Linkuri accesibilitate

PCRM vrea alegeri ca-n America


Protest în apărarea Constituţiei, Chişinău, februarie 2012
Protest în apărarea Constituţiei, Chişinău, februarie 2012

Comuniştii propun modificarea Constituţiei şi alegerea prin votul popular a unor funcţionari, inclusiv a oamenilor legii.

Partidul comuniştilor se pronunţă pentru alegerea, şi nu numirea în funcţie, a unei serii întregi de funcţionari în instituţiile de stat şi cele de drept, pe care spun că alianţă de guvernare le-a politizat definitiv în anii în care guvernează. Potrivit propunerilor formulate la o conferinţă organizată ieri de acest partid la Chişinău, ar trebui să fie aleşi de popor atât membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Curţii de Conturi sau ai Comisiei Electorale Centrale, cât şi procurorii, judecătorii sau poliţiştii de sector. Liliana Barbăroşie a cules reacţiile la aceste iniţiative.

Opoziţia comunistă recunoaşte că s-a inspirat din modelul american atunci când a propus ca toate aceste funcţii să fie expuse votului popular. După comunişti, în cazul alegerii membrilor CCA sau CEC-ului va fi suficientă amendarea unor legi organice, iar în cazul procurorilor sau judecătorilor - va fi necesară amendarea constituţiei şi ei ar fi gata să se aşeze la masa de tratative cu alianţa de guvernare pentru a discuta despre amendamentele ce s-ar cere.

PCRM şi-au expus aceste viziuni în cadrul unei conferinţe organizate la Chişinău sub genericul „Republica Moldova-stat capturat”, iar comunistul Artur Reşetnicov a explicat Europei Libere de ce ar fi necesare aceste modificări tocmai acum:

„Moldova acum se bazează nu pe constituţie sau legi, ci pe acordul secret între componentele alianţei. Şi dacă noi vom fi pesimişti şi vom lăsa mâinile în jos să ne guverneze oligarhii şi criminalii, atunci noi trebuie să părăsim acest teritoriu. Dar noi suntem în stare să aranjăm funcţionarea tuturor instituţiilor în stat.”

Cunoscuţi pentru fervoarea cu care acuză majoritarii că şi-ar fi supus politic toate aceste instituţii, comuniştii spun că votul popular ar fi acum singura soluţie. L-am întrebat pe preşedintele comisiei juridice din parlament, liberalul Victor Popa, dacă există loc de discuţii între opoziţie şi majoritate pe acest subiect:

„Nu, pentru că ceea ce propun ei nu este o îmbunătăţire, ci o înrăutăţire a constituţiei. Pentru că este demonstrat că în rezultatul scrutinelor electorale nu se aleg cei mai buni. Pentru că într-o ţară unde nu există astfel de tradiţii şi unde există corupţie, vă daţi seama câte interese vor fi şi la economia tenebră, şi mafia, şi altele ca să promoveze în funcţii oameni loiali. În America este o altă cultură. Accentul trebuie pus pe altceva – organizarea concursurilor, în rezultatul cărora să fie aleşi cei mai buni. Ei au o idee fix – depolitizarea – şi o flutură peste tot ca să-şi mai trezească electoratul, să le arate că există.”

Şi analistul Vitalie Catană, expert în drept constituţional, este de acord că prin aceste propuneri opoziţia comunistă încearcă să-şi oprească declinul de popularitate. Rating-ul acestui partid este încă ridicat în sondaje, dar în continuă descreştere. Vitalie Catană:

„Nici în America nu toate funcţiile sunt alese în mod direct. Sunt foarte multe categorii de judecători şi procurori numiţi, nu ales. Eu am impresia că e o propunere lansată în lipsă de discernământ. De parcă se adună în fiecare zi şi se gândesc ce să mai propună să producă tulburare mediatică. Eu cred că dacă am încerca să organizăm alegeri pentru toate aceste funcţii, cetăţenii nu ar mai avea zile de muncă, doar alegeri. Dacă s-ar pune aşa problema, eu cred că foarte repede aceste funcţii s-ar politiza şi monetiza. Alegere directă nu înseamnă că se exclude implicarea în scheme de corupţie etc. ”

De ochiul vigilent al analiştilor nu a scăpat nici faptul că propunerile nu ar fi o noutate, astfel de iniţiative figurând anterior, în timpul guvernării comuniste, în programele electorale ale unui partid de stânga fără reprezentare parlamentară. Indiferenţa cu care le-a tratat atunci ar demonstra, potrivit experţilor, că nici acum PCRM nu ar intenţiona la modul serios să le promoveze, iar această schimbare principială a formei de accedere în funcţiile de procurori, judecători sau comisari ar urmări strict obiective electorale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG