Linkuri accesibilitate

Asediu mediatic asupra Academiei de Științe


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Academia este atacată din motive care nu au nici o legătură cu obiectivele academice”.


După ce s-a anunțat cã la anul Academia de Științe va primi cu 50 de milioane de lei mai puțin de la stat, mediile intelectuale de la Chișinãu s-au dezbinat. Unii spun cã reducerea e cel puțin parțial justificatã, pentru cã banii au fost cheltuiți în trecut în mod dubios, iar alții cred cã este vorba de un atac gratuit, cu urmãri grave pentru țarã, la adresa lumii academice. Este și părerea exprimatã într-o discuție cu Diana Răileanu de Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat și Drept din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.

Gheorghe Cojocaru: „Pe fondul tăierilor bugetare drastice pentru anul 2013, Academia de Ştiințe a Moldovei în aceste zile este supusă unui asediu mediatic fără precedent. S-ar părea că odată diminuat bugetul acestui for ştiinţific suprem, pasiunile să se potolească: resursele financiare au fost direcţionate spre alte priorităţi ale actualei guvernări, altele decât ştiinţa şi educaţia academică”.

Europa Liberă: De ce, totuşi, continuă atacurile asupra Academiei de Ştiinţe?

Gheorghe Cojocaru:
„Prin statutul său, Academia de Ştiinţe este o instituţie care are misiunea de a veghea la descoperirea, afirmarea şi promovarea adevărului ştiințific, a valorilor naționale perene și a umanismului într-o largă accepție europeană. Până astăzi, Academia de Științe are o istorie în spate, are realizări impresionante și merite incontestabile în fața societății. Astăzi Academia este atacată din motive care nu au nici o legătură cu obiectivele academice.

Se urmărește acreditarea ideii precum că mediul științific de la Academie ar fi sub nivelul mediului universitar, că performanțele sale ar fi inadecvate volumului de finanțare, că această instituție ar servi propriile interese și mai puțin societății. Aceste acuzații pot fi respinse pe bază de dovezi și rezultate sau se pot găsi soluții pentru remedierea situației acolo unde este cazul”.

Europa Liberă: Despre ce soluții ar putea fi vorba?

Gheorghe Cojocaru:
„De exemplu, poate că ar fi necesară o anumită descongestionare a Academiei de Științe. Nu este un secret faptul că în subordinea Academiei se află o serie de instituții subordonate, în paralel, diverselor ministere sau departamente. Or, de pe urma acestei duble subordonări nu câștigă nimeni, doar se aprofundează abordările de natură birocratică.

Problema Academiei, însă, trebuie abordată principial: are nevoie sau nu societatea și actuala guvernare de un asemenea for științific? Dacă are nevoie, atunci ar trebui de examinat modelul de Academie optim care poate fi susținut financiar de la bugetul statului, care să fie încurajat să performeze și să facă față provocărilor științei moderne internaționale”.

Europa Liberă: Dar, dacă cei de la guvernare, pur și simplu, nu au nevoie de Academia de Științe?

Gheorghe Cojocaru:
„În acest caz, ar trebui să asume public o asemenea eventuală poziție și să spună cum intenționează să procedeze în viitorul apropiat cu Academia de Științe și cu corpul cercetătorilor care au mai rămas în instituțiile academice.

Reducerile bugetare care se operează din contul finanțării Academiei, tot mai mari din an în an, exercită, în fond, același efect de măcinare, treptată, a acestei instituții, condamnând-o la o „moarte” lentă, mai puțin vizibilă societății. Dacă actuala guvernare vrea să intre în istorie ca groparul Academiei de Științe a Moldovei, ar trebui să-și asume întreaga responsabilitate și să culeagă și consecințele unei asemenea inițiative dezonorabile”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG