Linkuri accesibilitate

Sport, politică, moralitate, modestie...


Jocurile Olimpice de la Londra 2012 - Cristina Iovu
Jocurile Olimpice de la Londra 2012 - Cristina Iovu

Nicolae Juravschi: „Nu este nici o lege că nu ai dreptul, fiind lider al unui organ obştesc, să fii în Parlament”.


Deputatul liberal-democrat Nicolae Juravschi a fost reales ieri președintele Comitetului Național Olimpic. La ședința de alegere a președintelui, care a durat șapte ore și la care a fost prezent premierul Vlad Filat, unii participanți s-au întrebat cu voce tare dacă e legal sau etic ca deputatul Juravschi să ocupe în continuare o funcție de conducere în sport. Despre aceste obiecții a stat de vorbă cu proaspătul președinte olimpic reales Liliana Barbăroșie.

Nicolae Juravschi: „Nu este nici o lege că nu ai dreptul, fiind lider al unui organ obştesc, să fii în Parlament. Eu sunt membru simpatizant al PLDM, asta e una. A doua – colegii mei acum au pus aşa problema, dar când era vorba dacă se implică Juravschi ca liderul sportului în politică sau nu, colegii toţi au ştiut, atunci doar s-a vorbit la adunarea generală, s-a vorbit la Comitetul executiv şi toţi au spus atunci: da, Nicolae, trebuie să ne sculăm din genunchi, pentru că e dezastru în sport, trebuie să avem reprezentanţii noştri în organele superioare în stat, ca să încercăm să promovăm.

Îmi pare rău că mass-media o foloseşte în defavoarea sportului. Nu e încălcare. Şi chiar dacă nu e mare democraţie în Belarusia, dar nu poate un preşedinte de stat, acelaşi Lukaşenko, să încalce Carta Sportivă. Acelaşi Aliev, care este un om stimat şi care mai mult de 20 de ani este preşedintele Comitetului Naţional Olimpic. Chiar credeţi că dacă era interzis, omul acela nu ceda şi nu pleca din funcţia de preşedinte al Comitetului?”

Europa Liberă: Dle Juravschi, da de ce nu aţi rămâne fidel sportului şi nu aţi face mult pentru sport din poziţia dvs. de parlamentar, fără să fiţi preşedinte al Comitetului? De ce?

Nicolae Juravschi:
„Dar pe cine vedeţi în fruntea Comitetului atunci?

Europa Liberă: Nu ştiu, dar mă gândesc că poate participau mai mulţi dacă nu eraţi dvs. acolo şi dacă nu se gândeau că nu au şanse.

Nicolae Juravschi:
„Păi, alţii nu merită, nu au merite ca să fie.

Europa Liberă: Chiar nu-i în sport nici un om care să merite?

Nicolae Juravschi:
„Poate şi sunt, dar nu am văzut să vrea, să insiste. Cine vreţi să fie? Ion Ciobanu? Care la Minister este? În timp de doi ani cu ce iniţiative a venit? Când trebuia în fiecare săptămână să vine cu vreo una. Tudor Casapu este un campion olimpic, este un băiat bun, dar îmi pare rău că a mers pe mâna cuiva. Dacă aţi fi venit, aţi fi observat ce program are, ce gândire. Asta nici mie nu-mi face faţă.”

Europa Liberă: Pot să admit că nu vă este concurent, dar zic, poate participau alţii dacă nu eraţi dvs. în concurs. S-au gândit că nu au şanse. Chiar premierul Filat a venit să vă apere.

Nicolae Juravschi:
„Asta ce înseamnă? Că sunt puternic. Pentru că campania pe care aţi făcut-o toţi, s-a văzut obligat. Pentru că eu sunt o persoană care am făcut ceva pentru sport.”

Europa Liberă: Nu am făcut nici o campanie.

Nicolae Juravschi:
„Nu dumneata. Alţii. Şi Publika, şi Moldova 1, toţi.”

Europa Liberă: Vreţi sau nu, este un punct vulnerabil la mijloc: o problemă morală? Vă puteţi imagina aşa ceva într-o ţară civilizată?

Nicolae Juravschi:
„Dar nu e adevărat.”

Europa Liberă: Dar eu acum cu cine vorbesc: cu un membru al PLDM sau cu preşedintele CNO?

Nicolae Juravschi:
„Nu sunt membru, sunt susţinător.”

Europa Liberă: Dar sunteţi de acord că a ajuns criteriul partajării politice a funcţiilor şi în sport?

Nicolae Juravschi:
„Nu. Eu mă mândresc că sunt în această echipă.”

Europa Liberă: Aveţi tot dreptul…

Nicolae Juravschi:
„Am spus-o şi mai repet că liderul şi unicul om care poate să aducă ţara noastră în familia europeană este anume Vlad Filat şi face mult pentru asta.”

Europa Liberă: Şi dvs. sunteţi singurul care puteţi face ceva pentru sport?

Nicolae Juravschi:
„Nu aş zice că sunt singurul. Dar la ora actuală dacă sunt oameni care vor să vină în barca mea să facem ceva pentru sport, e deschis. Dar nu prin metode de acestea, calomnii şi murdării de cel mai jos nivel. Voi trebuie să fiţi primii care să condamnaţi aşa ceva.”

Europa Liberă: Să vă spun ce am să condamn. Am să condamn atunci când un proiect pentru sport, cu un efect pus la îndoială din start o să ia bani pentru că domnul deputat Juravschi, care e membru al celei mai mari fracţiuni a Alianţei, a făcut lobby pe acest proiect şi a obţinut banii…

Nicolae Juravschi:
„Păi, da puţin lucru am făcut acum că am scos 20 de mln. de la Academia de Ştiinţe pentru Palatul Sporturilor ? Nu e lăudabil sau nu e bine acest lucru? Voi nu aţi preluat lucrurile aşa cum sunt ele. E o problemă pentru Tudor Casapu. El nu a avut dreptul să candideze. Că el a fost depistat la dopaj. Nu există precedent în lume ca un campion olimpic depistat la dopaj să pretindă la forumul principal. Voi asta nu vedeţi. Asta e baza.”

Europa Liberă: Eu v-am spus care este argumentul meu – că poate participau şi alţii…

Nicolae Juravschi:
„Păi, duceţi-vă şi lucraţi cu ei să participe.”
XS
SM
MD
LG