Linkuri accesibilitate

„Departe de Moldova” sau despre lumea jazz-ului de inspirație moldoveană


O suită de jazz, în trei părți, purtînd numele melodiilor originale din Moldova: „Hora persană”, „Oamini buni” și „Datină”.


Este rar, chiar foarte rar, ca numele Moldova să apară pe coperta unui disc compact occidental. Și totuși, se întîmplă, cum este cazul unui disc de jazz, realizat sub eticheta companiei germane Morganland și care se intitulează „Far from Moldova”/„Departe de Moldova”. Mai mult despre CD, piesa muzicală ce îi dă titlul și interpreții săi, în agenda culturală a lui Victor Eskenasy.

In anul 2007, la Cracovia, în Polonia, sub președinția lui Alan Bern, absolvent și doctor în muzică al Universității din Cincinnati, pianist și expert în muzică klezmer, director de program în cadrul unui laborator muzical de la Weimar, era inaugurat un proiectul de „Dialog intercultural: muzică roma și idiș, cultură, societate și identitate” intitulat „The Other Europeans” („Ceilalți Europeni”). In cadrul proiectului, ce avea în program simpozioane științifice, concerte, filme documentare, au fost constituite două orchestre speciale, un octet klezmer și un sextet roma, cu muzicieni entuziaști reuniți din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Bulgaria și... Moldova.

Istoria face ca unul din moldoveni, clarinetistul Adrian Răceanu să fi reprezentat oficial... Franța, unde s-a stabilit după 1999 și a absolvit Conservatorul național de la Boulogne-Bilancourt. Violonistul sextetului a fost Marin Bunea, născut la Dondușeni, absolvent al Conservatorului din
Trompetistul Adrian Stîngă
Trompetistul Adrian Stîngă
Chișinău, în 1997, în clasa profesorului Valeriu Hâncu. Cel de-al treilea moldovean, membru al sextetului, a fost trompetistul Adam Stîngă, născut la Zîrnești, Cahul, absolvent în 1985 al Institutului de Artă „Gavril Musicescu” din Chișinău.

In deliberările muzicienilor reuniți la Cracovia pentru a pune în practică proiectul intercultural european au fost cîntate zeci de melodii pentru a se alcătui de comun acord repertoriul de concert al celor două formații.

Omologul lui Adrian Stîngă, în octetul de muzică klezmer era trompetistul Paul Brody și el o figură de mare talent, născut la San Francisco, în Statele Unite, unde a studiat trompeta și compoziția la Universitatea din Boston și la New England Conservatory. Brody, care s-a stabilit ulterior în Germania, are propria sa formație, denumită Paul Brody's Sadawi și este
Formația lui Paul Brody în concert
Formația lui Paul Brody în concert
autorul și interpretul a numeroase piese etno, kleymer și de jazz, înregistrate pe mai multe CD-uri, colaborator al postului de radio WDR de la Koln și un cunoscut participant la numeroase festivaluri de jazz și muzică etno.

El este, în fapt, autorul Suitei de jazz „Far from Moldova”/„Departe de Moldova” de pe discul pe care vi-l semnalez, înregistrat la Berlin în 2010. Brody, povestește în livretul CD-ului, că suita este fructul întîlnirii sale cu trompetistul moldovean Adam Stîngă și că după întîlnirea de la Cracovia, i-au rămas în minte o serie de melodii tradiționale prezentate acolo de Stîngă și care nu au fost în cele din urmă selecționate pentru a figura în programul concertelor formațiilor „Ceilalți Europeni”.

Cumva obsedat de ele, Paul Brody a compus ulterior o suită de jazz, în trei părți, purtînd numele melodiilor originale din Moldova: „Hora persană”, „Oamini buni” și „Datină”, o suită pe care a decis să o interpreteze și să o înregistreze cap de disc cu formația lui, Sadawi.

La Berlin, după o sesiune cu aranjamentul jazz al melodiilor tradiționale, în
Clarinetistul Christian Dawid
Clarinetistul Christian Dawid
compania muzicienilor săi, Paul Brody a exclamat în fața clarinestistului Christian Dawid și el român: sînt... „Departe de Moldova”. Și din această exclamație-constatare s-a născut titlul Suitei și cel al discului compact interpretat de sextetul Paul Brody's Sadawi.

Inutil de povestit mai mult, muzica trebuie ascultată: „Departe de Moldova”, deci...

Previous Next

XS
SM
MD
LG