancă: „Atitudinea cetăţenilor noştri, a societăţii moldoveneşti, în ansamblu, faţă de eurointegrare, este una foarte complexă, este una polivalentă, care se formează din mai multe elemente. Un element ţine de percepţia rudelor care lucrează în ţările membre ale Uniunii Europene şi care reflectă, în mare parte, criza financiar-economică prin care trec anumite ţări, cum ar fi Italia, unde avem cea mai mare comunitate, cum ar fi Spania, cum ar fi Portugalia. Din păcate, trec nu prin cea mai fericită perioadă a situaţiilor economice şi financiare. Percepţia rudelor noastre care se află acolo cumva se repercutează şi asupra percepţiilor celor care sunt la Chişinău.

Doi: percepţia şi atitudinea faţă de Uniunea Europeană, în ansamblu, iarăşi se formează în baza ştirilor, a noutăţilor care vin de acolo. Există un fundal informaţional puternic. Or, în momentul în care auzi în fiecare zi că acolo e o problemă, că Grecia se confundă cu o criză gravă, Irlanda, bineînţeles, că un anumit efect asupra percepţiilor există.

Trei: criza economică financiară din ţările Uniunii Europene afectează şi comerţul exterior al Republicii Moldova, fiindcă, atunci când scade forţa de cumpărare, atunci când scade cererea pentru anumite produse, vedem un mic regres, cel puţin, pe anumite segmente la capitolul respectiv.

Dar ceea ce este foarte important şi aici rolul şi al mass-mediei, dar şi al politicienilor din Republica Moldova trebuie să fie unul foarte mare, să explicăm că acesta este un fenomen temporar. Ceea ce mi-au spus mai mulţi prieteni din Uniunea Europeană: deocamdată, în pofida acestei crize, nu există nicio ţară care şi-ar fi dorit să iasă din Uniunea Europeană. Ba din contra, forţa de atracţie a Uniunii Europene în continuare este una foarte şi foarte mare. În pofida faptului că parcurge nu cea mai simplă perioadă, oricum rămâne un pol de atracţie foarte puternic, inclusiv pentru noi. Nu-mi imaginez o republică prosperă, stabilă, europeană, Republica Moldova, în afara acestor procese integraţioniste.”

Europa Liberă: În aceşti trei ani de când Alianţa pentru Integrare Europeană e la putere, a venit şi o asistenţă externă destul de consistentă. Fondurile europene au ajuns a fi chiar un colac de salvare pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei. De ce ar fi atât de interesată UE să acorde aceşti bani Republicii Moldova?

Iurie Leancă: „Întrebarea dumneavoastră vine să completeze răspunsul meu anterior despre capacitatea Uniunii Europene de a depăşi problemele curente cu care se confruntă. Deci, în pofida acestor probleme, a acestei crize, asistenţa pentru Republica Moldova creşte semnificativ. Iată pentru anul viitor, comisarul Štefan Füle a spus la Berlin: vom avea o asistenţă de 150 milioane de euro. Deci, dacă până acuma aveam per capita, pe cap de locuitor cam 28 de euro, anul viitor suma va creşte până la 42 de euro pe cap de locuitor.

Doi: nu sunt banii doar pentru consum. Da, o parte din aceşti bani merg pentru deficitul bugetar, dar pentru proiecte foarte concrete, nu pur şi simplu, pentru a consuma, ci pentru a susţine reforma în medicină. Aceasta înseamnă: cu aceşti bani putem construi un spital modern, centre şi aşa mai departe. Merg bani pentru reforma justiţiei. Deci, vin bani şi vin în anumite condiţii.

Nimic nu ni se dă pe degeaba, cum s-ar spune. Şi vine, ca urmare doar a anumitor condiţii care, în ultimă instanţă, sunt în interesul nostru. Dar parţial aceşti bani merg pentru proiect foarte importante care ne permit să ne modernizăm, fiindcă, până la urmă, cel mai important pentru noi acum nu e să primim bani pentru consum curent, ci pentru a investi în viitorul nostru de mâine.”

Europa Liberă: Nimeni dintre demnitarii europeni astăzi nu se mai încumetă să vorbească despre un nou val de extindere a Uniunii Europene. Aflată în vizită la Chişinău, cancelarul german Angela Merkel a vorbit totuşi despre o perspectivă europeană a Republicii Moldova. Acum, pentru că iarăşi se vehiculează mult aceşti termeni, Moldova va obţine regim liberalizat de vize poate către sfârşitul lui 2013, Moldova va depune o cerere pentru a solicita asocierea la Uniunea Europeană, Moldova ar putea obţine Acordul de Liber Schimb. Totuşi va ezita sau va da nişte termene concrete domnul Barroso, aflându-se la Chişinău? E o aşteptare din partea Chişinăului?

Iurie Leancă: „Valentina, în primul rând, aş contesta uşor afirmaţia dumneavoastră, aserţiunea dumneavoastră că niciun înalt funcţionar european nu se încumetă să vorbească despre un nou val de extindere. E suficient să mă refer la discursul comisarului pentru Extindere şi Vecinătate, Štefan Füle, de la Berlin, acum 3 săptămâni; în care a vorbit explicit, cu maximă claritate a punctat faptul că curajul autorităţilor din Republica Moldova de a promova reforme dificile şi aşa mai departe trebuie să fie apreciat pe potrivă de către Uniunea Europeană şi Moldovei să i se ofere o clară perspectivă europeană, în baza articolului 49 al Tratatului de la Lisabona. Ce a vorbit doamna Merkel răspunzând la întrebarea dumneavoastră, întrebarea Europei Libere? La fel a invocat acelaşi drept incontestabil al Republicii Moldova de a avea această perspectivă clară.”

Europa Liberă: Nu se vorbeşte despre un an anume?

Iurie Leancă: „Să mă refer la experienţa mai recentă. La Roma, câteva zile în urmă, am convenit cu ministrul de Externe al Italiei, un text al unui comunicat de presă, unde iarăşi, fără nicio ambiguitate, Italia, una din ţările fondatoare şi cele mai importante ale Uniunii Europene, se pronunţă fără echivoc în favoarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Dacă acum 3 ani, numărul celor vorbeau despre o altfel de perspectivă era relativ modest printre ţările membre ale Uniunii Europene, astăzi (e adevărat că nu există încă un consens şi pentru acest lucru trebuie să lucrăm foarte intens) numărul susţinătorilor acestei idei a crescut foarte şi foarte considerabil.

Şi, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră: când vom finaliza, când vom depune cererea, răspunsul este simplu şi este la suprafaţă: atunci când vom reuşi să obţinem consensul tuturor celor 28 de ţări, începând cu 1 iulie 2013. Ca să obţinem această abordare consensuală a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, în baza propunerii Comisiei Europene, trebuie să continuăm aceste reforme de acasă. Doar o mişcare pe două paliere: reforme cât mai multe acasă, pe toate domeniile, nu doar internele, dar şi justiţia şi Procuratura, şi Serviciul de Informare şi Securitate, şi aşa mai departe.

Aceasta înseamnă că în economie trebuie să continuăm reformele structurale, aceasta înseamnă că trebuie să venim cu mai multe clarităţi pe mai multe legi. Acesta e primul palier: reformele de acasă. Şi al doilea palier: în baza acestor argumente, teme de acasă, să continuăm acest efort şi lobby la Bruxlles, dar şi în toate cele 28 de ţări, să fim siguri că nu există nicio reticenţă.”

Europa Liberă: Acum sunteţi încrezător că finele anului 2013 va aduce Republicii Moldova acest Acord privind liberalizarea regimului de vize, de exemplu?

Iurie Leancă: „Noi ne-am propus nişte obiective legate de summit-ul Parteneriatului Estic, de la Vilnius, noiembrie 2013. Felul cum evoluează lucrurile la noi, de exemplu, pe domeniul Planului de acţiuni pe vize mă face să fiu încrezător că, aşa cum ne-am propus, până la mijlocul anului viitor, vom putea informa Comisia Europeană despre faptul că noi îndeplinim aceste criterii.

Pasul doi va fi Comisia Europeană să prezinte un raport şi să obţinem acordul tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene. E un lucru deloc simplu, deloc uşor, ţinând cont, încă o dată, de anumite reticenţe şi nu pe Moldova. Uitaţi-vă, ştirea recentă despre faptul că cinci miniştri de interne dintr-un şir de ţări ale Uniunii Europene au cerut suspendarea regimului de vize pentru Serbia şi Macedonia. Astfel de demers, de iniţiativă sigur că ne afectează şi pe noi, fiindcă denotă faptul că ţările din regiunea Balcanilor de Vest, regiunea noastră se mai confruntă cu anumite probleme, sistemice, instituţionale. Sigur că aceasta face ca rigorile pe care le prezintă Uniunea Europeană faţă de noi să fie mult mai dure, mai dificile decât cele care au fot prezentate ţărilor din Balcanii din Vest.

Dar noi demult am învăţat lecţia că lumea nu e neapărat foarte dreaptă. Cei care vin mult mai târziu sunt nevoiţi să facă eforturi mult mai mari. Dar, până la urmă, este bineînţeles că în interesul nostru. Oare nu este în interesul cetăţeanului simplu din Republica Moldova să dăm dovadă că putem lupta mult mai eficient cu corupţia? Oare nu este în interesul nostru să reformăm justiţia şi, dacă eşti nevoit să mergi în instanţă, să fii sigur că vei fi judecat după dreptate şi nu dacă dai bani şi aşa mai departe. Oare nu este în interesul nostru ca poliţia să-şi onoreze angajamentele, astfel încât să existe mult mai multă regulă pe drumurile noastre, un sistem mult mai eficient de penalizare a celor care încalcă regulile de circulaţie şi, din cauza aceasta, mor concetăţeni de-ai noştri zilnic şi aşa mai departe.

Acestea sunt exact criteriile pe care ni le prezintă nouă Comisia Europeană. Dar nu doar ne cer să facem ceva, şi ne ajută prin bani, prin expertiză să ajungem la nivelul lor. Aceasta ne dorim cu toţii.”

Europa Liberă: Până la sfârşitul lui 2013, Moldova ar putea să obţină acest regim de vize?

Iurie Leancă: „Obiectivul nostru este, pe de o parte, să parafăm, spre mijlocul anului viitor, acordul de Asociere împreună cu Zona de liber schimb şi Comisia Europeană să poată raporta înaintea summit-ului de la Vilnius că Republica Moldova a îndeplinit aceste criterii. Agenda maximă a noastră este ca în deciziile summit-ului de la Vilnius să fie reflectate aceste progrese, să fie semnate aceste documente şi, cel puţin, să fie conturat în ce perspectivă de timp vom avea regimul fără de vize.”

Europa Liberă: Astăzi în dialogul dintre Chişinău şi Bruxelles despre un termen anume nu se vorbeşte?

Iurie Leancă: „Valentina, nu poate fi un termen anume, atâta timp cât nu au fost aici misiunile de evaluare, cât nu există o înţelegere foarte clară, detaliată nu doar la Bruxelles, dar şi în fiecare ţară membră a Uniunii Europene a nivelului nostru de avansare: ce facem noi pe segmentul transnistrean, ce facem noi pe domeniul reformei Ministerului de Interne, Ministerului de Justiţie, reformei Procuraturii, astfel încât să putem menţine intensitatea informării colegilor noştri din Uniunea Europeană asupra diverselor probleme, fiindcă totul se formează din anumite înţelegeri, din anumite percepţii asupra realităţilor care există la noi.

Deseori şi eu m-am confruntat cu multe situaţii de acest gen, când colegii noştri, care poate nu se ocupă de zona noastră în mod special, dar au auzit, de exemplu, că există un conflict secesionist şi, ca urmare a acestui conflict, Republica Moldova, autorităţile centrale nu controlează un anumit segment. Şi imediat concluzia pe care o trag ei, din cauza aceasta, bineînţeles e că există o gaură neagră prin care penetrează fluxurile migraţionale din Est spre Vest şi aşa mai departe. Or, după discuţii, explicaţii, argumente, iarăşi am observat personal cum se schimbă atitudinea, percepţia. Încă o dată: avem nevoie de cât mai multe progrese aici, la noi acasă şi de o comunicare poate şi mai eficientă în toate capitalele.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, obţinerea regimului liberalizat de vize este şi o promisiune electorală pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru electorat?

Iurie Leancă: „Valentina, Slavă Domnului, până la alegerile următoare parlamentare avem timp suficient, ceea ce înseamnă că trebuie să ne gândim mai puţin la efectele electorale şi mai mult la interesele cetăţenilor. Sigur că aceasta a fost o promisiune şi un angajament la alegerile precedente. Atunci am avut dezbateri, chiar şi cu colegii din coaliţie, unii ne numeau pe noi populişti, arătându-se eurosceptici şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Şi azi au devenit foarte eurooptimişti.

Iurie Leancă: „Mă bucură această metamorfoză, o salut. Dar îmi doresc, dincolo de schimbarea de atitudine, împreună să ne conjugăm eforturile, fiindcă, pe de o parte, colegii din Parlament doresc un rol mult mai plenar, mult mai mare şi în mod special mai vizibil al instituţiilor în procesele de integrare europeană. Pe de altă parte, constat, iarăşi din discuţia cu colegii mei din diverse ministere, că există un şir de proiecte de legi care trenează, din păcate, în diverse comisii unde avem nevoie bineînţeles de o atitudine mult mai pro-activă.”
XS
SM
MD
LG