Linkuri accesibilitate

Se află sau nu Nicolae Juravschi în incompatibilitate?


Între Parlament şi Comitetul Naţional Olimpic


Singura restricţie pe care o impune statutul Comitetului Naţional Olimpic (CNO) pentru pretendenţii la funcţia de preşedinte este neapartenenţa la o formaţiune politică. Nicolae Juravschi, care a exercitat pe durata a două mandate funcţia de preşedinte al CNO, consideră că această clauză nu îl vizează, întrucît este doar simpatizant al unei formaţiuni politice şi nu are carnet de membru. Juravschi, care este deputat din partea PLDM, nu împărtăşeşte opinia unor colegi care reclamă o incompatibilitate crasă. El spune că nu îşi ridică salariul de deputat, iar funcţia de membru al Parlamentului îi oferă posibilitatea să promoveze iniţiativele şi reformele din domeniul sportului:

„Aflarea mea în parlament aduce foloase. Eu mă strădui să promovez întrebările sportului. Uitaţi-vă la ultimele acţiuni, chiar credeţi că dacă nu convingeam şi guvernul şi Comisia parlamentară se făceau aceste lucruri? Şi milioanele care sunt pentru baza materială, şi pregătirea în ultimii doi ani cu câte 10 milioane pentru echipa olimpică. Şi banii care sunt în premieră 20 de ani nu s-au primit.”

Preşedintele de onoare şi primul preşedinte al CNO Efim Josanu a evitat să spună dacă este vorba sau nu de un conflict de interese şi de o incompatibilitate faptul că la președinția CNO a fost reales Nicolae Juravschi. Efim Josanu a lăsat să se înţeleagă că decizia acestuia de a candida este una asumată inclusiv din punct de vedere etic:

„Statutul este statut. Dar dacă se face o mişcare aceasta este decizia domnului Juravschi. Dar daca se face orişice mişcare în favoare mişcării olimpice atunci lucrurile nu încurcă. Acesta este poate şi un tribut plătit acestei mişcări. Eu ştiu că în perioada respectivă s-au făcut foarte multe lucruri. Norocul acestei perioade este că primul ministru este un om pasionat al sportului şi a contribuit enorm.”

Pe de altă parte, ministrul Tineretului şi Sportului Ion Cebanu constată pe un ton categoric că membrii de partid sau deputaţii nu au dreptul să candideze la funcţia de preşedinte a CNO. O opinie similară o împărtăşeşte şi juristul pentru drepturile omului Vitalie Nagacevschi:

„O persoană care este un membru de partid sau care este un politician activ nu poate să candideze la funcţia de preşedinte a CNO. Dar sancţionat dumnealui nu poate fi în nici un fel, decât prin nealegerea lui în calitate de preşedinte a CNO.”

Cel de-al doilea candidat la şefia CNO, care a acumulat de două ori mai puţine voturi, halterofilul Tudor Casapu, spune că Nicolae Juravschi nu avea dreptul să candideze şi pentru că a exercitat deja această funcţie pe durata a două mandate consecutive:

„O să apelăm la Comitetul Internaţional Olimpic, vom da în judecată până vom ajunge la CEDO.”

Nicolae Juravschi a declarat pentru Europa Liberă că în scurt timp va fi creat un comitet care va modifica actualul statut al CNO. El a lăsat să se înţeleagă că din viitorul statut ar putea fi exclusă prevederea că la preşedinţia Comitetului nu poate candida o persoană afiliată politic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG