Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu și Victor Ponta au căzut de acord pentru prima dată


România ar putea să-și exercite dreptul de veto la Consiliul European care va avea loc săptămîna viitoare.


Relatiile dintre premierul si presedintele României par sa se normalizeze in aceste zile, pentru prima data dupa criza politica de asta vara, cind coalitia guvernamentala formata din socialisti si liberali a incercat sa-l demita pe Traian Basescu.

La intilnirea din aceasta dupa amiaza de la Palatul Cotroceni, resedinta presedintiei romane, dintre premierul socialist Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, cei doi au cazut de acord asupra pozitiei pe care trebuie sa o aiba Romania la reuniunea sefilor de stat si de guvern din statele memebre ale Uniunii Europene, care va avea loc intre 22 si 23 noiembrie, deci saptamina viitoare.

Victor Ponta a incercat sa-l convinga pe Traian Basescu sa-l lase pe el sa mearga la Bruxelles, fiindca temele de discutie aflate pe agenda summit-ului sint preponderant economice. Presedintele a luat in considerare aceasta cerere, dar in cele din urma s-a hotarit sa mearga el, fiindca are mai multa „experienta”, dupa cum a explicat premierul roman.

Traian Basescu este unul dintre cei mai vechi membri ai Consiliului European si cunoaste bine nu doar procedurile, ci si pirghiile pe care trebuie sa apese pentru a obtine cit mai mult din ceea ce-si propune.

Premierul a precizat dupa tratativele purtate cu presedintele că România ar putea sa-si exercite dreptul de veto la Consiliul European care va avea loc saptamina viitoare, fiindca Bucurestiul este nemultumit de propunerile privind taierile bugetare propuse de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Asadar România are doua obiective la summit-ul european de saptamina viitoare: vrea sa mentina media subventiilor europene pentru agricultura, in asa fel incit sa poata profita si agricultorii autohtoni de acest ajutor si in al doilea rind cresterea sumei care a fost alocata in bugetul comunitar din perioada 2007-2013 pentru regiunile sarace, definite ca fonduri de coeziune.

De altfel in Romania se afla cea mai saraca zona din Uniunea Europeana, asa numita Regiune de Nord-Est formata din judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. In propunerea lui Rompuy, fondurile de coeziune vor fi reduse cu 29,5 mld. euro (de la peste 300 mld. euro, în total), iar fondurile pentru agricultura cu 25 mld. euro.

In plus, schita bugetara facuta de presedintele Consiliului European mai prevede ca tarile care au o rata de absorbtie de sub 60% in exercitiul bugetar financiar actual, adica cel prevazut pentru perioada 2007-2013, vor fi penalizate, dindu-li-se bani mai putini decit celorlalti. Mai exact fondurile lor nu pot depasi procentul de 15 la suta din alocarile actualului buget al UE.

România va intra in esalonul celor penalizati, fiindca are o rata de absorbtie de sub 10 procente. Pe de alta parte platile directe la hectar vor fi de asemenea reduse in conditile in care fermierii din noile state membre vor primi aceeasi subventie la hectar ca aceia din vest doar in 2020 si nu din 2014, asa cum se prevazuse la votarea bugetului multianual al UE pe 2007-2013.

România se opune acestor reduceri bugetare, mai cu seama ca deocamdata Bucurestiul nu a profitat aproape de loc de ajutorul financiar al Bruxelles-ului, agricultorii n-au apucat sa se bucure de resursele externe, iar fondurile de coeziune sint extrem de necesare pentru o tara in care salariul minim pe economie este de 70 de euro/ lunar fata de 600 in Grecia, ca sa folosim exemplul unei tari care desi a stiut sa foloseasca din plin resursele europeane, totusi se afla in colaps.

Politigraf

XS
SM
MD
LG