Linkuri accesibilitate

România şi R.Moldova pe drumul cel bun în prevenirea torturii


Latif Huseynov
Latif Huseynov

Despre noul raport al Comitetului european pentru prevenirea torturii, cu şeful acestuia, Lətif Hüseynov.

In raportul sau anual, Comitetul pentru prevenirea Torturii si Tratamentelor Inumane (CTP), corp de experti al Consiliului Europei, preseaza cele 47 de state membre sa ratifice conventia ONU care se refera la preventia torturii si tratamentelor inumane si, in acord cu aceasta, sa puna pe picioare organisme nationale capabile sa monotorizeze institutiile de aplicare a legii si penitenticarele.

Moldova se afla printre cele 31 de state membre care au ratificat documentul in discutie si, potrivit directorului Lətif Hüseynov, se afla pe drumul cel bun in constituirea unui corp de monitorizare care sa intervina eficient si rapid. Despre situatia din Moldova si din tara vecina, Romania, in interviul acordat de Lətif Hüseynov corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Badilita.

Europa Libera: Dle presedinte care sunt tendintele fata de anul trecut in privinta modului in care guvernele europene - si nu numai - respecta Conventia privind Preventia Torturii?

Lətif Hüseynov: Desigur exista o serie de tendinte care sunt subliniate in raportul nostru general si acestea se refera la faptul ca CPT a acordat o atentie speciala vizitelor ad-hoc si nu celor anuntate dinainte, care de obicei le permit autoritatilor sa se pregateasca. In anul care a trecut am facut mai multe vizite inopinate pentru a vedea exact cum este situatia reala in inchisori si in centre de privare de libertate situate in sedii de politie. Apoi, pentru prima data CPT a realizat o monitorizare a asa numitelor „return flights”, care se refera la returnarea imigrantilor ilegali in tarile de origine. Am monitorizat de pilda deportarea pe calea aerului din Marea Britanie in tara de origine a unui lot de imigranti din Sri-Lanka. Insa este o chestiune care priveste toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei si incepand de anul trecut monitorizam astfel de deportari in toate statele membre.

Europa Libera: Referitor la Romania, stiu ca va preocupa in mod special doua chestiuni: conditiile din penitenciare si tratamentul bolnavilor internati in spitalele de psihiatrie.

Lətif Hüseynov: Ultima noastra vizita in Romania a avut loc in 2010, asta dupa ce in 2009 am facut o vizita ad-hoc la anumite spitale de psihiatrie. Am notat in 2010 o serie de imbunatatiri fata de constatarile noastre din 2009: s-au introdus terapii alternative, terapii ocupationale, pacientilor nu li se mai aplicau masuri fizice de tratament, asa cum am aflat la ultima noastra vizita. In plus, cladirile au fost renovate, astfel ca sederea in aceste locasuri a devenit mai suportabila. Insa in timpul acestei descinderi am vizitat si centre de detentie temporara si penitentiare. Detinutii s-au plans ca in timpul anchetei dar si al detentiei temporare au fost batuti. Am aflat aceste lucruri discutatnd in mod privat cu mai multi detinuti. Autoritatile romanesti au afirmat in raspunsul la raportul nostru ca vor lua masuri pentru ca aceste cazuri sa fie limitate.

Europa Libera: Recent am relatat despre o condamnare a Moldovei la CEDO pe marginea unui caz de rele tratamente in detentia temporara. Ce ne spune raportul CPT despre Moldova?

Lətif Hüseynov: Ultima noastra vizita in Moldova s-a produs in 2011, iar in 2010 am intreprins o vizita ad-hoc cu scopul de a vedea la fata locului o serie de penitenciare si centre politienesti din Transnistria. Dupa cum se stie autoritatile din Transnistria nu ne-au permis accesul in aceste institutii. Am dorit atunci sa examinam conditiile de detentie in penitenciare. Repet, delegatia noastra a fost nevoita sa isi intrerupa misiunea pentru ca nu i s-a permis sa vorbeasca in particular cu detinutii, asa cum prevede Conventia anti-tortura. Autoritatile de la Chisinau, in schimb, au dat dovata de profesionalism si au publicat concluziile acestui raport pe site-ul Ministerului justitiei. Iar acesta, o spun cu toata raspunderea, este un exemplu de buna practica.

Raportul nostru cuprinde si cateva date referitoare la anchetarea plangerilor de violente in aprilie 2009. Fata de situatia din 2009, in 2011 am notat o serie de imbunatatiri cu privire la felul in care politistii ii trateaza pe detinuti. Cel putin aceasta a reiesit din discutiile noatre cu o serie de persoane inchise in astfel de stabilimente. Recomandam insa ca autoritatile sa continue sa implementeze masuri anti-tortura.
XS
SM
MD
LG