Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din Statele Unite văzute de moldoveni stabiliți peste Ocean


Președintele Barack Obama și vicpreședintele Joe Biden după discursul victoriei rostit la Chicago în 7 noiembrie 2012.
Președintele Barack Obama și vicpreședintele Joe Biden după discursul victoriei rostit la Chicago în 7 noiembrie 2012.

La sfîrșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și invitații lor.



Reales, Barack Obama va devenit cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, el urmează să fie investit în funcţie la 20 ianuarie. Continuitate sau schimbare? Încercăm să aflăm de la moldovenii stabiliţi peste ocean. Democratul Barack Obama rămâne la cârma Statelor Unite ale Americii. Primul preşedinte de culoare al SUA este simbolul visului american. Pare un om ca oricare alt concetăţean al său: joacă golf, bea bere şi îşi plimbă câinele, făcând o datorie de onoare, după cum spune el, din a-şi întrerupe ziua de lucru, pentru a merge să ia masa cu familia. La rândul său, republicanul Mitt Romney şi-a recunoscut înfrângerea, într-un discurs susţinut, la aflarea rezultatelor preliminare, felicitându-l pe Barack Obama şi le-a cerut americanilor să se roage pentru el.

Originar din Chişinău, Dorian Cucereanu şi-a deschis de mai mulţi ani propria clinică de stomatologie dentară într-una din cele mai mari metropole ale lumii, la New York. De 12 ani, locuieşte acolo, iar din 2005 este cetăţean american. A mers și el la urna de vot ca să-şi exprime opţiunea.

Dorian Cucereanu: „Eu sunt votant activ. Churchill parcă a spus: „Dacă eşti tânăr şi nu eşti socialist, nu ai inimă, dacă eşti după 30 de ani şi eşti încă socialist, nu ai cap”. Şi eu sunt de acord. Pe măsură ce te maturizezi şi te loveşti de realităţile vieţii, vezi că socialismul nu are cum să funcţioneze. Iar Partidul Democrat devine foarte, foarte socialist, foarte de stânga, sub preşedintele Obama. Deci, eu nu am cum să merg în aceeaşi...”

Europa Liberă: În aceeaşi barcă cu democraţii?

Dorian Cucereanu:
„În aceeaşi barcă cu actualul Partid Democrat. Eu l-am susţinut pe Mitt Romney, candidat mult mai de valoare.”

Europa Liberă: Prin ce v-a convins el că trebuie să vă daţi votul pentru candidatul republican?

Dorian Cucereanu:
„Toată viaţa sa Mitt Romney a demonstrat că a fost un foarte bun gospodar, un economist de excepţie şi politician. A demonstrat fiind guvernator de Massachusetts care este un stat, în mare măsură, democrat, a reuşit, fiind republican să colaboreze cu democraţii şi să facă nişte reforme foarte importante pentru acel stat.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi înfrângerea lui Mitt Romney?

Dorian Cucereanu:
„Este o întrebare pe care şi-o adresează mai mulţi. Sunt mai multe lucruri care s-au întâmplat.”

Europa Liberă: Unde a greşit?

Dorian Cucereanu:
„A făcut câteva greşeli minore. S-a creat impresia aceasta la populaţia din America că Mitt Romney este un bogătaş din aceştia fără inimă, nu-i pasă de poporul de rând şi, pur şi simplu, nu merită să fie ales.”

Europa Liberă: Adevărul e că alegătorii săraci chiar nu i-au dat votul. Mai mult l-au sprijinit alegătorii, cetăţenii americani care sunt mult mai înstăriţi.

Dorian Cucereanu:
„Nu ştiu dacă acesta este adevărul. S-au întâmplat şi alte lucruri. S-a întâmplat o sciziune în America. În primul rând, situaţia demografică se schimbă vertiginos. Albii devin din ce în ce mai puţini. Populaţia de culoare începe să domine. Ei au susţinut covârşitor pe preşedintele Obama. De exemplu, populaţia afro-americană l-a susţinut în proporţie de 92% pe Obama. Hispanicii l-au susţinut 71%. E clar că populaţia de culoare a susţinut candidatul lor, aşa-numit. Plus pe genuri, femeile nemăritate l-au susţinut foarte mult pe Obama.”

Europa Liberă: Cum s-ar explica acest lucru?

Dorian Cucereanu:
„Obama, din punct de vedere al campaniei electorale, a avut o campanie electorală genială. Pur şi simplu, a scindat societatea americană. Partidul Republican are o tendinţă, când au alegerile primare, să aleagă cei mai conservatori candidaţi. Dar, în special, conservatori din punct de vedere social, care sunt împotriva avorturilor, împotriva orientării homosexuale, care, de exemplu, pentru mine personal sunt nişte subiecte neimportante. Eu cred că orice femeie are dreptul să ia decizia: trebuie să avorteze sau nu. Dar pentru foarte mulţi conservatori republicani este esenţial. Şi atunci Mitt Romney a trebuit să spună iniţial în alegerile primare
71% din femeile nemăritate au votat împotriva lui Mitt Romney. Femeile măritate au votat majoritatea pentru el.

că el nu suportă avorturile, ceea ce a jucat împotriva lui. Este imposibil să interzici avortările în America. Dar Partidul Democrat a luat cuvintele lui Mitt Romney şi l-a expus că el este un radical, vrea să interzică avorturile. Iar femeile sunt foarte emotive, 71% din femeile nemăritate au votat împotriva lui Mitt Romney. Femeile măritate au votat majoritatea pentru el.”

Europa Liberă: Domnule Cucereanu, există o declaraţie dură pe care o făcea Mitt Romney, spunând că, în caz dacă pierde aceste alegeri prezidenţiale, se retrage din politică. Îşi va onora această spusă?

Dorian Cucereanu:
„Posibil. Este foarte posibil, din păcate. Eu nu cred că el va mai candida. Dacă un candidat a pierdut, de obicei, el nu mai candidează a doua oară. Mai multe lucruri se întâmplă în viaţa personală a lui Romney. În primul rând, soţia sa este foarte bolnavă. Are o boală foarte serioasă, scleroză în plăci şi se resimte, chiar şi acuma se spunea, după această campanie, că e epuizată, se pare că boala s-a reîntors. De asemenea Mitt Romney este un om foarte, foarte realizat. Este într-adevăr, foarte bogat. Are peste 200 de milioane de dolari. Şi el nu are nevoie să stea în politică sau în economie. El poate să se retragă. Singurul motiv pentru care a candidat este să salveze Statele Unite din situaţia economică precară în care se află.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cetăţenii SUA, vă aşteptaţi acum la o continuitate sau la o schimbare?

Dorian Cucereanu: „Nu va fi nicio schimbare. Ca un om să se schimbe sau guvernarea să schimbe preşedintele Obama, trebuie să vadă că undeva greşeşte. Or el consideră că mandatul a fost aprobat de cetăţenii americani. De fapt, aşa şi s-a întâmplat. 50% din populaţia Americii a spus că da, poţi să continui să faci ceea ce ai făcut, să cheltui în continuare, să nu stimulezi economia americană privată, nu de stat, ceea ce va duce la un dezastru.”

Europa Liberă: Ce au de învăţat moldovenii din această campanie prezidenţială americană şi din felul în care s-au desfăşurat alegerile peste ocean, în Statele Unite ale Americii? Mă refer la simplul cetăţean, dar şi la elita politică din Moldova.

Dorian Cucereanu:
„La fel ca societatea americană, societatea din Moldova este foarte scindată şi scindată ideologic. Diferenţa ar fi, probabil, dacă aici societatea e mai mult scindată şi rasial, în Moldova e pe motiv naţional-economic. Barack Obama, de exemplu, este un preşedinte populist, aşa-numitul star. De fapt, el a fost făcut de televiziune. Mass-media în proporţie de 75% este liberală în Statele Unite. Liberală în sensul că socialistă. Ei consideră că socialismul este ceva extraordinar. Nu evită exemplele Greciei, Spaniei, Italiei etc. unde socialismul de tip european nu funcţionează.”

Europa Liberă: Presa americană ajută cetăţeanul sau ajută politicianul?

Dorian Cucereanu:
„Mass-media, televiziunile, în cea mai mare măsură, l-au ajutat pe Barack Obama. E unul din motivele pentru care el a fost reales.”

Europa Liberă: Poţi să trag concluzia că Dorian Cucereanu nu regretă votul pe care l-a acordat lui Mitt Romney?

Dorian Cucereanu:
„Nu, în niciun caz nu am să regret. Eu regret că n-a ieşit [învingător] şi veţi vedea: toată America va regreta acest lucru. Fiindcă vor urma 4 ani foarte grei pentru America şi pentru lume. Faptul că datoria americană este de peste 16 trilioane şi nimeni nu se gândeşte să oprească, faptul că se vor ridica taxele la clasa mijlocie.... Vedeţi, doamnă Ursu, nu poţi să conduci o economie fără bani. Şi aceşti bani trebuie să vină de undeva: sau din taxe, sau să reduci cheltuielile. Barack Obama şi Partidul Democrat nu doresc să reducă cheltuielile, ei trebuie să continue să-şi cumpere voturi. În momentul în care ai doar 6 miliarde pe zi care îţi vin încasări şi
Barack Obama şi aliaţii săi sunt împotriva explorării petrolului. Ei sunt nişte idealişti care cred că viitorul este în maşini electrice şi mori de vânt.

consumi 10 miliarde pe zi, aceşti bani trebuie să vină de undeva. Guvernatorul băncii a început să tipărească bani. Aceasta înseamnă superinflaţie. Deja valoarea dolarului a scăzut foarte tare. Plus preţul petrolului nu va scădea, ceea ce iarăşi este un stimulent foarte important pentru economie. Barack Obama şi aliaţii săi sunt împotriva explorării petrolului. Ei sunt nişte idealişti care cred că viitorul este în maşini electrice şi mori de vânt.”

Europa Liberă: Bine, dar mai credeţi într-o Americă puternică?

Dorian Cucereanu:
„Da, eu cred în America puternică. Dar, din păcate, va veni mai târziu decât m-am aşteptat. Vedeţi, dacă Mitt Romney venea la putere, America ar fi avut cel puţin 16 ani de prosperitate. El a demonstrat prin ce a făcut pînă acum că este un foarte capabil administrator, el ar fi reîntors America. America are forţe enorme, dar trebuie puse în funcţiune. Să vă dau un exemplu: companiile americane sunt cele mai competitive din lume. Muncitorii americani sunt cei mai competitivi. Deci America în liberă competiţie ar putea să domine lumea. Plus că are resurse enorme şi naturale, şi umane. Poziţia sa geostrategică este foarte importantă. Deci, America are foarte multe şanse să-şi revină, chiar cu datorii enorme, şi chiar cu problemele pe care le avem noi. Dar pentru aceasta are nevoie de un lider adevărat. Iar acest lider lipseşte la momentul actual, după părerea mea, în Statele Unite.”

*

Fost reprezentant al Republicii Moldova pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, Vsevolod Grigore, după încheierea misiunii diplomatice, a rămas să locuiască cu familia tot la New York. Împreună cu soţia şi fiul au mers in acest an pentru prima data sa voteze, ca şi cetăţeni americani.

Europa Liberă: Domnule Vsevolod Grigore, aveţi cetăţenie americană?

Vsevolod Grigore:
„De un an.”

Europa Liberă: Aţi participat pentru prima dată la alegeri, având şedere în Statele Unite ale Americii?

Vsevolod Grigore:
„A fost o primă experienţă pentru mine, pentru soţia mea, pentru fiul meu.”

Europa Liberă: Sunteţi şi simpatizantul cărui partid, al republicanilor, al democraţilor?

Vsevolod Grigore:
„Suntem democraţi înregistraţi toţi în familie.”

Europa Liberă: Ce a însemnat acest vot pe care l-aţi acordat la alegerile prezidenţiale americane?

Vsevolod Grigore:
„Pentru noi a însemnat, în primul rând, un moment foarte emoţionant. Am văzut ce înseamnă democraţia americană. Deşi cunoşteam demult acest lucru, urmărind alegerile anterioare, dar pentru prima dată am participat şi noi, şi a fost un moment într-adevăr care ne-a mişcat.”

Europa Liberă: Cum aţi ajuns să fiţi democrat? Şi de ce împărtăşiţi doctrina democraţilor americani?

Vsevolod Grigore:
„Urmărind viaţa politică din America, m-am convins că acest partid corespunde mai mult aspiraţiilor mele, gândurilor mele. Da, în mod formal, cum aceasta se întâmplă, în America, atunci când iei cetăţenia, ţi se propune să te înregistrezi ca elector. Fiindcă nu poţi să participi la alegeri, dacă nu te-ai înregistrat, pentru a participa la alegeri. Şi atunci când te înregistrezi, ţi se propune, de asemenea, să-ţi alegi afilierea politică, dacă doreşti să fii afiliat politic. Noi am ales să fim democraţi, ceea ce ne dă dreptul să votăm, bunăoară, în alegerile primare, aşa-numite, în sânul Partidului Democrat, pentru a alege candidatul democraţilor pentru prezidenţiale.”

Europa Liberă: Dacă te dezamăgeşti, poţi să ajungi şi republican?

Vsevolod Grigore:
„Evident. Întotdeauna poţi să-şi schimbi afilierea. Nu există niciun impediment în acest sens.”

Europa Liberă: Şi unde te duci să anunţi despre noua opţiune?

Vsevolod Grigore:
„Există un biroul electoral de sector, care se ocupă de aceste chestiuni.”

Europa Liberă: De ce-l simpatizaţi pe Barack Obama?

Vsevolod Grigore:
„Pentru inteligenţa sa, pentru curajul său, pentru faptul că are o viziune clară asupra viitorului Americii, din punct de vedere strategic, spre deosebire de oponentul lui. El s-a concentrat mai mult pe problemele economice curente, s-a prezentat ca fiind cu experienţă în domeniul economic, care are reţete, pentru a grăbi creşterea economică în SUA. Ceea
Ceea ce s-a petrecut în America, în ultimii 4 ani, nu mi se pare o politică eronată în domeniul economic.

ce eu n-am văzut la Mitt Romney nimic concret în planul său. În ce-l priveşte pe Barack Obama, ceea ce s-a petrecut în America, în ultimii 4 ani, nu mi se pare o politică eronată în domeniul economic. Şi sunt foarte optimist în acest sens, pentru că am citit mai multe preziceri economice care spuneau că, de fapt, indiferent cine va fi votat ca preşedinte al Americii, economia ţării se va dezvolta bine.”

Europa Liberă: Şi totuşi această cursă prezidenţială pentru obţinerea mandatului la Casa Albă, rămasă deja în istorie, a fost una foarte-foarte strânsă între Barack Obama şi Mitt Romney. Cum aţi văzut-o dumneavoastră de acolo, de la New York? Ca pe ceva obişnuit, ca pe ceva mai deosebit, cu surprize?

Vsevolod Grigore:
„Nu. Nu mi-a părut o cursă obişnuită, comparativ cu celelalte pe care le-am văzut până acum. A fost o surpriză, bunăoară, pentru mine, prestaţia destul de slabă a lui Barack Obama în prima dezbatere – că au fost 3 dezbateri prezidenţiale cu privire la problemele economice – am fost foarte surprins de prestaţia lui, relativ slabă. Dar, din alt punct de vedere, ceea ce am văzut a fost o polarizare extremă a societăţii americane, ceea ce nu exista până acum. Barack Obama a fost prezentat de media afiliată conservatorilor, republicanilor ca un socialist. Ceea ce nu corespunde deloc realităţii. Este cineva care crede mult în ingerinţele statului în
Eu, fiind simpatizantul lui Barack Obama, simţeam pe zi ce trece dorinţa de a-l proteja de aceste atacuri absolut nejustificate.

chestiunile de ordin economic, în contextul globalizării, în contextul informatizării societăţii curente. Dar nu este nici pe departe un socialist, cum era el prezentat. Şi nici pe departe un om slab cu firea, cum dorea să-l prezinte media republicană. De aceea, eu, fiind simpatizantul lui Barack Obama, simţeam pe zi ce trece dorinţa de a-l proteja de aceste atacuri absolut nejustificate.”

Europa Liberă: În această luptă acerbă pentru putere, pentru a conduce cea mai influentă ţară din lume, Statele Unite ale Americii, dumneavoastră, ca cetăţean al SUA, cum aţi reacţionat, de exemplu, la cheltuielile care s-au cifrat la nişte sume destul de bunişoare în ambele tabere? Şi, mai ales, pe timp de criză, este o justificare? Aveţi o explicaţie?

Vsevolod Grigore:
„Unica explicaţie este faptul că această competiţie a fost extrem de strânsă, după cum aţi punctat şi dumneavoastră. Era foarte greu să prezici câştigătorul, de aceea au fost mobilizate resurse foarte mari. Se vehiculează cifra de circa 2 miliarde de dolari care au fost cheltuiţi de către candidaţi. Dar, să vă spun cinstit, în raport cu produsul intern brut american sau, în raport cu dimensiunea colosală, economic şi financiar vorbind a acestei ţări, suma este neînsemnată. Ea este mai mare decât, pur şi simplu, în alte
Sper că administraţia lui Barack Obama va avea posibilitatea şi puterea să înceapă, cel puţin, procesul de reducere a acestor datorii enorme.

campanii electorale. Cu mult mai importante sunt alte sume, cum ar fi deficitul bugetar al Statelor Unite care anual se cifrează la un trilion de dolari. Sau datoria naţională a Americii care acum a atins 16 trilioane se dolari. Acestea sunt sume într-adevăr extrem de importante şi eu sper că administraţia lui Barack Obama va avea posibilitatea şi puterea să înceapă, cel puţin, procesul de reducere a acestor datorii enorme.”

Europa Liberă: Ziceam că lupta a fost una crâncenă, umăr la umăr. Aţi observat cumva o segregare a societăţii americane? Cum se va răsfrânge aceasta pe viitor?

Vsevolod Grigore:
„Este o întrebare foarte fină. La nivel de politicieni, la nivel de partide politice, la nivel de persoane responsabile, pornind de la administraţiile locale şi până la administraţia centrală, eu nu am văzut manifestări de segregare sau de rasism. La nivel personal, fără îndoială, dacă citeşti câteodată discuţiile on-line referitoare la orice ştire, întotdeauna vor apare oameni cu mai puţină inteligenţă care
Nu cred că America acum are această problemă a segregării.

vor vehicula idei de tipul că Barack Obama este un musulman trimis aici, pentru a diminua din puterea Statelor Unite sau alte chestii din aceasta. Dar iarăşi zic: nu cred că America acum are această problemă a segregării. Este mai curând o confruntare între minoritatea celor care sunt într-un procent al celor mai bogaţi oameni din Statele Unite şi care manipulează, într-un fel, opinia publică.”

Europa Liberă: Dar această divizare pe criterii politice ar însemna şi o concurenţă de idei?

Vsevolod Grigore:
„Da. În mare, concurenţa de idei este axată pe cum se înţelege rolul statului. Democraţii consideră că statul are un rol mare de jucat la momentul actual, republicanii dintotdeauna au zis că pledează pentru un stat redus în dimensiuni cu cheltuieli cât mai reduse şi iniţiativa privată va putea totdeauna să scoată America din orişice probleme şi va putea accelera economia. Sunt 2 principii ideologice valide, care au dreptul la existenţă şi care totdeauna vor concura. Dar aceasta nu înseamnă că trebuie să existe o confruntare chiar atât de acerbă, cum s-a atestat în ultimul timp. Însă vă spun cinstit, Barack Obama, deşi a câştigat alegerile, va avea de lucrat cu un Congres, mai ales, cu Camera Reprezentanţilor care are o putere foarte mare în Statele Unite, dominată de republicani.”

Europa Liberă: Exact.

Vsevolod Grigore:
„Şi este o mare distanţă dintre promisiunile electorale pe care le-a făcut Barack Obama şi cele pe care le făcea Mitt Romney, şi realitatea, de fapt. Fiindcă Congresul este dominat în continuare de către democraţi şi Camera Reprezentanţilor – de republicani. În aşa fel, se creează cam aceeaşi situaţie care a existat în ultimii doi ani ai preşedinţiei lui Barack Obama, când iniţiativele sale legislative erau, de fapt, torpilate de către Congres. Aşa că rămâne să vedem. Mulţi dintre cei mai înstăriţi în America s-au speriat, n-au primit deloc intenţiile lui Obama de a mări taxele pentru acei care au un venit mai mare de 250.000 de dolari pe an. Dar nu sunt sigur că, chiar şi câştigând alegerile, preşedintele va putea traduce în viaţă această promisiune a sa.”

Europa Liberă: Ce ar avea de învăţat cetăţeanul Republicii Moldova, dar şi clasa politică de la Chişinău din această campanie şi din modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale?

Vsevolod Grigore:
„Am avea de învăţat, probabil, să facem democraţia funcţională, să înţelegem că de votul nostru depinde absolut totul, că cetăţeanul nu are, de fapt, alt instrument decât a se autoorganiza în a-şi spune păsul şi în a alege pe acei oameni care sunt capabili să le rezolve
Aş vrea şi cetăţenii noştri să fie la fel de atenţi ca şi electoratul american la competenţa, pregătirea, înţelegerea problemelor de către candidaţi.

problemele. Mi-a plăcut foarte mult că dezbaterile s-au centrat pe problemele care s-au discutat la modul cel mai profund, care au fost examinate minuţios de către candidaţi. Şi o mică necunoaştere a unei probleme, întotdeauna a însemnat căderi foarte semnificative în sondaje a unui sau a altui candidat. Aş vrea şi cetăţenii noştri să fie la fel de atenţi ca şi electoratul american la competenţa, pregătirea, înţelegerea problemelor de către candidaţi.”

Europa Liberă: Cum vă explicaţi faptul că femeile, în mare parte, l-au simpatizat pe Barack Obama? L-ai văzut ca un soţ drăgăstos, ca un tată bun, ca un familist extraordinar?

Vsevolod Grigore:
„Da. Da, l-au văzut şi ca un soţ drăgăstos, şi ca un tată bun, şi ca un familist foarte bun. Dar nu cred că trebuie să simplificăm acest lucru. În genere, cred că femeile sunt mai receptive faţă de un bărbat care ştie să vorbească frumos, ştie să se poarte frumos, care manifestă inteligenţă nu numai în cuvinte, dar şi în priviri. Nu ştiu cum să explic acest lucru.”

Europa Liberă: Bine, dar şi Romney avea multe avantaje.

Vsevolod Grigore:
„Romney nu este cu nimic mai nearătos decât Barack Obama. Ba din contra, este un bărbat foarte bine.”

Europa Liberă: Şi în familia lui Mitt Romney sunt 5 copii, s-a căsătorit destul de devreme, la 16 ani a cerut-o în căsătorie pe nevastă-sa.

Vsevolod Grigore:
„Evident. Mă rog, să nu uităm că Mit Romney are o afiliere religioasă destul de netradiţională. El este mormon după credinţa sa religioasă. De aceea trebuie să ne uităm mai... mai altfel un pic la istoria sa familială şi la faptul că are 5 copii, şi aşa mai departe. Dar aceasta este părerea mea că el, cel puţin, la început, părea puţin mai distant, puţin mai rece, ca cineva care, pur şi simplu, nu avea un ecou atât de puternic, atunci când îl priveau femeile americane.”

Europa Liberă: Preşedintele Obama este caracterizat ca o persoană destul de pragmatică. În relaţiile cu Republica Moldova, se va menţine aceeaşi politică din partea Washingtonului?

Vsevolod Grigore:
„Evident. Nu există nicio îndoială că se va menţine aceeaşi politică din partea Washingtonului.”

Europa Liberă: Sau, în general, nu se va schimba politica Casei Albe?

Vsevolod Grigore:
„Politica externă americană este o politică serioasă, bazată pe principii solide, care nu oscilează, în funcţie de cine vine ca stăpân la Casa Albă. Da, sunt diferenţe în declaraţii. De pildă, s-a vorbit mult despre declaraţia lui Mitt Romney care a spus că Rusia ar fi duşmanul geopolitic numărul unu al Statelor Unite, pe când Barack Obama ar avea o atitudine mult mai tolerantă faţă de Rusia.”

Europa Liberă: Aceasta ar ajuta Moldova?

Vsevolod Grigore:
„Nu ştiu dacă aceste declaraţii pot fi luate în serios, la nivelul acesta, concret. Eu cred că politica faţă de Moldova nu s-ar fi schimbat deloc, oricine ar fi fost ales preşedinte. Altceva e că poate austeritatea financiară posibil că
Din motive obiective s-ar putea să resimtă şi Moldova strângerea curelei.

va afecta oportunităţile Statelor Unite în domeniul asistenţei economice sau în domeniul asistenţei financiare. Din motive obiective s-ar putea să resimtă şi Moldova strângerea curelei, ca să zicem aşa. Dar să nu anticipăm. Să vedem cum se vor dezvolta lucrurile.”

Europa Liberă: Dar din punct de vedere geostrategic, geopolitic, Moldova poate şi trebuie să mizeze pe sprijinul SUA?

Vsevolod Grigore:
„Sunt sigur că da, că poate şi trebuie. SUA este un prieten fidel al Moldovei. Moldova trebuie totdeauna să ţină cont de opiniile Statelor Unite şi nu va fi niciodată lăsată de izbelişte.”

*

Un alt moldovean stabilit cu traiul la New York, Valentin Dulce, aşteaptă cetăţenia americană. Dar aşa cum ne povesteşte, el a urmărit cu sufletul la gura campania prezidenţială şi rezultatele ei din SUA.

Valentin Dulce: „Am avut şi eu simpatiile mele în această campanie electorală. Mă consider democrat, dar în unele aspecte îmi sunt mai pe plac şi unele elemente din programul republicanilor.”

Europa Liberă: Ce şi cine l-a ajutat pe Barack Obama să recâştige acest al doilea mandat pentru Casa Albă: oamenii de culoare, tinerii, vârstnicii?

Valentin Dulce:
„Nu pot să spun că oamenii de culoare au determinat victoria lui Obama ori vorbitorii de spaniolă. Nu. Atunci când Barack Obama a preluat mandatul de preşedinte al Statelor Unite, ţara se afla într-o decădere economică. Toţi îl învinuiau pe Barack Obama că el este nepregătit din punctul de vedere al strategiei economice, că nu va reuşi să scoată ţara din impas, din criză şi aşa mai departe. Datele demonstrează că el a reuşit. El, probabil, îşi recunoştea partea slabă a platformei sale şi, atunci când au avut loc primele dezbateri pe economie, Barack Obama a arătat cumva confuz, pierdut. Şi a şi pierdut practic aceste dezbateri, luându-şi revanşa în cadrul următoarelor dezbateri, când s-a discutat politica socială, când s-a discutat politica externă a Statelor Unite unde el este, să zicem aşa, pe cal bălan. Aici este foarte tare. Politica socială pe care o promovează el este pe gustul la peste 52% din americani.”

Europa Liberă: Până la urmă, aceste dezbateri televizate dezmeticesc într-un fel alegătorii?

Valentin Dulce:
„Alegătorii americani sunt foarte, foarte atenţi la aceste dezbateri televizate. Urmăresc foarte atent toate analizele, toate pronosticurile efectuate, toate datele statistice şi pot compara. Din care motiv 77% din alegători, cu mult timp înainte de data alegerilor, sunt determinaţi pentru cine vor vota.”

Europa Liberă: Domnule Dulce, dar am auzit voci care spuneau că săracii din America s-ar fi identificat cu Barack Obama, iar bogaţii, cetăţenii bogaţi, s-au identificat mai mult cu Mitt Romney. Aşa să fie?

Valentin Dulce: „Tradiţional, republicanii şi reprezintă clasa bogată, capitalul mare al Statelor Unite. Greşeala lui Romney a fost atunci, când a zis că alegătorii lui Barack Obama sunt nişe mâncăi, adică stau pe spatele celor care sunt bogaţi. Aceasta din motiv că şi platforma socială a lui Barack Obama, pe care a prezentat-o pentru alegeri, este puţin diferită decât ceea ce au făcut colegii lui democraţi până la el. Deci, este categoric pentru reducerea impozitelor, taxelor şi aşa mai departe. În privinţa ocrotirii sănătăţii, asigurării cu pensii, asigurării medicale la bătrâneţe etc. platforma lui Barack Obama este absolut diferită. Ceea ce îi şi supără pe republicani, care spun că da, el face nişte transformări care sunt mai mult socialiste. Aceasta nu este caracteristic pentru America, fiecare trebuie să muncească şi să plătească în mod egal. Mă rog, aici e şi mărul discordiei.”

Europa Liberă: Se zice că aceste alegeri ar fi fost şi cele mai costisitoare. Se răsfrânge aceasta asupra dispoziţiei alegătorului american? Îl deranjează că s-au cheltuit sume fabuloase pentru această campanie electorală?

Valentin Dulce:
„Nu s-au cheltuit din buzunarul alegătorului şi aceasta nu prea deranjează, deşi se vorbeşte că da, într-adevăr, au fost costisitoare. Reprezentanţii marelui capital pare-mi-se că au investit enorm, ca să îl înlăture de la preşedinţie pe Barack Obama. Mă rog, motivele sunt lesne de înţeles, ei trebuie să-şi apere capitalul, averile. Barack Obama este puţin pe o altă poziţie în această privinţă. Şi atunci s-a făcut această încercare, dar aceasta n-a afectat nicicum alegătorul american.”

Europa Liberă: Ca o concluzie, ce ar avea de învăţat cetăţeanul moldovean, politicianul moldovean din această campanie şi din modul în care s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale în SUA?

Valentin Dulce:
„Sinceritatea, în primul rând, din partea candidaţilor, atitudinea absolut responsabilă faţă de oricare declaraţie, faţă de fiecare pas întreprins. Şi responsabilitatea alegătorului. Fiecare este convins că de votul lui depinde viitorul ţării, viitorul lui personal, al familiei, al urmaşilor lui. Şi atitudinea este foarte serioasă. Nu există o atitudine cum am întâlnit-o eu de multe ori la noi în Moldova că nu mă duc la alegeri pentru că oricum se va rezolva fără mine. Aici nu există aşa ceva. Responsabilitatea alegătorului este la un grad foarte înalt.”

Europa Liberă: America se va menţine ca o forţă în lume, ca o supraputere. De ce este importantă relaţia Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii?

Valentin Dulce:
„În timpul vizitei la Chişinău, vicepreşedintele Statelor Unite a spus că...”

Europa Liberă: Joe Biden?

Valentin Dulce:
„Da. El a zis: „Vom reveni”. Departamentul de Stat, preşedinţia Statelor Unite se va ţine de cuvânt în acest sens. Şi Moldova nu va scăpa din cercul de interese ale Statelor Unite. Cu atât mai mult că se prevede şi o altă atitudine, un altfel de relaţie şi în raport cu Rusia, care, la fel, îşi are interesele în zona unde este situată Republica Moldova.”

Europa Liberă: Una din problemele pe care preşedintele american, Barack Obama, ar putea să le aibă în al doilea mandat la Casa Albă ar fi anume cu Federaţia Rusă?

Valentin Dulce: „Mai întâi de toate, trebuie să ajungă la finalizarea intenţiei de reducere a armamentului ofensiv-strategic, după care să treacă la reducerea armamentului tactic. Acesta este primul punct în tendinţa lui Barak Obama în relaţiile cu Rusia. Reducerea armamentului ofensiv-strategic.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc că în primul său mandat Barack Obama lansase conceptul de resetare a relaţiei Americii cu Rusia. Dar pe vremea aceea, totuşi la Moscova era preşedinte actualul premier Dmitri Medvedev. Acum relaţia cu actualul preşedinte Putin ar putea să fie mai bună sau din contra?

Valentin Dulce:
„Modul de comportare a lui Barack Obama nu ne îndeamnă să credem că vor fi careva schimbări, în comportamentul, cel puţin, de la Casa Albă. Plus că şi Departamentul de Stat nu oscilează atât de repede de la un pol la altul. Va fi un echilibru între relaţii.”

Europa Liberă: Şi chiar credeţi că Moldova s-ar afla pe agenda dialogului politic americano-rus?

Valentin Dulce:
„Nu chiar pe primul plan, nu chiar la primul capitol, dar la sigur se află.”
XS
SM
MD
LG