Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: R. Moldova nu poate exista ca stat fără umbrela NATO


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Un interviu cu liderul liberalilor moldoveni, prezent la Praga la sesiunea AP NATO.

Partidul Liberal este singurul partid al alianței de guvernare care se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la NATO. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu care a participat luni la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord Atlantice la Praga ne-a declarat într-un interviu că nici măcar pentru PL acesta nu este un obiectiv imediat. PL nu are de gând să propună renunțarea la neutralitate acum, când alianța de guvernare se cântărește cum să îmbunătățească, înainte de următoarele alegeri, Constituția. Dar Republica Moldova va trebui să ia o asemenea decizie în viitor, spune Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu: Mai devreme sau mai târziu acest subiect va deveni actual pentru Republica Moldova pentru că, după părerea mea, Republica Moldova nu poate exista ca stat fără o umbrelă cum este NATO. NATO este o organizație care susține promovarea valorilor democratice, îi ajută pe cei care își doresc libertate și securitate după ce au obținut libertatea. Toți cei care au aderat la UE în ultima perioadă, după perestroika lui Gorbaciov ca să tragem linia să știe lumea că de aici s-a pornit lupta pentru democrație, toate aceste țări au trecut prin NATO și apoi UE. Când va veni ziua să ne accepte pe noi în Uniunea Europeană, nu știm care vor fi atunci condițiile Europei. Astăzi avem alte condiții, reforme, lupta împotriva corupției…

Europa Liberă: Apropo de aceasta. Președintele georgian Saakașvili a spus acum la Adunarea parlamentară NATO că Georgia a înregistrat mai multe succese, din cea mai coruptă țară europeană a devenit cea mai puțin coruptă, mediul de afaceri este bun… În ciuda acestor realizări, Mișcarea Națională Unită a președintelui Saakașvili a pierdut alegerile parlamentare la 1 octombrie. După cum spun rivalii săi din Visul Georgian al lui Bidzina Ivanișvili, Saakașvili a pierdut pentru că a eliminat corupția la nivelul omului de rând dar guvernul a rămas profund corupt. Vedeți în aceasta vreo lecție pentru alianța de guvernare de la Chișinău?

Mihai Ghimpu: În Georgia s-a întâmplat următorul lucru: o bună parte din cei care au fost la putere, care erau compromiși și corupți au fost înlăturați. Și s-au unit toți împotriva lui Saakașvili. Nu s-a unit doar opoziția, dar și toți corupții care foloseau această pârghie pentru a-și rezolva problemele. Acest lucru se întâmplă în fiecare stat când vii să faci ordine. Tocmai asta mă întristează și mă pune la modul serios pe gânduri și pe mine și cred că același lucru se întâmplă și cu colegii mei. Dacă peste doi ani de zile se schimbă puterea și vine la noi o putere de stânga pro-rusă, înseamnă că degeaba am depus efortul acesta împreună cu cetățenii care au votat în 2009 și 2010 pentru schimbare.

Europa Liberă: Ați spus că aderarea la NATO va deveni un subiect major de discuție în Republica Moldova. Când se va întâmpla acest lucru, până la următoarele alegeri?

Mihai Ghimpu: Nu, nu am avut în vedere că va fi acum, în, 4, 5 sau 10 ani. Am avut în vedere că acest subiect încă rămâne a fi discutat la modul serios în societatea noastră.

Europa Liberă: În relația NATO și Rusia principalul punct nevralgic este acum scutul antirachetă dezvoltat de NATO și Statele Unite în Europa. Credeți că existența acestui scut este în interesul Republicii Moldova sau nu?

Mihai Ghimpu: Sigur că da. Să analizăm ultimele cuvinte ale unui oficial rus, Dmitri Rogozin că Federația Rusă nu are ca scop păstrarea integrității Republicii Moldova. În situația respectivă trebuie să căutăm pe altcineva să ne ajute să ne apărăm suveranitatea și securitatea. Țările unde s-a instalat acest scut antirachetă sunt cele care au suferit în urma ocupației fie a Rusiei Țariste, fie a Rusiei Sovietice. României i s-a împărțit teritoriul, iar astăzi românii trăiesc în trei state, în România, Republica Moldova și Ucraina. Polonia – a suferit în urma ocupației. De aceea și Polonia a acceptat scutul antirachetă pentru a-și asigura securitatea.

Europa Liberă: Dar NATO tocmai asupra acestui aspect insistă că nu are nici o legătură scutul cu Rusia. Scutul este construit pentru cu totul altceva. Nu-i împotriva Rusiei scutul.

Mihai Ghimpu: Am avut în vedere că, psihologic, scutul era important pentru statele care au acceptat amplasarea. Dar cred că Rusia speculează această chestiune pentru a-și apăra politica față de Georgia, față Republica Moldova.

Europa Liberă: Dmitri Rogozin pe care l-ați amintit a spus că Rusia așteaptă din Partea Statelor Unite acum, după realegerea președintelui Barack Obama, mai multă flexibilitate. Dumneavoastră ce așteptări aveți? Această flexibilitate mai multă dacă va exista, din partea președintelui Barack Obama va aduce beneficii sau prejudicii Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: Eu aștept ca, în primul rând, Federația Rusă să-și retragă munițiile, armamentul și toată armata, forțele pacificatoare și nepacificatoare de pe teritoriul Republicii Moldova și să ne lase pe noi de unii singuri să ne hotărâm soarta, cu cine să fim, când și cum. Mi-aș dori ca relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, relațiile dintre Rusia și NATO să nu se răsfrângă asupra Republicii Moldova. Noi nu avem nici o treabă. Acestea sunt problemele dumneavoastră. Rezolvați-le. Noi suntem stat neutru, vrem să devenim stat membru al UE, să fim stat liber, democratic și să ne hotărâm soarta de unii singuri. Dar, fiind două state puternice care dictează politica lumii, mi-aș dori ca relația lor să se reducă doar la dialog și colaborare, ca să nu sufere popoarele mici în această bătaie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG